Kızartma İçin En Sağlıklı Yağ Hangisidir

Gerçek şu ki, bazı yağlarla yapılan kızartma yiyecekler sağlığınız için çok daha kötüdür. Sizlere, suçluluk hissetmeden kızartılmış gıda yiyebilmenizi sağlayacak en iyi yağları göstereceğiz.
Kızartma İçin En Sağlıklı Yağ Hangisidir
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kızarmış yiyecekler her zaman popüler olmuştur. Birçok geleneksel tarifler yağ içerir. Kızarmış yiyecekler, fast food endüstrisinde de temel bir unsurdur.

Ne yazık ki, yağda kızartmak kesinlikle en sağlıklı pişirme yöntemi değildir, özellikle endüstriyel ölçekte.

Bununla birlikte, evde yapılan kızartmalar her zaman sağlıksız olmak zorunda değildir. Gerçekte sağlıksız olması, çoğunlukla, kullandığımız yağ türüne ve onu nasıl kullandığımıza dayanır.

Kızartma nasıl olur?

Yağda kızartma, yiyecekleri sıcak yağa daldırmaktan oluşur. Kızartma için ideal sıcaklık 176-190 ° C civarındadır. Yiyeceği yağa bu sıcaklıkta batırdığımızda, yüzeyi neredeyse anında pişer ve yağın nüfuz edemeyeceği bir “mühür” oluşturur.

Aynı zamanda, gıdaların içindeki nem, buhara dönüşür, böylece yiyecekleri içeriden pişirir. Yağın sıcaklığı çok düşükse, yağ yiyeceklere geçerek yağlı hale gelir. Bununla birlikte, sıcaklık çok yüksekse, yiyeceği kurutabilir ve yağı oksitleyebilir. Bazı yağlar diğerlerinden daha yüksek sıcaklıkları destekleyebilir.

Ancak yağ ne kadar doymuş olursa, ısındığında o kadar kararlı olur. Bu nedenle doymuş ve tekli doymamış yağlar kızartma için en iyisidir. Aynı zamanda yüksek çoklu doymamış yağ içeriği olan yağlardan kaçınmamız gerekir.

Çoklu doymamış yağlar kimyasal yapılarında iki veya daha fazla çift bağ içerir. Bu çift bağlar normalde oksijen ile reaksiyona girer ve yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında zararlı bileşenler oluştururlar. Tat, elbette, burada da önemlidir. Genel olarak, yiyecekleri yağda kızarttığımızda, daha nötr tadı olan yağları tercih ederiz.

Kızartma için en iyi yağ hangisidir?

yağlar

Hindistan cevizi yağı genellikle en iyi seçeneği sunar, bu da onu kızartma için en sağlıklı yağ haline getirir. 8 saat 180 derecede sürekli kızartıldıktan sonra bile, kalitesi bozulmaz. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitlerinin %90’ından fazlası doymuş yağdır ve yüksek sıcaklıklara karşı çok dayanıklıdır.

Doymuş yağlar sağlıksız oldukları üzerine kötü bir üne sahiptir, ancak yeni çalışmalar insanlar için tamamen zararsız bir enerji kaynağı olduklarını göstermektedir. Ayrıca, Hindistan cevizi yağının birçok sağlık yararı vardır. Örneğin zararlı bakterileri ve virüsleri öldürmeye yardımcı olabilir. Hindistan cevizi yağı, karın yağlarını eritmenize de yardımcı olabilir.

Bazı çeşitlerin Hindistan cevizi tadı veya kokusu verebileceğini aklınızdan çıkarmayın, bu yüzden tercih ettiğiniz ürünü bulmak için farklı markaları denemelisiniz. Hayvansal yağlar mükemmel kızartma seçeneklerine de sahiptir. Örnek olarak sebum verilebilir. Harika bir lezzete sahiptirler, gevrek bir doku sağlarlar ve kızartma için kullanıldığında zararlı değildirler.

Hayvansal yağlardaki çoğu yağ asidi doymuş ve tekli doymamıştır, bu da onları yüksek sıcaklıklara karşı çok dirençli kılar. Bununla birlikte, bunların yağ asidi içeriği, hayvanın diyetine bağlı olarak değişebilir. Mera veya tarlalarda yetiştirilen hayvanların aksine, tahılla beslenen hayvanlar, yağ rezervlerinde çok daha fazla çoklu doymamış yağ asidi içerebilir.

Bunun ışığında, sadece doğal olarak beslenen hayvanların yağını kızartma için sağlıklı bir seçenek olarak düşünmeliyiz. Bir mağazada hayvan yağı satın alabilir veya daha sonra kullanmak saklayabiliriz.

Bilmemiz gereken diğer iyi seçenekler

Zeytinyağı

zeytinyağı

Zeytinyağı, dünyadaki en sağlıklı yağlardan biridir. Sadece bir çift bağlantıya sahip olan yüksek miktarda tekli doymamış yağ asitlerine sahiptir. Doymuş yağlar gibi, tekli doymamış yağlar ısıya oldukça dayanıklıdır. Zeytinyağı fritözde oksitlenmeden önce 24 saatten fazla kullanılabilir.

Teorik olarak, bu onu kızartma için harika bir seçenek yapar. Bununla birlikte, uzun süre yüksek ısı ile karşılaştığı zaman, aroması ve kokusu çok da  iyi olmayabilir.

