Tiroid Problemlerinin Gözden Kaçan 7 İşareti

Tiroid dengesizliklerinin semptomlarını belirlemeyi bilmek, onları erken yakalamak ve kontrol altına almak için tedaviyi başlatmak için gereklidir.
Tiroid Problemlerinin Gözden Kaçan 7 İşareti

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Tiroid problemlerinin uyarı işaretlerini biliyor musunuz? Tiroid problemleri her zaman kolayda görünmez. Aşağıdaki işaretler, göz ardı etmemeniz gereken bir şeyler olup olmadığını görmenize yardımcı olacaktır. Not alın!

Tiroid nedir?

Tiroidleriniz, boynunuzda, köprücük kemiğinizin hemen üzerinde kelebek şeklindeki bezlerdir. Bunlar hormon üreten endokrin bezlerdir. Tiroid hormonları, vücut faaliyetlerinizin çoğunun ritmini kontrol etmekle görevlidir, kalp atış hızınızdan, ne kadar hızlı kalori yaktığınıza kadar. Bütün bunlar metabolizmayı oluşturmaktadır.

Tiroid problemlerinin uyarıcı işaretleri

1. Yorgunluk ve sinirlilik

yorgun kadin

Tiroid rahatsızlıkları ruh halinizin yanı sıra enerji seviyenizi de etkileyebilir.

  • Hipotiroidiniz varsa, ciddi yorgunluk ve halsizlik hissedebilirsiniz.
  • Buna ek olarak, birçok kez uyku sorunları, anksiyete ve sinirlilik yaşarsınız.

2. Kalp atışınızdaki değişimler

Tiroidleriniz hemen hemen vücudunuzdaki her organı etkiler ve kalp atış hızınızı da etkileyebilir. Normal bir kalp atışı hızının dakikada 60 ila 100 arasında olduğunu unutmayın. Kalp atış hızınızın normalden önemli ölçüde düşük veya yüksek olup olmadığını söylemek düşündüğünüzden daha kolaydır. Sadece bir dakika durun ve gözlemleyin.

3. Kilo değişimleri

tarti ve ayak

Ani kilo değişimleri tiroid problemlerinin önemli bir işaretidir. En yaygın semptomlardan birisidir. Kısa bir zamanda kilo almak veya vermek tiroid hormonlarınızda bir dengesizlik olduğunu söylüyor olabilir.

4. Kuru cilt ve kırılgan tırnaklar

Kuru ve kaşınan bir cilt tiroid problemlerinin bir işareti olabilir. Eğer durum buysa, tırnaklarınızın da kolayca kırıldığını göreceksiniz.

5. Vücut sıcaklığı düzenlemesinde zayıflık

termometre

Vücut sıcaklığının düzenlenmesinin zayıf olması tiroid sorunlarının bir başka semptomudur. Bu bezlerdeki sorunlar, vücut ısısını düzenleme yeteneğinizi etkileyebilir. Soğuk veya sıcak hissedebilirsiniz ve bu aşırı terleme ve sıcaklık ile de görülebilir.

6. Boynunuzda çıkıntı

Boynunuzdaki çıkıntılar, tiroid sorunlarınız olup olmadığını merak etmenizi sağlayacak diğer bir görünür işarettir. Boynunuzda yeni çıkıntılar fark ederseniz, dengesizlikleri kontrol etmek için bir uzmana görünün.

7. Kas ağrısı

diz ve el

Kas ağrısı, hipotiroidizmin bir semptomudur. Vücudunuzun her tarafında ağrı da yaşayabilirsiniz. Bu belirtiler kaslarınızdaki şişkinlik veya sinirlerinizi sıkıştıran yumrularla ilgilidir, bu nedenle eğer bu işareti fark ediyorsanız bir doktora görünün.

Bu yazımıza da bir göz atın: Kas ağrılarını azaltmak için 7 kolay hareket

Kontrol etme yolları

Eğer hipotiroidizmden şüpheleniyorsanız kontrol etmenin birkaç yolu vardır, özellikle de öğleden sonra veya gece. Gece, % 5 iyot içeren bir solüsyonu alın ve bileklerinizin her ikisine de bununla çizgiler çizin. Bunu yapıyoruz çünkü tiroidleriniz çiftli organlardır ve bu çiftin her ikisi de farklı çalışmaktadır.

Sabah, hangi bileğin iyotu daha çok emdiğini veya diğer bir deyişle iyotun tamamen kaybolduğu bileğe bakın. İyodun emildiği bölgede iyot ihtiyacı daha fazla demektir.

  • Bileğinize sürdüğünüz iyotun sağ bileğinizde kaybolduğunu görürseniz, tiroidlerin sağ tarafında hormonal dengesizlikler olduğunu bilirsiniz.
  • Sol bileğinizde kaybolduğunu görürseniz, sorun tiroidlerin sol tarafında demektir. Genelde durum yalnızca bir tarafta görülür.

Bu belirtiler problemi kendiniz teşhis etmeniz için yeterli değildir çünkü genellikle başka durumlarla karıştırılırlar. Yani, eğer kendinizde bir değişiklik fark ederseniz, göz ardı etmeyin.

Yapmanız gereken en iyi şey doktorunuza kontrole gitmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.