Salatalık, Zencefil ve Naneli Limonata Tarifi
Değişik bir limonata tarifi arıyorsanız, bu makalemizde salatalık, zencefil ve naneyle yapılan limonata tarifini anlatacağız. Kaçırmayın!
Oturup her bir malzemenin özelliklerini ayrı ayrı düşündüğünüzde, bu tarifin sizin için kötü hiçbir şey içermediğini fark edeceksiniz.
Salatalık, zencefil ve naneden yapılmış bu hafif limonatayı içtiğinizde sadece göbek çevrenizdeki sinir bozucu yağlardan kurtulmakla kalmayıp, ayrıca suya doyacak ve tazeleneceksiniz.
Daha da iyisi, lezzetli içeceğinizin faydaları bunlarla da sınırlı değil. Geri kalanlara gelin makalemizde birlikte bakalım.
Salatalık, Zencefil ve Naneli Limonata Tarifi
Yaz ayları için ideal olan bu lezzetli limonata tarifi şöyledir:
Malzemeleri
- 2 litre su
- 1 orta boy salatalık
- 1 limon
- 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
- 10 tane nane yaprağı
Hazırlanışı
- 2 litre suya eklemeden önce salatalığı soyun ve ince ince dilimleyin.
- Ardından ince dilimlenmiş limonu, rendelenmiş zencefili ve nane yapraklarını ekleyin.
- Karışımı tercihen bir gece boyunca en az 6 saat buzdolabında bekletin.
- İçmeye hazır olduğunuzda eğer gerçekten çok sıcak bir günse içine birkaç buz ekleyip içebilirsiniz.
Tavsiye edilen günlük su miktarınızı alabilmek için bu limonatayı gün boyunca tüketin!
Eğer yeteri kadar su içmek için çabalayan insanlardansanız bu limonata tarifi tam size göre.
Uygun bir şişeye doldurup her yere yanınızda götürebilirsiniz.
Salatalığın faydaları
Yüksek miktarda su barındırdığı için (%96) salatalık kilo vermek için idealdir. Her 100 gramlık porsiyonda sadece 20 kalori vardır. Salatalık obeziteyle mücadelede çok etkilidir ve ayrıca vücudun arınmasına ve ödemin atılmasına yardımcı olur.
Salatalık içeren arındırıcı diyetler sıvı kaybının önüne geçmeye ve aşırı ürik asit üretimini engellemeye yardımcı olur.
Salatalık ayrıca bağırsakları temizleyen yumuşatıcı etkiye sahiptir. Böylece bağırsak duvarlarındaki mukusu temizlemeye yardımcı olur.
Sık sık ishal sorunu yaşayan, zayıf bir midesi ve aşırı gaz problemi olan insanlara salatalık önerilmez. Fakat bu sebze mide duvarının korunmasına ve sindirim için sağlıklı bakterilerin oluşmasına fayda sağlar.
Zencefilin özellikleri
Zencefil geleneksel Çin tıbbında yaygın olarak kullanılan olağanüstü iltihap sökücü özelliğe sahiptir.
Eklem iltihabı, sindirim ve solunum problemleri gibi çeşitli hastalıklarla mücadeleye yardımcı olur. Keskin baharatlı bir tadı olduğu için zencefili ölçülü ve diğer yiyecekler ve malzemelerle karıştırarak tüketmek iyi bir fikirdir.
Ze ncefil; vitamin, mineral, temel yağlar, aminoasit ve antioksidan yönünden zengindir.
Vücuda sayısız faydası vardır. Örneğin, regl dönemlerindeki ağrıyı azaltır, romatizmayı hafifletir, soğuk algınlığı ve griple mücadele eder, balgam sökücüdür, kan dolaşımını hızlandırır ve kalp rahatsızlıklarını önler.
Zencefil ayrıca baş dönmesi ve denge bozukluğunu da hafifletmeye yardımcı olur.
Libidoyu harekete geçiren doğal bir afrodizyak olmasının yanında, doğal ve etkili bir antidepresandır.
Erken yaşlanmaya karşı mücadeleye, stresi azaltmaya, migreni hafifletmeye (Prostaglandin’in etkisini engelleyerek), bazı kanser tiplerini önlemeye (özellikle yumurtalık ve kolon kanserini) ve sindirime yardımcı olur.
