Sivrisineklere Karşı Doğal Bir Çare Olarak Fesleğen
Elbette çoğumuz mutfakta farklı yemekler hazırlamak için fesleğen kullanırız. Kusursuz ve lezzetli aroması ile makarnalarda, pizzalarda ve aromatik yağlarda yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Ancak fesleğenin sivrisineklere karşı doğal bir çözüm yöntemi olarak da kullanılabileceğini biliyor muydunuz?
Doğal kovucu işlevi, bu aromatik bitkinin sahip olduğu birçok özellikten biridir ve bu yazıda onu evde nasıl kullanacağımızı öğreneceğiz.
Bunu da okumanızı öneririz: Çilek ve Limon Suyuyla Detoks Yapın
Fesleğenin özellikleri
Fesleğen, Asya’ya özgüdür ve zamanla ekimi dünyanın her yerine yayılmıştır. Şu anda 40’tan fazla farklı çeşidi olduğu bilinmektedir ve bunların arasında en iyi bilinen Ocimum basilicum veya tatlı fesleğendir.
Yaprakları geniş ve derin yeşil olan çok yıllık otsu bir bitkidir. Zar zor yarım metre yüksekliğini geçebilir, tüm kokusu yapraklarında bulunur. Genellikle yazın çiçek açar ve küçük beyaz veya eflatun çiçek kümeleriyle dolar.
Farklı tıbbi özellikler kazandıran yüksek uçucu yağ içeriği ile tanınır. Bunlar arasında mide, solunum ve idrar problemlerinde kullanımından bahsedebiliriz.
Küba Farmakoloji Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, fesleğen tıpta aşağıdakileri tedavi etmek için kullanılır:
- İshal ve parazitizm gibi gastrointestinal durumlar.
- Bronşit gibi solunum patolojileri.
- Genel dermatolojik problemler.
- Akut dağ hastalığı: Öjenol içerdiğinden, kan dolaşımını iyileştiren antikoagülan (kan pıhtılaşmasını önleyen) özelliklere sahiptir.
- Fesleğen esansiyel yağı, antifungal özelliklere sahiptir ve bakteri ve mantarlara karşı etkilidir.
Fesleğen neden sivrisineklere karşı doğal bir çözümdür?
Bu bitkinin sivrisinekleri neden uzak tuttuğunu bilmek için bu böceklerin avlarını nasıl tespit ettiklerini bilmemiz gerekir. Isırıklarının hem can sıkıcı hem de acı verici olduğu sivrisinek, oldukça ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu anlamda, Aedes aegipti tarafından bulaşan dang ve sarı humma salgınları ortaya çıkmıştır.
Bu tür böcekler, yiyeceklerini tespit etmelerini sağlayan termal ve kimyasal sensörlere sahiptir. O minik vücutlarıyla kurbanın yerini tespit etmek için bir ekip olarak çalışırlar:
- Ayakları, hedefleri ile çevresi arasındaki sıcaklık farkını fark eder.
- Antenleri, her nefes verdiğimizde mevcut olan su buharı ve karbondioksit konusunda uyarıda bulunur. Ayrıca terden çıkan laktik asit gibi bazı maddeler deriden salınır ve bu da sivrisinekleri çeker.
Kimyasal maddeler içeren bir kovucu kullanarak yaptığımız şey, sivrisineğin doğal sensörlerine saldırmaktır. Bu şekilde, sivrisinek avını tespit etme yeteneğini kaybeder, tekrar geri dönmek üzere oradan ayrılır. Fesleğen, onu itici yapan dört doğal maddeye sahiptir: estragol, sitronellol, limonene ve trans-nerolidol.
Bunu da okuyun: 5 Ev Çaresi İle Pire Isırıklarını Rahatlatın
Fesleğeni sivrisineklere karşı doğal bir çare olarak nasıl kullanabilirim?
Fesleğen, sivrisinekleri kovmak için sürdürülebilen, bize sunulan basit ve ucuz sivrisinek kovucu bir bitkidir. Sadece pencerelere, teraslara ve bahçelere bir bitki yerleştirerek böceklerin varlığını azaltıyor olsak da, bu yazımızda fesleğeni sinek kovucu olarak kullanmanın başka yollarını da göreceğiz.
