Bağırsak Florasını İyileştirmek için Doğal Yollar

Sağlıklı bağırsak florası, genel sağlığımız için olmazsa olmazdır. Belirli alışkanlıklar bu doğal savunma bariyerini yıkabilir; bu nedenle diyetinize bu florayı iyileştirmeye yardımcı olacak yiyecekleri dahil etmek iyi bir fikirdir.
Bağırsak Florasını İyileştirmek için Doğal Yollar

Son Güncelleme: 17 Aralık, 2018

Bağırsak florası metabolik süreçler, vitamin ve minerallerin absorbe edilmesi, bağışıklık fonksiyonları ve enerji seviyelerinde rol aldığı için bağırsaklarınız ve genel sağlığınız için önemli bir rol oynar. Peki bağırsak florasını iyileştirmek için neler yapabilirsiniz?

Diğer faktörlerin beraberinde, yeterli beslenmeme ve antibiyotik kullanımı bağırsak florasına sürekli olarak zarar verir. Bu yazıda sağlıklı bir bağırsak sistemi için, bağırsak florasını doğal olarak yeniden canlandırmanın yollarından bahsedeceğiz.

Bağırsak Florası Nedir?

bağırsak sağlığı

Bağırsak florası, doğumdan itibaren vücutta şekillenmeye başlayan bir grup mikroorganizmadır. Flora, çevre ile temas sonucunda zamanla sindirim sisteminde gelişir.

Bağırsak florası, yüzlerce farklı türden ve yüzlerce milyondan fazla bakteri içerir. Bakteriyel flora, bağırsaklarda belli bir asidite oluşturarak zararlı mikroorganizmaların kök salmasına engel olur.

Bağırsak Florasını Değiştiren Nedir?

Bağırsak florasını değiştirebilecek veya ona zarar verebilecek birçok faktör vardır.

  • Asitleştiren ve işlenmiş gıdalar, şekerler, rafine unlar, kızartmalar ve doymuş yağlar.
  • Stres dönemleri. Stres her zaman sağlığı olumsuz etkiler. Bağırsak florasındaki değişimler vücudun savunma mekanizmalarını zayıflatır ve hastalıklara karşı hassas hale getirir.
  • Bazı ilaçlar, mesela antibiyotikler.
  • Kronik bağırsak hastalıkları.

Aşağıda sizlere bağırsak florasını iyileştirmek için hangi gıdaları tüketebileceğinizden bahsedeceğiz.

Bağırsak Florasını İyileştirmek İçin Kefir

bağırsak florası için kefir

Bağırsaklarınızdaki bakteriyel florayı güçlendirmek istiyorsanız, tüketebileceğiniz en iyi yiyecek kefirdir. Kefir, evde kolayca yapılabilen bir tür fermente süttür. Tek ihtiyacınız kefir ve süttür.

  • Kefir bir tür mantardır.
  • Kefir pişmiş pirinç gibi gözükür ve sütteki laktozdan beslenerek fermente olmasını sağlar.
  • Hazır satın alabilirsiniz veya mantarın kendisini alıp evde her zaman el altında bulundurabilirsiniz.
  • Kefir içmek için en iyi zaman sabahlarıdır. Aç karna içiniz.
  • Ayrıca harika bir atıştırmadır.
  • Süt ürünlerine hassasiyeti olan kişiler için kefir suyu da mevcuttur.

Lahana Turşusu

Lahana turşusu, et ve balık yemekleri ile iyi giden ve sindirime yardımcı olan geleneksel bir lahana tarifidir. Fermente bir gıda olduğu için, harika bir probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler bağırsak florasını restore etmeye yardımcı olur.

Lahana turşusu, çiğ lahanayı doğrayarak ve tuz ile bir cam kapta fermente ederek hazırlanır. Bazen tat katması için ardıç gibi baharatlar eklenir. Günümüzde mağazalarda bulunan bazı lahana turşuları arasındaki farka değinmeliyiz.

Bazıları fermente değildir; bunun yerine alkol, sirke, tuz, şeker ve diğer katkı maddeleriyle korunmaktadır. Lahana turşusu fermentasyon sürecinden geçmediği sürece, bağırsak florasına yararlı olmayacaktır.

Deniz Suyu

Deniz suyu, şaşırtıcı tıbbi özellikleri sayesinde giderek popülerleşen bir takviyedir. Sadece sodyum klorür içeren rafine edilmiş tuzdan farklı olarak, deniz tuzu 118 mineral içerir. Bunların hepsi vücudun ihtiyaç duyduğu orandadır.

Bu besinler bağırsakta emilir. Sindirim sisteminin ve tüm vücudun pH seviyesini düzenler ve ayrıca bağırsak geçişini optimize eder. Kabızlık çekiyorsanız, 1’e 2,5 oranında deniz suyu ve içme suyunu karıştırıp için.

Ayrıca yemek tariflerinde tuz yerine deniz suyu kullanabilirsiniz. Tıbbi özelliklerini korumak isterseniz, pişmemiş olarak kullanmanız idealdir. Sebze içecekleri, çorbalar, soslar ve salatalarda çok iyi gider.

Bağırsak Florasını İyileştirmek İçin Takviyeler

Hasta olduktan veya ilaç aldıktan birkaç gün sonra bağırsak florasını yenilemek için hazırlanan takviyeleri almanızı öneririz. Hatırlanması gereken en önemli şey ise, bunları yemek yemeden en az bir saat önce almaktır.

Yatmadan hemen önce veya sabah kahvaltıdan önce alabilirsiniz. Doğal florayı yenilemek için bir çok takviye ürün mevcuttur. Aldığınız takviyenin olabildiğince çok bileşen içerdiğine emin olun.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.