Sinüzit, özellikle erken teşhis edildiğinde tamamen iyileştirilebilir bir hastalıktır. Bununla birlikte, ağrıya, solunum zorluğuna ve diğer rahatsızlıklara neden olur.
Sinüzit paranazal sinüslerin iltihabıdır. Bunlar burun kemikleri arasında hava dolaşımı sağlayan küçük, içi boş alanlardır. Dikkat edilmesi gereken sinüzitin belirtileri bu makalede sizin için toparladık.
Sinüsler üç gruba ayrılır: frontal, etmoidal ve sfenoid ve maksiller. Her şey normal olduğunda, hava bu boşluklardan serbestçe hareket eder.
Bununla birlikte, sinüsler iltihaplanırsa, solunum zorlaşır ve çok şiddetli ağrı gibi diğer sinüzitin belirtileri ortaya çıkabilir.
Sinüsleriniz sağlıklıysa, bakteri ya da başka organizmalar bulunmaz. Bu durumda mukus sorunsuz bir şekilde burnun içine ya da dışına akar. Çok fazla mukus oluştuğunda ya da paranazal açıklıkların tıkanması durumunda, çeşitli mikroorganizma türleri için üreme alanı oluşur. Bu, sinüzit oluşumuna kadar gidebilir.
Sinüzitin kökenleri
Çok fazla mukus oluşumu ya da paranazal açıklıkların tıkanması, sinüzit semptomlarına yol açan çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. En yaygın olanları şöyledir:
Tüylerin durumu (bunlar paranazal açıklıklarda bulunur)
Sinüzit gelişmesine katkıda bulunan ya da en azından sinüzit semptomlarını kolaylaştıran bazı risk faktörleri vardır. Başlıcaları: kistik fibroz, saman nezlesi ya da alerjik rinit, zayıflamış bağışıklık sistemi, adenoid hipertrofi, fiziksel baskı ya da yerçekimi kuvveti ve sigara içmek …
Sinüzitin belirtileri ve türleri
Ayrıca, ne kadar süre devam ettiklerine bağlı olarak değişebilen çeşitli sinüzit türleri vardır. Toplamda dört temel sınıf belirlenebilir:
Akut sinüzitte semptomlar, soğuk algınlığına yakalandıktan yaklaşık bir hafta sonra ortaya çıkar. Ve kronik sinüzit için sinüzitin belirtileri benzerdir. Bununla birlikte, daha hafif ve daha uzun sürme eğilimindedirler.
Hastalığın teşhisi
Tipik olarak, burun muayenesine dayalı bir tanı yapılır. Doktor bölgede bir polip ya da herhangi bir iltihap belirtisi aramak için burna ışık tutar. Ağrı olup olmadığını kontrol etmek için bölgeye baskı uygulanır. Ağrı genellikle sinüzit olup olmadığını gösterebilir.
Doğru tanıyı elde etmek için, doktor genellikle aşağıdaki testlerden birini ya da birkaçını isteyecektir: rinoskopi, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ya da MR. X-ray nadiren güvenilir sonuçlar verir.
Ek olarak doktor, burun kültürleri alabilir, sitoloji testleri, bağışıklık sisteminizin sağlığını değerlendirmek için kan testleri ve alerji, silyer fonksiyonlar ya da kistik fibroz testleri gibi diğer tamamlayıcı testleri de yaptırabilir.
Prognoz ve komplikasyonlar
Sinüzit erken tedavi edildiğinde, hastalığın seyri genellikle oldukça kolaydır. Dahası, eğer uygun tedavi alınırsa ve gerekli bakım devam ederse, hasta genellikle tamamen iyileşir. Tekrarlayan ataklar varsa, bu durum hastalığın sebebinin doğru şekilde tedavi edilmediğine dair bir işarettir.
Sinüzit komplikasyonları sık değildir. Bununla birlikte, bunlar oluşursa, çok ciddiye alınmalıdır. En sık karşılaşılan komplikasyonlar:
Kronik sinüzitten kaynaklanan astım
Enfeksiyon göze yayılırsa vizyonda sıkıntı olur, ve bu durum da görme kaybına ya da hatta körlüğe neden olur Kan pıhtıları ya da anevrizmalar. Sinüzit sinüslerinizin çevresindeki damarları etkileyebilir. Bu vakalarda, kan akışı kesilir ve inme riski taşırsınız.
Bu durum enflamasyon beyninizin çevresinde ya da yakınında ilerlediğinde ortaya çıkabilir.
Ayrıca, diğer yaygın komplikasyonlar, kemik enfeksiyonları (osteomiyelit) ve göz çevresindeki kutanöz enfeksiyonlardır. Herhangi bir komplikasyon durumunda, hasta bir sağlık kuruluşunda mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir.
Tüm besinler ve içecekler, ayarına tüketilmelidir. Yine de, bazı ürünlerde ayarı biraz kaçırsak bile ölümcül olabilirler. Bu yüzden dikkatli olun. Aşağıda, belirli bir miktarı geçtikten sonra ölümcül olabilen 15 bilinen ürünü sizleri için açıkladık. Su Günde iki litre su içmelisiniz.…
Günlük olarak kullandığımız pek çok eşyanın da bir kullanma süresi olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Zamanında değiştirilmeyen bu eşyalar sağlığımızı tehlikeye atıyor. Daha fazla bilgi edinmek için bu yazımızı mutlaka okuyun. Yiyeceklerin son kullanma tarihine çoğu zaman dikkat ederiz ve bazen…
Öncelikle, uyuşturucuların ne olduğunu ve bunları kullanan kişiler tarafından nasıl anlaşıldığını tanımlamak önemlidir. Bu yazıda en tehlikeli uyuşturucular hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Birçok kez, özellikle etrafınızda insanlar varsa, gaz çıkarmak çok utanç verici bir durum yaratabilir. Bu tür durumlarda, büyük bir utanç kaynağı olmamak adına, büyük ihtimalle kendinizi tutmaya çalışacaksınız. Bu makalede, vücutta gaz oluşumunun nasıl engelleneceğine ve bu gazdan kurtulmazsanız ne…
Domates, tüm dünyada çok popüler bir besindir. Soslarda, makarnalarda ve elbette ketçapta olsun, domates binlerce tarif içerisinde temel bir bileşen haline gelmiştir. Bugün domateslerin cam kavanozlara nasıl ve neden konulması gerektiğini sizlere açıklayacağız. Domatesleri cam kavanozlara koyarsak ne olur? Domates…
Portatif bir yalan detektörüne sahip olmak ve istediğimiz kişiye karşı kullanmak harika olmaz mıydı? Ne yazık ki, böyle bir teknoloji henüz yok. Yine de, sahip olduğumuz şey, birileri yalan söylediğinde bu durumu anlayabileceğimiz ve “içgüdüsel duygularımız” var. Ve elbette, dikkatimiz…