Nanenin özellikleri
Bu hayret verici aromatik bitkinin birçok medikal özelliği vardır. Nane sindirim sisteminde kasılmaları giderici bir ajan gibi hareket eder. Ağrı kesici gibi etki ederek ağrıların dinmesine yardımcı olur, ciltteki ve mukuslu bölgelerdeki iltihabı azaltır ve solunum sistemini temizler.
Ayrıca çayların ve smoothielerin içine katıldığında oldukça ferahlatıcı bir etki yaratır.
Bu etki uyku kalitenizi ve sakinlik hissinizi artırır. Stresi engeller, midedeki gazı alır, kasları gevşetir ve mide duvarının korunmasına yardımcı olur. Örneğin, sindirim problemi yaşayanlar için nane mükemmel bir bitkidir.
Nanenin içinde bulunan askorbik asit, balgam sökümünü tetikler. Bu nedenle nane güçlü bir nefes açıcıdır.
Eğer ateşiniz varsa bunu düşürmek için nane terlemeyi arttırır.
Crohn hastalığının yanında (çünkü bağırsaklardaki rahatsızlığa iyi gelir) ayrıca astımı olan, ufak bir soğuk algınlığı geçiren, ishal ve gaz problemi olan hastalarda da kullanılır.
Nane, kusma ve mide kramplarına iyi gelir, dolaşım sistemini hızlandırır ve ağız kokusunu (ya da kötü nefesi) engeller.
Ayrıca bakınız: Nanenin Kullanımını ve Özelliklerini Keşfedin
Limonun özellikleri
Limon yüksek oranda C vitamini içeren meyvelerden biridir. Bu durum, onu, soğuk algınlığı/grip olan insanlar için ya da sadece hasta olmayı engellemek için bile gerekli en temel bileşen yapar.
Birçok vitamin barındırmasının yanında, limon ayrıca vücuttan toksinlerin atılmasına yardım eden kuvvetli bir antiseptiktir.
Sesiniz kısıldığında, zatürre, bronşit, grip hatta astım olduğunuzda bir limon emmek iyi bir fikirdir. Rahatsızlıklarınızdan sorumlu kılcal damar ve kan damarlarının rahatlamasına yardımcı olur ve böylece yaralarınızın içten iyileşmesini sağlar.
Ayrıca yüksek tansiyonun da tedavisine yardımcı olur.
Bu turunçgil meyvesi potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir, sodyum gibi mineraller yönünden zengindir ve hatta florür bile içerir.
Ayrıca iltihap, kalp yetmezliği ve beyin felcine karşı B vitamini, özellikle de B1 vitaminini barındırır.
Limon yüksek ateşe karşı mücadeleye yardım eder, şeker hastalarına iyi gelir ve herhangi bir hastalıktan sonra karaciğer, mide, idrar fonksiyonlarının normale dönmesini sağlar.
Böbrek taşı oluşumunu önleyebilir ve böbreklerle mesanede zaten var olan taşların parçalanmasına yardımcı olabilir.
Ayrıca bakınız: Limon İncelmeniz İçin Size Nasıl Yardımcı Olabilir?
Ancak limon bazı insanlar için tavsiye edilmez. Kansızlık, raşitizm, diş eti iltihabı, dişlerde çürüme, ağız ve boğazda yara, uykusuzluk, asidoz, kronik kabızlık ve sinir sistemi problemi yaşayan insanların bu meyveden uzak durmaları gerekir.
Artık salatalık, zencefil ve naneli limonatanın sağlığınıza ne kadar faydalı olduğunu biliyorsunuz. Bu limonata tarifi, sıcak yaz günleri için lezzetli ve ferahlatıcı bir içecek olmasının yanında, gün içerisine sade su içmeyi sevmeyen insanların su ihtiyacını karşılayan sağlıklı bir alternatif de olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
- Dhanavade, M., Jalkute, C., … J. G.-B. J. of, & 2011, U. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology. https://doi.org/10.1002/ajp.21003
- Sari, A., Selim, N., Dilek, M., Aydogdu, T., Adibelli, Z., Büyükkaya, P., & Akpolat, T. (2012). Effect of lemon juice on blood pressure. Journal of Experimental and Clinical Medicine (Turkey). https://doi.org/10.5835/jecm.omu.29.01.010
- Kaur, C., & Kapoor, H. C. (2002). Anti-oxidant activity and total phenolic content of some asian vegetables. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2621.2002.00552.x