Karın Ağrısı ve Ana Nedenleri Nelerdir?

Karın Ağrısı ve Ana Nedenleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Herkes hayatında bir noktada karın ağrısı çekmekten şikayetçi olmuştur. Peki bu ağrıların nedeni ne? Sinirler mi ya da hazımsızlık mı? Karın ağrısı çekmenize neden olabilecek pek çok etken vardır. Bu yazımızda size karın ağrılarının çeşitli nedenlerinden bahsedeceğiz ve bunlar için basit birkaç çözüm önereceğiz.

Karın ağrılarının nedenleri

Karın ve abdomen bölgesindeki ağrılar sandığımızdan daha yaygındır. Araştırmacılar, insanların %30’unun bu tarz ağrılardan şikayetçi olduğunu saptamıştır. Ancak bu durum tam olarak bir hastalık olarak tanımlanmamaktadır; onun yerine, sindirim sistemindeki ufak bir bozukluk veya rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır.

Karın ağrısının ciddiyetini, rahatsızlık sırasındaki ağrının şiddeti belirlemektedir. Yine de eğer bu tarz ağrılar çok sık başınıza geliyorsa ve aşağıda bahsedeceğimiz belirtilerden bazılarını gösteriyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Karın ağrıları ile bağlantılı etkenleri öğrenmek için okumaya devam edin.

1- Sinirler

2-karın-sinirler

Bazen endişe veya stres ikinci beynimiz olarak da adlandırabileceğimiz midemizde rahatsızlığa neden olabilir. Bedenimizdeki sinirler bu bölgede yoğunlaşır ve bazen sindirim üstünde negatif etkilere neden olup mide yanmasına veya ishale neden olabilirler.

Eğer zaman zaman bu tarz sorunlar başınıza geliyorsa endişelenmenize gerek yok, bunların nedeni stres olabilir. Ancak artık stresin karın ağrısına neden olduğunu bildiğinize göre, daha ciddi sorunlara zemin hazırlamamak için stres ve endişe seviyelerinizi kontrol altında tutmaya çalışmalısınız.

2- Gaz

Bu da çok yaygın rastlanan bir nedendir. Hazımsızlık veya çeşitli yiyecekler rahatsız edici mide gazına neden olabilir. Bu tarz gazlar genelde tam kaburgalarınızın altında bir baskı yaratır. Derin nefes aldığınızda keskin bir ağrı veya acıya neden olabilirler.

3- Mide yanması

3-mide-yanması

Gastrit, reflü ve mide yanması, midenin üst kısmında karın yanması ile başlayan yaygın sorunlardır. Asitler doğal olarak yukarı doğru ilerlerler bu yüzden de yanma ve ağrı, sindirim sisteminin üst kısmında bulunan yemek borusunda yoğunlaşır.

4- Huzursuz bağırsak sendromu

Bu soruna bağırsak enflamasyonu neden olur. Bu rahatsızlık organik dispepsi kategorisindedir, yani sindirim sisteminizin bir tür rahatsızlığı olduğunu gösterir. Eğer ishal veya kabızsanız, kusuyorsanız veya düzenli aralıklarla yoğun bir ağrınız veya acınız varsa vakit kaybetmeden bir doktora gitmelisiniz.

5- Çeşitli ilaçlar

4- sigara-bırakma-ilaçları

Eğer demir takviyesi alıyorsanız veya son dönemde ibuprofen kullandıysanız karın ağrısı çekebilirsiniz. Bu tarz ilaçlar birkaç saat süren, hafif karın ağrılarına neden olabilir. Çok ciddi bir sorun olmamasına rağmen rahatsız edicidir.

6- Aşırı hızlı yemek yemek

Unutmayın, yiyecekleri düzgün sindirebilmek için daima yavaş yemek yiyerek yiyeceklerin yeterli miktarda tükürüğe maruz kaldığından emin olmalısınız. Sindirim sisteminizin bu kısmı, midenizdeki önceden çiğnenmiş besinlerle yeni yenen besinlerin karışabilmesi için çok önemlidir. Eğer aşırı hızlı yerseniz, karın ağrısı çekmeniz kaçınılmazdır.

7- Ülser

5-mide-ülseri

Çeşitli yiyecekleri yediğinizde mideniz rahatsız mı oluyor? Özellikle de bu yiyecekler baharatlı veya acılıysa mı? Sık sık kusuyor musunuz? Kustuğunuzda kan geliyor mu? Eğer bu sorulara cevabınız evet ise, bir an önce bir doktora gitmelisiniz çünkü ülseriniz olabilir.

Karın ağrısı tedavileri

6-zencefil
  • Yemeklerden sonra anason ve nane çayları: Bu çaylar sindirime çok iyi gelir, kaslarınızı gevşetip karın ağrısını geçirirler. Günde 3 bardağa kadar içebilirsiniz.
  • Zencefil kökü çayı: Bu çay hem midenizi sakinleştirir hem de sindirime iyi gelir. Yemekten sonra bir bardak zencefil çayı içtiğinizde midenizin hemen rahatladığını fark edeceksiniz.
  • Adaçayı ve papatya: Bu iki şifalı bitkinin mide ve bağırsaklar üzerindeki olumlu etkilerini kesin duymuşsunuzdur. Yatıştırıcı etkilerine ek olarak, ağrı ve enflamasyonu da hafifletirler. Mide sorunlarınızı rahatlatmaya yarayacak bu çaylardan günde 1 litreye kadar içebilirsiniz.
  • Ilık bir banyo ve karın masajı: Karındaki sinirleri rahatlatmak ve gerginliği azaltmak için ılık bir banyodan daha iyisi zor bulunur. Banyodan sonra biraz lavanta veya badem yağı ile karın bölgenize masaj yapabilirsiniz. Bu bölgeye dairesel hareketlerle masaj yapın ve ardından üzerine ılık bir havlu örtün. Kısa sürede daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.
  • Yiyecekleri iyicene çiğneyin ve yavaş yiyin: Ayrıca öğün porsiyonlarınızın fazla büyük olmamasına özen gösterin. İdeal olarak gün içinde, kahvaltı ve öğle yemeğine ağırlık vererek toplam 5 küçük öğün yemelisiniz. Yediğiniz en hafif öğün akşam olmalıdır. Ayrıca gün içinde bol miktarda su içmeyi de unutmayın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.