Laktoz İntoleransı Sahibi Olduğunuza Dair İşaretler

Farkında olmadan laktoz intoleransınız olabileceğini biliyor muydunuz? Laktoz intoleransının ciddi olması gerekmez, ancak hayatınızı etkileyebilir. Bu yazıda belirtileri ve teşhisi hakkında bilgi edinin.
Laktoz İntoleransı Sahibi Olduğunuza Dair İşaretler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Bazı insanlar, laktoz intoleransı gibi gıda alerjilerinin yeni yüzyılın bir icadı olduğunu söylese de; insanlar süt içmeye, tahıl ve baklagil yemeye başladığından beri var olmuşlardır.

Bugün size laktoz intoleransının işaretleri hakkında bilgi vereceğiz, böylece sindirmede sorununuz olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Laktoz intoleransı nedir?

laktoz intoleransı

İnsanoğlunun kademeli genetik mutasyonları, bize yetişkinliğe kadar süt içmeye devam etmemize izin vermiştir. Fakat, bazı insanlar laktozu absorbe etmek için yeterli miktarda enzim üretemezler. Laktoz intoleransı bu noktada görülür.

Laktoz intoleransı, laktozu sindirmek ile yükümlü olan enzimin eksikliğinden kaynaklanan bir bozukluktur. Vücudunuz tarafından iyi absorbe edilemeyince süt şekeri bağırsağa geçer ve burada fermente olup gaz oluşturur.

Laktoz intoleransı olan kişinin süt, yoğurt veya dondurma tüketimi bağırsak yolunda ciddi veya geri dönüşü olmayan hasara neden olmaz, daha çok geçici belirtilere neden olur.

Çoğu kişi bunun aslında aşırı bakteri üremesinden, çölyak hastalığından veya bağırsak enflamasyonundan muzdarip olduklarında yaşandığını düşünür.

İnsanların çoğunun primer laktoz intoleransı olduğuna dikkat çekmek gerekir. Başka bir deyişle bu çoğunluk hiçbir belirti olmaksızın bir bardak süt (veya eşdeğer süt ürünleri) içebilir ve bağırsak sorunu olmaksızın yemeklerinde süt ürünü kullanabilirler.

Bu kişilerin laktoz bakımından düşük laktaz takviyeleri olan ürünleri tüketme imkanı da vardır.

Şu yazımıza da bir göz atın: Glutensiz Laktozsuz Kraker Nasıl Yapılır

Laktoz intoleransının semptomları

süt ürünleri

Laktoz intoleransı, laktoz içeren yiyecekleri yiyip içtikten sonra 30 dakika ila 2 saat arasında işaretlerini gösterir. Semptomların ciddiyeti kişiye, tüketilen miktara ve midede laktaz enziminin çokluğuna veya azlığına bağlıdır.

Aslında, bu bulgular her zaman laktoz intoleransı anlamına gelmemektedir. Diğer koşulların  veya gastrointestinal bozuklukların (özellikle de mide gribi) semptomları ile “paylaşılabilir”.

Yardımcı olabilecek bir “ipucu” ise şudur; belirtilerin göründüğü zamana dikkat etmek. Eğer bu işaretlerin zamanı süt, yoğurt, peynir, dondurma gibi şeyleri yedikten veya içtikten sonra ise, laktoz intoleransı yüzünden yaşanması daha olasıdır.

İşte nedeni:

  • Laktozun bağırsak bakterileri tarafından fermantasyonu daha asidik bir dışkı üretir, bu da tuvaletinizi yaparken tahrişe veya yanmaya neden olur.
  • Bu süreç aynı zamanda şişkinliği, karın ağrısını ve daha fazla gazı (süt ve süt ürünleri tükettikten sonra birkaç saat sürer) tetikleyebilir.
  • Büyük ihtimalle dışkı ve flatülans kötü kokulu ve zor olacaktır.

İshal veya kabızlık laktoz intoleransı ile başa baş gidebilir çünkü bu bağırsak florasında dengesizlik oluşturmaktadır. Mide krampları da çok yaygındır. Çocuklardaki ve gençlerdeki laktoz intoleransı genellikle bulantı veya kusma anlamına gelir.

Kronik vakalarda (ikincil laktoz eksikliği) şunları da görebilirsiniz:

  • Belirgin kilo kaybı
  • Perianal kızarıklık
  • Abdominal spazmlar
  • Şiddetli ishaller

Buna ek olarak, bu vakadan muzdarip insanlar cilt sorunları, aşırı yorgunluk, eller ve ayaklarda ağrı yaşarlar.

Laktoz intoleransım olup olmadığını nasıl anlayacağım?

sindirim sorunları

Bu soruna sahip olduğunu düşünüyorsanız, bir uzmana danışmak önemlidir. Bir profesyonel, belirtilerinizi teşhis edebilir.

En yaygın testler şunlardır:

Glisemik yanıt testi

  • İlk olarak, başlangıçtaki glisemi düzeylerini ölçmek için kan alınır.
  • Daha sonra 2 saat boyunca her 30 dakikada 50 gram (4 doz) olmak üzere aşırı miktarda laktoz verilir.
  • Bundan sonra, glikozu ölçmek için tekrar kan alınır.

Ölçümler aynı ise, laktaz gerektiği gibi hareket etmiyor demektir. Bununla birlikte, şeker hastalığı gibi glisemiyi değiştirebilecek diğer bozukluklar da olduğundan bu test çok spesifik değildir.

Hidrojen nefes testi

Bu yöntem, laktoz intoleransını saptamak için en çok kullanılan yöntemdir. Kişi, 15 dakikalık aralıklarla bir laktoz çözeltisi tüketir ve daha sonra hava geçirmez bir torbaya üfler.

Süt şekerleri sindirilemediğinde ve bağırsağa doğru hareket ettiğinde, bakteri onları yiyecek olarak kullanır ve hidrojen üretir. Bu nedenle, nefesinizdeki hidrojen miktarı çok ise, bu muhtemelen laktoz sindirimi ile ilgili bir sorundan kaynaklanmaktadır.

İnce bağırsak biyopsisi

Bu testi gerçekleştirmek için bir özofagus veya gastrointestinal endoskop kullanılır. Elde edilen doku parçaları, daha sonra mukustaki laktaz varlığını veya yokluğunu belirlemek için laboratuvarda analiz edilir.

Dışkı asitliği testi

Bu test, çoğunlukla küçük çocuklar içindir, çünkü diğer çalışmalar küçük yaşlar için fazla riskli veya elverişsizdir.

Genetik test

Bu testin amacı, MCM6 geninin neden olduğu primer laktoz intoleransını saptamaktır. Sadece, kan veya tükürük numunesi, bu durumla bağlantılı iki polimorfizmi analiz etmek için gerekli olan şeydir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.