Sindirim Problemleri ile Savaşan Çaylar

Ağrılı hazımsızlık veya rahatsız edici bir kabızlıktan mı yakınıyorsunuz? Bu çayları içmek size yardımcı olabilir! Sindiriminizi iyileştirmek için günlük olarak bu doğal çaylardan içmelisiniz.
Sindirim Problemleri ile Savaşan Çaylar

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Hazımsızlık, yediğiniz gıdaları doğru bir şekilde işleyememe durumudur. Bunun bir sonucu olarak da, sindirim problemleri oluşur ve sindirim süreci yavaşlar. Bu, ara sıra olan ve uzun sürmeyen dispepsi ile karıştırılmamalıdır.

Bu yazımızda, size hazımsızlıkla mücadelede en iyi çaylardan bahsedeceğiz. Eğer bu sorundan muzdarip olursanız, bu doğal çayların yararlarını deneyin ve hazımsızlığınızı hafifletin.

Hazımsızlık neden olur?

sindirim problemleri

Hazımsızlığa sebep olabilecek bir çok neden vardır. Bunlardan en yaygın olanları şunlardır:

Sindirim sistemi hastalıkları

Başlıca nedenlerden biri, mide ülserlerinin varlığıdır. Ancak tek sebep bu değildir. Safra taşı, gastrit, pankreas kanseri, mide kanseri veya asit reflü hastalığı da buna neden olabilir. Asit reflü hastalığında, mide asidi mide ve yemek borusu duvarına zarar verir. Bu sizi yemek yedikten sonra ağrıya karşı daha savunmasız bir hale getirir.

Yeme alışkanlıkları

Muhtemelen “ne yediyseniz osunuz” sözünü duymuşsundur. Bu cümleyi biraz “ne yediğinize dayalı olarak hastalanırsınız” olarak değiştirebiliriz. Bu kesinlikle doğrudur.

Bazı gıdalar hazımsızlık ihtimalini arttırır. Bu, çok fazla yağ veya ağır gıdalar içeren dengesiz bir diyetten gelir. Aynı zamanda birkaç hazımsızlık kaynağı vardır. Çok hızlı bir şekilde yemek, öğünler arasında atıştırmak, çok fazla sebze yemek, kahve içmek ve sakız çiğnemek buna sebep olabilir.

Değinilmesi gereken bir diğer olası sebep de bazı gıdalara karşı olan intoleranstır. Bu grupta en çok bilinen problemlerden birisi, laktoz intoleransıdır. Bir başka sorun da aykırı gıdalardır. Soğuk su içerken sıcak çorba içmek, mideniz için iyi değildir.

İlaçlar ve toksik maddeler

karın ağrısı çeken kadın

Hazımsızlık problemleri yaşamamıza sebep olan bir başka şey ise, ilaçlardır. Bazı antibiyotikler ve antidepresanlar, anti-enflamatuvar ilaçlar ve kortikosteroidler gibi diğer güçlü ilaçlar bize sindirim problemleri yaşatabilir. Toksik maddeler içinse, tütünden kaçınmalıyız.

Psikolojik problemler

Stres, gerginlik, anksiyete veya kişisel sorunlarınızın hepsi sindirim problemleri oluşturabilir. Bunun sebebi, bir şey hakkında öfkeli ya da üzgün olduğumuz zaman, iyi hissetmememizdir.

Hazımsızlığı rahatlatacak çaylar

Midemiz ağrıdığında veya hazımsızlığımız olduğunda büyükannelerimizin kullandığı tedavilerden birisi “bir bardak çay içmekti”. İnanın ya da inanmayın büyükanneniz bir şey biliyordu. Bazı çayların hazımsızlığı ve semptomlarını azaltma yeteneği vardır. İşte size en iyilerinden bazıları:

Yeşil çay

Bu çayı içmenin birçok yararı vardır ve bu yararların çoğu sindirim kanalı ile ilgilidir. Öncelikle, yeşil çayın kahve yerine geçebilecek harika bir içecek olduğunu bilmelisiniz. Yılın zamanına veya tercihinize göre, soğuk veya sıcak içebilirsiniz.