Fesleğeni doğal bazlı bir böcek kovucu hazırlamak için aşağıdaki bileşenlere ihtiyacımız olacaktır:
- 120 mililitre su.
- Fesleğen yaprakları.
- 120 mililitre votka veya 96º alkol.
Yapraklar ve suyla bir çay hazırlayıp süzeceğiz. Kalan sıvıyı votka veya alkolle karıştırıp sprey şeklinde bir kaba boşaltalım. Daha sonra gerektiğinde bitkilere püskürtebiliriz.
Diğer bir alternatif ise fesleğen esansiyelli vücut yağı satın almak olabilir. Cildi güzelleştirmenin ve nemlendirmenin yanı sıra sivrisinekleri uzak tutmamıza da yardımcı olur. Aynı şekilde bulunduğumuz ortamı aromatize etmek için de elde edilebilir.
Sentetik içerikli sivrisinek kovuculara karşı fesleğen içerikli kovucu
Kovucu olarak kullanılan sentetik ürünler her zaman düşündüğümüz kadar etkili değildir. Örneğin, sadece %25’ten az olmayan bir oranda DEET (N, N-dietil-3-metilbenzamid) içeren sivrisinek kovucuların etkili olduğu gösterilmiştir.
Kovucu olarak kullanılan doğal uçucu yağlara gelince, daha kolay buharlaştıklarını unutmamalıyız. Bu nedenle eczacı Dr. Beatriz Badilla, etkisini kısa sürdüğü için daha sık değiştirmemiz gerektiği konusunda bizi uyarmaktadır.
Son olarak, fesleğen gibi doğal ilaçlara ek olarak, sivrisinekleri uzak tutmak için bazı ekstra önlemler alabiliriz:
- Pencerelerde ve kapılarda sineklik, bebeğin beşiğinde ise tül kullanın.
- İster sentetik ürün olsun ister doğal, kullanacağımız ürünlerin etiketlerini kontrol edin. Etki süresi, izin verilen yaş grubu ve uygun oldukları cilt tipi etiketleri üzerinde belirtilir.
- Yatak odasında sivrisinek olup olmadığını kontrol etmek için yatmadan önce yatak takımını sallayın.
Fesleğen gibi sivrisineklere karşı bu doğal ilaçları denemenizi ve bu önerilerle böcekleri evinizden ve ailenizden çok uzak tutabileceğinizi umuyoruz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sánchez Govín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A. (2000). Estudio farmacognóstico de Ocimum basilicum L.(albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia, 34(3), 187-195.
- Sam, O., de la Luz, M., & Barroso, L. (2002). Caracterización anatómica de las hojas de la albahaca blanca (Ocimum basilicum L.). Cultivos tropicales, 23(2), 39-42.
- Py, N. F. M. M. S., & Corona-Cruz, A. Repelente Natural para el Mosquito Aedes Aegypti a base de Albahaca (Ocimun Basilicum) y Eucalipto (Eucalyptus globulus) para apoyar problemas de salud en comunidades del municipio de Yaxcaba Yucatán. COMPENDIO DE PONENCIAS, 114.
- Grisales Galindo, M., Tellez Salamaca, D. M., & Gómez Vanegas, M. Evaluación De La Eficacia De Los Extractos Naturales De Citronella (Cymbopogoncitratus), Albahaca (Ocimumbasilicum) Y Lavanda (Lavandulaspp.) Como Repelente Natural Contra Mosquitos Adultos De La Especie Aedes Aegypti.
- Querales, J. (2002). Dengue: causas, características clínicas y prevención. Gaceta Médica de Caracas, 110(3), 328-332.
- Uc-Puc, V., Herrera-Bojórquez, J., Carmona-Carballo, C., Che-Mendoza, A., Medina-Barreiro, A., Chablé-Santos, J., … & Manrique-Saide, P. (2016). Efectividad de repelentes comerciales disponibles contra el mosquito Aedes aegypti (L.) en Yucatán, México. salud pública de méxico, 58, 472-475.
- Badilla, B. (2016). Uso racional de repelentes contra mosquitos.