Tenya Enfeksiyonu: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Tenya enfeksiyonu çoğu durumda asemptomatiktir. Ancak birçok hastada sindirim sorunlarına ve nörolojik semptomlara yol açabilir. Bu yazıda nedenlerini ve olası tedavilerini anlatacağız.
Tenya Enfeksiyonu: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 18 Ekim, 2020

Tenya bağırsak enfeksiyonu, az pişmiş sığır eti veya domuz eti yiyen insanlar arasında yaygındır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan bilgilere göre, tenyazis (bu paraziter hastalığın tıbbi adı) en ağır vakalarda sindirim rahatsızlığına ve nörolojik komplikasyonlara neden oluyor.

Enfeksiyon nasıl olur? İnsanları etkileyen tenya türleri nelerdir? Bu parazit hakkında konuşurken bu ve diğer sorular ortaya çıkabilir.

Aşağıda, bu parazitin en ilgili yönlerine daha yakından bakacağız.

Parazit nasıl bulaşır?

Tenya, sestod sınıfındaki bir parazitik yassı kurt cinsidir. Konağın içinde yaşadıkları için hücre dışı endoparazitlerdir, ancak virüslerde olduğu gibi hücresel düzeyde çalışmazlar.

Karmaşık bir yaşam döngüsüne sahiptirler ve duruma neden olan aşamaya bağlı olarak, etkilenen kişide iki hastalık meydana gelebilir.

  • Yetişkin tenyalar, konağın bağırsağına yerleştiklerinde tenyazis üretirler.
  • Larva ve juvenil formlar, etkilenen kişinin çeşitli organ ve dokularında bulunduklarında ortaya çıkan daha da ciddi bir durum olan sistiserkoz üretir.

Yetişkin formlarında, tenyalar açıkça bölünmüş ve düzleşmiş solucanlar şeklindedir. Kafalarında veya skolekslerinde, ağız aparatlarını hastanın bağırsak duvarlarına tutturmalarına ve içinden geçen yiyeceklerle beslenmelerine izin veren bir dizi kancaları vardır.

Tenya çizimi
Tenyalar, akut veya ciddi enfeksiyonlara neden olabilen parazitlerdir.

Kompleks bir döngü

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezlerine (CDC) göre, insan tenyasına üç tür neden olur:

  • Taenia saginata veya sığır tenyası.
  • Taenia solium veya sığır tenyası.
  • Asya kökenli bir tür, Taenia asiatica.

Hayvanlardan insanlara bulaşan diğer birçok hastalığın aksine, insanların bu parazit için tek kesin konakçı olduğunu vurgulamak önemlidir. Karmaşık yaşam döngülerini basitleştirmek için, adımları üç ana bölümde özetleyebiliriz.

İlk olarak, enfekte olmuş bir insan, yetişkin tenyaların yumurtalarını veya parçalarını dışkılarıyla dışarı atar ve onları aylarca kalabilecekleri yere bırakır.
Daha sonra domuzlar ve inekler yanlışlıkla bu yumurtaları tüketebilir ve zamanla larva formları hayvanların dokularına yerleşerek sistiserkoza yol açar.
Son olarak, insanlar genç kurtlarla enfekte olmuş bu etleri yiyorlar ve bunlardan biri bağırsak yolunda bir yetişkin olarak gelişerek döngüyü kapatıyor.

İnsan dışkısı -> enfekte domuz veya ineklerden elde edilen et -> bağırsak

Tenya enfeksiyonunun belirtileri

Tenya enfeksiyonu vakalarının çoğu asemptomatiktir. Bununla birlikte, bazılarında gastrointestinal bozukluklar ve diğer komplikasyonlar vardır. Taeniasis’in klinik belirtileri şunları içerir:

  • Karın ağrısı ve iştahsızlık.
  • Belirgin bir sebebi olmadan ilerleyen kilo kaybı.
  • Genel mide rahatsızlığı.

Bu semptomlar, parazit büyüyene kadar ortaya çıkmaz. Bir doktor dışkı kültürü yapmadıkça (yetişkin tenyaların yumurtalarını görebilecekleri yerde), enfekte olmuş bir hasta farkına varmadan yıllarca tenyaya sahip olabilir.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Bağırsak Parazitleri için 5 Doğal Tedavi

Ancak sistiserkoz vakası çok farklıdır. Aslında bu, yalnızca Taenia solium‘un neden olduğu bir durumdur. Bu durumda insan larvalarla et yiyerek değil, yumurtaları doğrudan yutarak enfekte olur. Bu nedenle, parazit, insanı ara konak (domuz veya inek) zanneder ve sistiserkoz veya insan vücudundaki dokulara larva istilası üretir. Ancak, bunun tenyaların doğal döngüsü olmadığını unutmamalıyız.

Ek olarak, etkilenen dokulara bağlı olarak klinik semptomlar büyük ölçüde farklılık gösterir. Ancak larvalar beyne yerleştiğinde nörolojik semptomlar hastalığın tespitinde belirleyicidir. Bunlar aşağıdakileri içerir:

Epilepsi krizi geçiren adam
Epileptik nöbetler, tenya parazit enfeksiyonu çok ciddi olduğunda ortaya çıkar. Ek olarak, hastalar başka nörolojik semptomlar yaşayabilir.

Önleme ve tedavi

Hem sistiserkozu hem de tenyazisi antiparaziter ilaçlarla tedavi edebilirsiniz. Özellikle tenyasiz durumunda prognoz çok olumludur. Bununla birlikte, sistiserkoz bazen ameliyat gerektirir ve gözetimsiz bırakılırsa ölümcül olabilir.

En iyi korunma, hemen hemen her durumda olduğu gibi, iyi hijyen ve gıda güvenliğidir. Bu nedenle, bu bağırsak parazitleri yüksek gelirli ülkelerde nadir görülür: Yiyecekler titiz kontrolleri takip eder ve sistiserkozlu et satışından kaçınırlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.