Avokado yağı

Avokado yağının bileşimi zeytinyağına benzer. Çoğunlukla tekli doymamış yağlar olsa da, aynı zamanda, bazı doymuş ve çoklu doymamış yağlar da içerir.

Oldukça yüksek bir sıcaklığa dayanıklılık noktası (270°C) ve hassas bir ceviz aromasına sahiptir.

Fıstık yağı

fıstık yağı

Yer fıstığı yağı, yaklaşık 230 ° C civarında yüksek bir dayanıklılık noktasına sahiptir.

Doğal lezzetinden dolayı yağda kızartma için çok popülerdir. Ayrıca, yiyeceklerin tadını emmez, böylece farklı yiyeceklerle iyi gidebilme potansiyeli vardır.

Ancak, sağlık açısından bakıldığında, yer fıstığı yağı en iyi seçenek değildir. Çoklu doymamış içeriği oldukça yüksektir (yaklaşık% 32), bu da onu yüksek sıcaklıklara karşı savunmasız kılar.

Palm yağı

Bu yağ esas olarak doymuş ve tekli doymamış yağlar içerir, bu da onu kızartma için mükemmel bir seçenek haline getirir.

İnsanlar, palm yağı aromasının, özellikle kırmızı palm yağı olarak bilinen, işlenmemiş olanının oldukça nötr olduğunu söylüyorlar.

Bununla birlikte, palm yağının hasadının sürekliliği hakkında ciddi endişeler vardır.

Kızartmak için kullanmamanız gereken katı ve sıvı yağlar

kızartılmış yiyecekler

Her ne pahasına olursa olsun kaçınmanız gereken birkaç katı ve sıvı yağ vardır. Bunlar endüstriyel bitkisel yağları içinde barındırır. Bu yağlar tohumlardan türetilir ve agresif işleme yöntemlerine tabi tutulur. Yüksek oranda doymamış bir içeriğe sahiptirler ve bu yağların% 4’ü kadarı toksik trans yağlardır.

Bu tür yağları kızartma için kullanırsanız, çok miktarda oksitlenmiş yağ asitleri ve zararlı bileşiklerle baş başa kalabilirsiniz. Onlardan birer hastalıkmış gibi kaçının. Kızartmak için yanlış yağ türlerini kullanmak sağlık için korkunçtur. Bununla birlikte, doğru yağ türlerini kullanarak, zaman zaman (ev yapımı en iyi seçenek olmak kaydıyla), suçluluk hissetmeden kızartmaların tadını çıkarabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gertz, C., Aladedunye, F., & Matthäus, B. (2014). Oxidation and structural decomposition of fats and oils at elevated temperatures. European Journal of Lipid Science and Technology116(11), 1457–1466. https://doi.org/10.1002/ejlt.201400099
  • GROOTVELD, M., SILWOOD, C. J. L., ADDIS, P., CLAXSON, A., SERRA, B. B., & VIANA, M. (2001). HEALTH EFFECTS OF OXIDIZED HEATED OILS1. Foodservice Research International13(1), 41–55. https://doi.org/10.1111/j.1745-4506.2001.tb00028.x
  • Henna Lu, F. S., & Tan, P. P. (2009). A comparative study of storage stability in virgin coconut oil and extra virgin olive oil upon thermal treatment. International Food Research Journal16(3), 343–354.
  • Srivastava, Y., & Semwal, A. D. (2013). A study on monitoring of frying performance and oxidative stability of virgin coconut oil (VCO) during continuous/prolonged deep fat frying process using chemical and FTIR spectroscopy. Journal of Food Science and Technology52(2), 984–991. https://doi.org/10.1007/s13197-013-1078-8
  • Dehghan, M., Mente, A., Zhang, X., Swaminathan, S., Li, W., Mohan, V., … Mapanga, R. (2017). Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32252-3
  • Assunção, M. L., Ferreira, H. S., Dos Santos, A. F., Cabral, C. R., & Florêncio, T. M. M. T. (2009). Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids44(7), 593–601. https://doi.org/10.1007/s11745-009-3306-6
  • Casal, S., Malheiro, R., Sendas, A., Oliveira, B. P. P., & Pereira, J. A. (2010). Olive oil stability under deep-frying conditions. Food and Chemical Toxicology48(10), 2972–2979. https://doi.org/10.1016/j.fct.2010.07.036
  • Das AK, Babylatha R, Pavithra AS, Khatoon S. Thermal degradation of groundnut oil during continuous and intermittent frying. J Food Sci Technol. 2013;50(6):1186–1192. doi:10.1007/s13197-011-0452-7
  • Malhotra, A., Redberg, R. F., & Meier, P. (2017). Saturated fat does not clog the arteries: Coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions. British Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1136/bjsports-2016-097285
  • O’KEEFE, S., GASKINS‐WRIGHT, S., WILEY, V., & CHEN, I. ‐CHEN. (1994). LEVELS OF TRANS GEOMETRICAL ISOMERS OF ESSENTIAL FATTY ACIDS IN SOME UNHYDROGENATED U. S. VEGETABLE OILS. Journal of Food Lipids1(3), 165–176. https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.1994.tb00244.x
  • Prabhu, H. R. (2000). Lipid peroxidation in culinary oils subjected to thermal stress. Indian Journal of Clinical Biochemistry15(1), 1–5. https://doi.org/10.1007/BF02873539

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.