Sedef Hastalığı Tedavisi İçin 6 Doğal Krem
Bu yazıda, ölü hücrelerin birikimi sonucu meydana gelen ve kronik bir deri hastalığı olan sedef hastalığından bahsedeceğiz. Bu hastalığın belirtileri arasında, kızarıklık ve pul pul cilt lekelerinin yanı sıra kalın cilt yamaları da bulunmaktadır. Bu yazıda, sedef hastalığı tedavisinde kullanılan en iyi doğal kremlerin sırlarını anlatacağız.
Sedef hastalığı nedir ve neden gelişir?
Bulaşıcı değildir; ancak kalıtsal olabilir
Sedef hastalığı esas olarak sırt, karın, kafa derisi, dizler ve dirsekler üzerinde oluşur. 20 ila 55 yaş arasındaki yetişkinlerde daha yaygın olmakla birlikte, her yaş grubunda ortaya çıkabilir.
Hafif semptomlarla birlikte başlar ve otoimmün (doğuştan kaynaklı bağışıklıkla ilgili) kökenlidir. Sedef hastalığının sahip olduğu muhtemel tetikleyiciler çok çeşitlidir:
- Enfeksiyonlar
- Diyet
- Alkol tüketimi
- Duygusal bozukluklar
- İklimsel faktörler
- Endokrin problemleri
İster inanın ister inanmayın, beslenme düzeni, bu durumun iyileştirilmesinde önemli bir rol oynar. Günlük yiyecekleriniz aşağıdakilerden oluşmalıdır:
- Sebzeler
- Meyve
- Yulaf
- Fasulye
- Somon ya da uskumru (haftada iki kez)
- Eğer balık yemiyorsanız bunun yerine balık yağı ya da keten tohumunu tercih edebilirsiniz.
Vücudunuzun iltihaba neden olan toksinleri yok etmesine yardımcı olmak için her iki saatte, bir bardak su içmeniz de çok önemlidir. Karaciğerinizin sindirmekte zorlandığı proteinleri içermesi nedeniyle tavuk, kırmızı et ve süt ürünleri gibi gıdalardan ve hazır gıda, şekerler ve kızarmış gıdalardan da uzak durmanız gerekir.
Sedef hastalığı tedavisi için doğal kremler
Herhangi bir tedaviye başlamadan önce, bu durumun spesifik bir çaresi olmadığını bilmeniz oldukça önemlidir. Bununla birlikte, semptomları azaltmak ya da soyulan cildin daha çabuk iyileşmesini sağlamak için yapabileceğiniz çok şey vardır. Aşağıda verilen ev yapımı kremlere bir göz atın:
1. Aloe Vera
Tabii ki, aloe vera bu listenin en başındadır. Diğer birçok cilt probleminde olduğu gibi, sedef hastalığına yönelik doğal tedaviler arasında da birinci sırada gelmektedir.
Aloe vera jeli, sedef hastalığının tedavisi için birçok doğal özelliğe sahiptir; örneğin, pul pul olan cilt çok fazla kaşıntıya neden olduğu zamanlarda ideal bir anti-enflamatuvar özellik gösterir ve ferahlatır.
Cildinizi çok sert kaşıyarak kendinize zarar vermemeniz adına, günde birkaç kez bu sıvıyı biraz uygulayabilirsiniz. Aloe verayı buzdolabında saklamak iyi bir fikirdir.
Cildinize uyguladığınız zaman, sahip olduğu düşük sıcaklıktan ötürü biraz rahatlama hissedebilirsiniz. Hali hazırda evinizde bir aloe vera bitkiniz varsa, sedef hastalığının belirtilerini tedavi etmek için ihtiyacınız olan zamanlarda bir dal koparmaktan çekinmeyin.
2. Kudret Narı
Bu sebze sağlığa oldukça faydalı, zengin bir yapıya sahiptir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, iltihaplanmayı azaltmak için de kullanılabilir. Dahası, sedef hastalığı belirtilerini tedavi etmek açısından yararları nedeniyle denemeye değer bir ev yapımı krem haline getirilebilir.
Tek yapmanız gereken soyulmuş kudret narını kaynatmak, dilimler halinde kestikten sonra bir püre haline getirmektir. Oda sıcaklığındayken etkilenen bölgelere uygulayın ve ılık suyla durulamadan önce 20 dakika etki etmesi için bekletin.
3. Muz
Bunun yanı sıra bir çatalla olgunlaşmış bir muzu ezerek “muz kreması” yapabilirsiniz. Elde ettiğiniz muz kremasını alın ve etkilenen alanlarda 15 dakika etki etmesi için bırakın. Bundan sonra ise sadece ılık su ile durulayın.
Daha fazlası için: Bu Doğal Tedavilerle Sedefle Savaşın
4. Karbonat
Karbonat kaşıntıyı gidermek ve cildi ölü hücrelerden arındırmak açısından harikadır. Bununla birlikte, bu tedaviye özen göstermeli ve nazikçe uygulamalısınız, aksi halde tahrişe neden olabilir.
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı karbonat (30 gram)
- ¼ su bardağı oda sıcaklığında su (62 ml)
Nasıl hazırlanır?
- Karbonatı bir kaba koyun ve suyu yavaşça ilave edin.
- Pürüzsüz bir macun oluşturana kadar karıştırın.
- Bu macunun herhangi bir pullanmış deri bölgesine dikkatle uygulanması gerekir.
- 30 dakika bekletin ve su ile durulayın.
- Yanma hissi fark ederseniz, hemen yıkayın.
- Pamuklu bir havlu ile nazikçe kurulayın.
5. Kırmızı Biber
Daha çok yemeklere baharat eklemek için kullanılan bu madde, sedef hastalığının tedavisin açısından çok yararlı olabilir. Bu madde, sinir uçlarını inhibe ederek ağrıyı azaltan aktif bir kimyasal olan kapsaisini bünyesinde barındırır. Bu durumda, iltihap, kızarıklık ve soyulmayı da azaltmış olur.
- Acı biber özünü, doğal ürünler ya da sağlıklı gıda ürünleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz. Bu biber özünü suyla birlikte bir macun haline getirin veya sadece bir havan ile kırmızı biberi ezin ve su ile karıştırarak aynı kıvamı elde edin.
- Daha sonra, macunu etkilenen bölgeye uygulayın ve etki etmesi için 10 dakika bekletin.
6. Keten tohumu
anti-enflamatuvar etkisi fazla olan
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı keten tohumu (20 gram)
- ¼ su bardağı su (62 ml)
Nasıl hazırlanır?
- Tohumları bir havan ve tokmak ile toz haline gelene kadar iyice ezin. Bu adımı atlamak istiyorsanız, ayrıca keten tohumu tozu da satın alabilirsiniz.
- Pürüzsüz macun elde edene kadar suyu azar azar ekleyin.
- Sedef hastalığından etkilenen bölgelere uygulayın ve etki etmesi için 15 dakika boyunca bekletin.
- Sonrasında ılık su ile durulayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mrowietz, U., Steinz, K., & Gerdes, S. (2014). Psoriasis: To treat or to manage? Experimental Dermatology. https://doi.org/10.1111/exd.12437
- Smith, C. H., Anstey, A. V., Barker, J. N. W. N., Burden, A. D., Chalmers, R. J. G., Chandler, D. A., … Ormerod, A. D. (2009). British Association of Dermatologists’ guidelines for biologic interventions for psoriasis 2009. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2009.09505.x
- Belge, K., Brück, J., & Ghoreschi, K. (2014). Advances in treating psoriasis. F1000Prime Reports. https://doi.org/10.12703/p6-4