Sağlığınız İçin Faydalı ve Zararlı Olan Yemeklik Yağlar
Son yıllarda yemeklik yağlar sağlığımızı kötü etkilemenin yanı sıra aşırı kilo ve obezite gibi problemlerin de tetikleyicilerinden olmak gibi oldukça kötü bir ün kazanmış durumda.
Ancak çeşitli çalışmalar vücut ve organların düzenli işleyebilmeleri için belli bir miktar tüketilmesi gereken sağlıklı yağlar da olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Beslenmenizdeki yağın en önemli kaynaklarından biri yemek yaparken kullandığınız yağdır.
Bir çok yemeklik yağ sebze temellidir ama bazıları hayvanlardan da elde edilir. İşte hayvansal kaynaklı bu yemeklik yağlar, genelde sağlığımız için zararlıdır.
Bir çok insan bitkisel yağların sağlık için kesinlikle iyi olduğuna inanır. Ancak gerçek şu ki bazı bitkisel yağlar, maruz kaldıkları işlenme yöntemleri nedeniyle vücuda zarar verebilir.
Yemek yaparken hangi yağı kullanacağınız konusunda aklınız karışıksa, bu yazımız tam size göre!
Sağlığımız için en faydalı ve zararlı yemeklik yağlar listesini sunuyoruz. Okumaya devam edin!
Ayrıca bakınız: Sağlıklı Ve Az Yağlı Yemek Pişirmek İçin 6 İpucu
Sağlığınız için en iyi yemeklik yağlar
Vücuda zararlı olmayan yemeklik yağlar çoklu doymamış ve mono doymamış yağlardır. Bunlar iyi yağlar olarak bilinirler. İşte iyi yağlardan bazıları:
Zeytinyağı
Şüphesiz ki en sağlıklı yemeklik yağ zeytinyağıdır. Bu yağ Akdeniz diyetinin demirbaşıdır ve kardiyovasküler sağlık için mükemmel bir mono doymamış yağdır.
Tüketebileceğiniz en iyi zeytinyağı saf ve rafine edilmemiş olandır. Ayrıca soğuk sıkım zeytinyağını tercih etmeniz gerektiğini de unutmayın. Bu tür zeytinyağı, sağlığımız için yararlı olan polifenollerin korunmasına yardımcı olur.
Hindistan cevizi yağı
Yüksek oranda doymuş yağ oranı yüzünden adı kötüye çıkmıştır ama son çalışmalar Hindistan cevizi yağının bizim için çok faydalı olduğunu ortaya koyuyor.
Hindistan cevizi yağındaki doymuş yağların çoğunluğu trigliserit olarak bilinir, vücut bunları yağa dönüştürmek yerine enerji olarak kullanabiliyor.
Hindistan cevizi yağı antibiyotik ve antimikrobik özellikler taşır ve vücudu patojenlere karşı korur.
Ayrıca beyin için bir enerji kaynağıdır ve genel vücut sağlığına faydalıdır. Hindistan cevizi yağını aşırı ısıtmaktan kaçının ve başka yağlarla karıştırmayın.
Ayrıca bakınız: Kızartma İçin En Sağlıklı Yağ Hangisidir
Susam yağı
Bu yağ Asya mutfağında sıkça kullanılır ve mono doymamış yağlar arasındadır. Ana faydalarından biri yüksek oranda antioksidan içermesidir. Bu özelliği ısıya maruz kaldığında bile korunur.
Susam yağı ayrıca fosfatilkolin içerir, bu besin ögesi beyin sağlığı ile bağlantılıdır. Yine de susam yağı kullanımınız kısıtlı olmalı çünkü ayrıca omega-6 yağ asitleri içerir.
Sağlığınız için en kötü yemeklik yağlar
Marketlerde ucuza satılan bir çok sebze yağı kötü yağlardan oluşur. Bunlar doymuş yağ veya trans yağ olarak da bilinir.
Bu yağların kullanımı ayrıca yüksek kolesterol problemlerinin kaynağı olarak da bilinir.
Soya fasulyesi yağı
Soya fasulyesi yağı raf ömrünü uzatmak ve tadını dengelemek için hidrojenleştirme sürecinden geçirilir. Maalesef bu süreç nedeniyle kötü yemeklik yağlar listesine girer.
Bunun sağlığa zararlı olmaması için organik soya fasulyesi yağı tüketilmelidir.
Margarin
Bir zamanlar margarinin tereyağından daha iyi olduğuna dair bir efsane vardı, bunun sebebi de sebze temelli olmasıydı. Ama bir çok çalışma bunun içeriğindeki trans yağlar yüzünden sağlığımız için zararlı kötü olduğunu ortaya koymuştur.
Margarin yapılırken yağlar hidrojenleştirme sürecinden geçirilir. Böylece margarin krema gibi ve lezzetli olur. Fakat bu durum, margarini çok zararlı hâle getirir. Özellikle yüksek ısıda pişirildiğinde tehlikelidir.
Kuyruk Yağı
Kuyruk yağı dünyanın bir çok bölgesinde yemeğe verdiği tat için kullanılır.
Bununla birlikte, listemizdeki en kötü yemeklik yağlar arasındadır, çünkü içindeki yüksek oranda doymuş yağlar damarları tıkar ve kolesterolün artmasına sebep olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Boskou Dr., D. (2011). Olive Oil. In Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781444339925.ch9
- Psaltopoulou, T., Naska, A., Orfanos, P., Trichopoulos, D., Mountokalakis, T., & Trichopoulou, A. (2004). Olive oil, the Mediterranean diet, and arterial blood pressure: the Greek European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. The American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/80.4.1012
- Fats and cholesterol. (n.d.). hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/
- Nutrición y comida saludable. (2019). Clínica Mayo. Recuperado el 12 de marzo de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/canola-oil/faq-20058235
- Hsu, E., & Parthasarathy, S. (2017). Anti-inflammatory and Antioxidant Effects of Sesame Oil on Atherosclerosis: A Descriptive Literature Review. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.1438
- Fred A. Kummerow (February 20th 2013). The Effects of Hydrogenation on Soybean Oil, Soybean – Bio-Active Compounds, Hany A. El-Shemy, IntechOpen, DOI: 10.5772/52610. Available from: https://www.intechopen.com/books/soybean-bio-active-compounds/the-effects-of-hydrogenation-on-soybean-oil
- DiNicolantonio, J. J., & O’Keefe, J. H. (2017). Good Fats versus Bad Fats: A Comparison of Fatty Acids in the Promotion of Insulin Resistance, Inflammation, and Obesity. Missouri medicine, 114(4), 303–307.