Yeşil çay, mide sularının görevlerini destekleyen ve sindirim kolaylığı sağlayan birçok antioksidan içerir. Eğer bu da size yetmediyse, aynı zamanda gaz ve enflamasyonu da azaltma yeteneğine sahiptir.

Sabahları, öğleden sonra ve yatmadan önce bir fincan yeşil çay içebilirsiniz. Hem sallama hem de doğal yapraklarından bulabilirsiniz.

Papatya ve anason

papatya çayı

Papatya, spazm önleyici ve anti-enflamatuvar bir bitkidir. Aynı zamanda midenizi rahatlatmaya, ağır hissetmeyi azaltmaya ve gazlardan kurtulmaya yardımcı olur.

Papatya sakinleştirici bir bitkidir, hazımsızlık gerginlik veya anksiyeteden kaynaklandığında iyi çalışır. Ayrıca lezzetlidir de! Günde iki fincan içerseniz sonuçları göreceksiniz.

Dereotu

Dereotu Akdeniz’den gelir ve yemekleri pişirirken de kullanılır. Dereotunun keşfetmeye değer olan tedavisel faydaları vardır.

Rezene

rezene çayı

Rezene yemeklerde de kullanılır ve hazımsızlıkla mücadelemize yardımcı olabilir. Şişkinliği azaltır, krampları tedavi eder ve diğer gastrointestinal sorunlarla savaşır. Aynı zamanda, bize tokluk hissi verir.

Bu sindirici bitkilerden en yumuşak tadı olanlardan biridir. Genellikle kimyon ve anason ile kombine edilir. İlk hazımsızlık semptomlarını görmeye başladığınızda, en kısa sürede kendinize bir rezene çayı demleyin.

Civanperçemi

Çok güçlü bir mide veya bağırsak ağrısı çekiyorsanız, biraz civanperçemi çayını deneyin. Civanperçemi bol miktarda flavonoid içerir. Bu, sindirimi artırmaya ve sizi düzende tutmaya yardımcı olur.

Ayrıca bunu mide bulantısı ve mide asidi tedavisinde de kullanabilirsiniz. Diüretik özelliklere sahiptir ve karaciğerinizi uyarır. Civanperçemini aktarlarda bulabilirsiniz. Bu bitki ile bir çay yapın ve günlük olarak için. Böylece tüm avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Kekik

Bu bitki mükemmel özellikleri sayesinde sindirime yardımcı olmak için yüzyıllardır kullanılmıştır. İshal, kramp, gaz ve kusmayı rahatlatmak için harika bir bitkidir.

Bu çayı gece içmeniz önerilir. Yatmadan önce bir bardak içip midenizdeki ağır hisse güle güle deyin. Bu aynı zamanda kabuslarla savaşır ve uykusuzluk ile mücadeleye de yardımcı olur. Hazımsızlığı hafifletmenize yardımcı olabilecek diğer bitkiler ise, çin melekotu, anason, limon otu, rooibos çayı ve mercanköşküdür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nasehi, M., Sehhatie, F., Zamanzadeh, V., Delazar, A., Javadzadeh, Y., & Chongheralu, B. M. (2013). Comparison of the effectiveness of combination of fennel extract/vitamin E with ibuprofen on the pain intensity in students with primary dysmenorrhea. Iranian journal of nursing and midwifery research, 18(5), 355-9.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3877456/
  • Oral fennel (Foeniculum vulgare) drop effect on primary dysmenorrhea: Effectiveness of herbal drug (2013). Bokaie M1, Farajkhoda T, Enjezab B, Khoshbin A, Karimi-Zarchi M.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23983742
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
  • Babaeian, M., Naseri, M., Kamalinejad, M., Ghaffari, F., Emadi, F., Feizi, A., Hosseini Yekta, N., … Adibi, P. (2015). Herbal Remedies for Functional Dyspepsia and Traditional Iranian Medicine Perspective. Iranian Red Crescent medical journal, 17(11), e20741. doi:10.5812/ircmj.20741
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698144/
  • Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses (2018). Salehi B, Mishra AP, Shukla I, Sharifi-Rad M, Contreras MDM, Segura-Carretero A, Fathi H, Nasrabadi NN, Kobarfard F, Sharifi-Rad J.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29785774

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.