Solar Eritem: Öneriler ve Bakım

Solar eritem, özellikle güneş ışınlarının daha yoğun olduğu yaz aylarında ortaya çıkan bir sorundur. Bu yazıda, cildinize nasıl doğru bir şekilde bakabileceğinizi anlatacağız.
Solar Eritem: Öneriler ve Bakım

Son Güncelleme: 30 Eylül, 2020

Solar eritem, uzun süre ultraviyole radyasyona maruz kaldığınızda yaşadığınız tipik güneş yanığıdır. Genelde en yoğun belirtiler ilk 24 saat içinde ortaya çıkar ve sonra azalmaya başlar.

Solar eritem olarak bilinen şey, farklı şiddette bir dizi durumdur. Sadece epidermisin dış tabakasında bir soyulma ile hafif lezyonlar olabilir. Bununla birlikte, diğer zamanlarda yanık bir parça deri ve kabarcıklar görülebilir. Her iki durumda da, etkilenen bölge kan birikmesi sebebiyle kırmızı olur. Her zaman iltihaplanma olmaz, ancak dokulardaki sıvı akışı hacim olarak artabilir.

Bahsettiğimiz gibi, bu solar eritem, güneşin ultraviyole ışınlarından gelir. Güneş ışınlarında farklı dalga boyları olmasına rağmen cildi en çok etkileyen radyasyon UVB ve UVA’dır.

UVA radyasyonu çok nüfuz edicidir ve epidermisin altındaki dermise ulaşabilir. Bu tür radyasyonun olumsuz etkileri uzun vadede kendini gösterir. Hücre yaşlanmasını hızlandırır ve cilt kanseri gelişimini tetikler.

Öte yandan, UVB radyasyonu, solar eritem veya güneş yanığının doğrudan nedenidir. Bu radyasyon nedeniyle cilt bronzlaşır ve yanar. Aynı zamanda hücreleri değiştirebilir ve onları kanserli hale getirebilir. Bu nedenle, her iki radyasyon da bir kanser risk faktörüdür.

Solar eritem için risk grupları

Güneşin daha güçlü ve korumasız olduğu zamanlarda kendinizi güneş ışınlarına çok fazla maruz bırakırsanız, herkes solar eritemden muzdarip olabilir. Her durumda, belirli gruplar bu yanıklara daha yatkındır. Bunlar arasında:

  • Öğlen saatlerinde dış ortamlarda çalışmak zorunda olanlar.
  • Çok açık tenli insanlar.
  • Su sporları veya dağ sporları yapanlar, su ve kardan yansıma doğrudan ışıkla aynı yoğunlukta yanabilir.
  • Güneşin yönünün dünyaya daha dik olduğu ve dalga boyunun daha uzun olduğu tropik bölgelerde yaşayanlar.
  • Doksisiklin gibi belirli antibiyotikleri alan hastalar.
  • Lupus gibi dermal tutulumu olan otoimmün rahatsızlıkları olan kronik hastalar.
Güneş kremi süren kadın
Öğle saatleri, güneş radyasyonu için en kötüsüdür.

Solar eriteminiz varsa ne yapmalısınız?

Solar eriteminiz olduğunda, yaralanmayı hafifletmek için önlemler almalısınız. Bu durumlarda genellikle doktora gitmenize gerek yoktur. Bununla birlikte, yanığın şiddeti veya gelişimi hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güneşe çok maruz kaldığınızı ve kızarıklığın ortaya çıkacağından eminseniz, eve geldiğinizde soğuk su ile duş almalısınız. Ortaya çıkacak iltihabı kontrol etmeye başlamak için etkilenen cildin üzerine soğuk nesneler de yerleştirebilirsiniz.

Eritem devam ederken bol giysiler giymelisiniz. Gömleklerden ve pantolonlardan sürtünme, kabarcıklar varsa tehlikeli olabilecek pullanmayı teşvik etmenin yanı sıra acı verir.

Sıvı dolu kabarcıklarınız varsa, en iyisi onları patlatmamaktır. Çok fazla müdahale olmadan gelişmelerine izin vermelisiniz. Kremleri ağrı kesiciler ve soğutucularla uygulayabilir ve enfekte olmamaları için steril bir bandajla kapatabilirsiniz.

İlaçla ilgili olarak, Ars Pharmaceutica dergisindeki “Cilt yaşlanmasının tedavisine yaklaşım” makalesi Gotu kola içeren kremlerin kullanımını önermektedir. Bu, cildi onarmak için kolajen üretimini uyarabilir. Ağrıyı kontrol etmek için ağızdan parasetamol alabilirsiniz.

Güneş kremi kullanarak kendinizi koruyun

30 faktör güneş kremi
En az 30 SPF’li güneş koruyucu kullanmanızı öneririz.

Güneş kremi, yaz aylarında ve yıl boyunca temel bir araçtır. Dermatoloji dernekleri, doğrudan güneşe maruz kalındığında ve hatta yüksek riskli gruplarda daha fazla kullanılmasını önermektedir.

Güneş kreminin yaptığı şey, cilde ulaşmasını önlemek için radyasyonu yansıtmak veya emmektir. Bu kremler için kullanılan ölçü birimi güneş koruma faktörüdür (SPF). Her SPF, bir UV radyasyon filtrasyon yüzdesine bağlıdır.

Uygulamada, radyasyonun% 96.7’sini engellediği için 30 SPF’li bir güneş kremi çoğu durumda yeterlidir. Daha büyük bir sayı kullanmak yüzünüzde, çocuklarınızda veya çok açık tenli kişilerde yararlıdır.

Ancak, nasıl uygulanacağını ve sürdürüleceğini bilmek önemlidir. Güneş yanığından kaçınmak, kremin vücudunuza eşit şekilde dağılmasına ve cildin santimetrekaresi başına en az 2 miligramlık bir katman oluşturmasına bağlıdır.

Kendinizi güneş kaynaklı eritemden korumak sağlıklı bir alışkanlıktır

Öyle görünmese de, kendinizi güneş radyasyonundan korumak, geleceğinizi etkileyen bir alışkanlıktır. Güneşe maruz kalmayı önlemek için en azından minimum önlemleri alırsanız ve yeterli güneş kremi kullanırsanız, çoğu cilt kanseri vakasını önleyebilirsiniz.

Güneş yanığı veya daha ciddi bir yanık olsun, bir cilt hasarından şüphe duyduğunuzda, bir doktora danışmanızı öneririz. Durumun ciddiyeti konusunda onların tavsiyelerini almak ve buna göre hareket etmek en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ruiz Martínez, Mª, and Mª Morales Hernández. “Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo.” Ars Pharmaceutica (Internet) 56.4 (2015): 183-191.
  • Zaragozano, Jesús Fleta, Manuel Bueno Lozano, and Luis A. Moreno Aznar. “Quemadura solar y fotodermatosis.” Boletín de la Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria 2 (2016): 48-58.
  • Del Pino, Fabiola, et al. “Lupus eritematoso túmido: variante rara del lupus cutáneo.” Dermatología Venezolana 57.2 (2019).
  • Losantos, Raúl, et al. “Rational design and synthesis of efficient sunscreens to boost the solar protection factor.” Angewandte Chemie 129.10 (2017): 2676-2679.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.