Sağlıklı Bir Vücut için Avokado Yemenin 9 Nedeni
Avokado sağlıklı bir diyette mutlaka olmalıdır. Mükemmel bir lezzet ve dokunun yanı sıra, son derece düşük seviyede kolesterol içeren yağ asitleriyle doludur. Makalemizde avokado yemenin vücuda sağladığı yararlardan bahsettik.
Avokado çok özel bir meyvedir. Tüm çeşitleri yemeklere özel bir lezzet katar ve her damağa hoş gelen inanılmaz bir doku kazandırır. Lezzetlidir ve birçok besleyici madde sağlarlar. Ayrıca, kalorili içeriği düşündüğünüzden çok daha düşüktür. Yağ içeriğinin büyük kısmı fitosterol kaynağıdır.
Avokado yemek için daha fazla sebep arıyor musunuz? Bu yazıda, size bu meyve hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.
Sağlıklı Bir Vücut için Avokado Yemenin 9 Nedeni
1. Avokado yemenin sindirime olan faydaları
Çözünür ve çözünmez lifleri sayesinde avokado yiyerek sindirim sisteminizin iyi çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu iki lif türü sindirim için önemlidir. Vücudun ihtiyacı olmayan maddeleri elimine etmesine yardımcı olur ve ishal ve kabızlık gibi problemleri önler.
Yeterince avokado tükettiğinizde, gıdaların bağırsak yolunda daha kolay hareket etmesine yardımcı olursunuz. Buna ek olarak, gastrik ve sindirim sularının uyarılmasına yardımcı olur ve bu da besinlerin daha hızlı ve daha verimli bir şekilde emilmesini sağlar.
Ayrıca bakınız: Bu 8 Meyve Smoothiesi ile Kabızlığa Elveda Deyin
2. Ağız sağlığına yardımcı olur
Avokado yemek hazımsızlık ya da mide problemlerinden kaynaklanan kötü ağız kokusunu önlemeye de yardımcı olur.
Kötü ağız kokunuz varsa ve bunun kötü bir diyetten kaynaklandığından şüpheleniyorsanız, her gün yarım avokado tüketmeye çalışın. Sorun gerçekten bu ise, derhal kaybolacaktır.
Avokadodaki flavonoidler, antioksidanlar ve antibakteriyel özellikler aynı zamanda ağızda bulunan bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur. Eğer bunlar yeterli değilse, bu harika meyvenin ağız kanserini önlemeye yardımcı olduğunu da ekleyelim.
3. Avokado sağlıklı bir cilde yardımcı olur
Avokado, cilt sağlığını korumanıza yardımcı olan besin maddeleriyle doludur.
Kuru, tahriş olmuş ya da hasar görmüş cildi zenginleştirebilir. Bu nedenle, bu meyveyi temel olarak kullanan bir çok cilt ürünü bulmak mümkündür.
Avokado yemek vücudunuza büyük miktarda vitamin, beta karoten ve likopen sağlar. Bunun en iyi yanı, pahalı güzellik ürünlerine para harcamanıza gerek kalmamasıdır! Yeterince avokado tüketmiyorsanız, güzellik rutininizi tamamlamak için, avokado ile hazırlanan maskeleri uygulayabilirsiniz.
4. Daha sağlıklı gözlere sahip olmaya yardımcı olur
Karotenoides içeriğinden dolayı, avokado yemek, yaş ve dejenerasyon ile ilgili göz hastalıklarına ve kataraktlara karşı gözlerinizi korumanıza yardımcı olur. Çoğu vakada, bu problemler, göz dokularında biriken serbest radikallerden kaynaklanır.
Karotenoidlerin antioksidan aktivitesi, bu tehlikeli bileşiklerin etkilerini ortadan kaldırır.
5. Kalbinizi güçlendirir
Avokado, düşük kolesterol seviyelerini korumaya yardımcı bir bileşik olan beta-sitosterol içerir. Bu avokado yemenin kalbinizi aritmi ve arteriosklerozdan koruduğu anlamına gelir.
Avokado ayrıca, damar ve atardamarların gerginliğini gidermek için bir vazodilatatör görevi gören potasyum bakımından zengindir.
Avokadonun kontrol etmeye yardımcı olduğu diğer problemler aşağıdadır:
- Yüksek tansiyon
- Kan pıhtılaşması
- Kalp krizi
- Kardiyovasküler problemler
6. K vitamini eksikliğini giderir
K vitamini eksikliği çok yaygın bir durum değildir, ancak yeni doğan bebeklerde ortaya çıkma eğilimi gösterebilir.
Yeterli miktarda K vitaminiz yoksa, gebelik sırasında ya da anemi durumunda tehlikeli pıhtılaşma sorunları yaşanabilir. Bu nedenle, avokado yemek, kararlı K vitamini seviyelerini korumak için iyi bir fikirdir. Avokado vücudunuzun ihtiyacı olan K vitamininin yaklaşık % 40’ını içerir.
7. Eklem yangısı ile savaşır
Bu meyvenin anti-inflamatuar özellikleri, en ilgi çekici ve değerli faydalardan biridir. Bu meyve, çok miktarda faydalı fitokimyasal, flavonoid, karotenoid, fitosterol ve omega 3 yağ asidi sağlar.
Eklem ve kas ağrısı ile iltihaplanmayı azaltmak isterseniz, günlük diyetinize yarım bir avokado ekleyin. İstemiyorsanız, tüm meyveyi bir seferde yemek zorunda değilsiniz. Gün boyunca çeşitli yemekler arasında bölebilirsiniz.
8. Avokado yemenin kemik sağlığına etkisi
Avokado içindeki karotenoitler, kıkırdağın parçalanmasını azaltmaya yardımcı olur. Kıkırdak parçalanması, kemik erimesinin en önemli semptomlarından biridir.
Avokado yemek, bu hastalığa yakalanma riskini azaltmanıza da yardımcı olabilir. Aynı zamanda yüksek seviyedeki mineraller (çinko, fosfor, kalsiyum, bakır ve selenyum) kemiklerinize fayda sağlar ve acı çekme ya da kemik erimesinin kötüleşme riskini azaltır. Bunun nedeni, kemiğin mineral yoğunluğunu arttırmasıdır.
9. Besin maddelerinin emilimini geliştirir
Meyve ve sebzelerde bulunan besinler, bir avokado dilimiyle birleştirildiğinde daha iyi asimile olurlar. Bu kombinasyon antioksidanları ve karotenoidi 3-5 kat daha iyi absorbe etmenize yardımcı olur.
Serbest radikallere karşı savaşan meyveleri tüketiyorsanız, bu sizin için çok iyi bir haber. Bu nedenle, yeşil salata yemek ya da avokado içeren bir smoothie tüketmek, yemeklerinizi daha sağlıklı hale getirebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759
- Dabas, D., Shegog, R., Ziegler, G., & Lambert, J. (2013). Avocado (Persea americana) Seed as a Source of Bioactive Phytochemicals. Current Pharmaceutical Design. https://doi.org/10.2174/1381612811319340007
- Cowan, A. K., & Wolstenholme, B. N. (2015). Avocado. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00049-0
- Berasategi, I., Barriuso, B., Ansorena, D., & Astiasarán, I. (2012). Stability of avocado oil during heating: Comparative study to olive oil. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.11.018