Tiroid Bozuklukları ile İlgili 7 Komplikasyon

Tiroid, çeşitli metabolik süreçlerde rol oynayan bir bezdir, bu nedenle tiroid bezindeki herhangi bir eksiklik değişimlere neden olabilir.
Tiroid Bozuklukları ile İlgili 7 Komplikasyon

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Tiroid bozuklukları, insanın hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyen çok çeşitli belirtiler ve komplikasyonlara sebep olur.

Tiroid bozuklukları özellikle kadınları etkileyen yaygın bir tıbbi sorundur. Tiroid sorunlarını tedavi etmek söz konusu olduğunda, genellikle cerrahi müdahale gerektiren agresif ve uzun süreli yöntemler kullanılmaktadır.

Aynı zamanda, bu kelebek şeklindeki bezin birçok metabolik süreçte de rol aldığını unutmayalım. Her türlü hormonal eksiklik ya da fazlalık, diğer hastalıklarla da karıştırılabilecek değişikliklerle sebep olabilir.

Bu yüzden, hastaların sebebini anlamadan yorulmaları ve stresli zamanlarda kilo almaları epey yaygındır.

Çoğu hastalık, tiroid bozukluklarında görüldüğü kadar fazla komplikasyonu tetiklemez, bu yüzden bunlardan haberdar olmak çok faydalı olacaktır. Bunlar, sağlığımız ve iyiliğimiz için kesinlikle öğrenmeye değer bilgilerdir.

Bugün, en yaygın görülen belirtilerin bazılarına göz atacağız.

1. Tiroid bozuklukları, sindirim problemlerine yol açabilir

Tiroid ve Kabızlık

Tiroid bozuklukları, genellikle sindirim sistemimizde geniş çapta değişiklik olmasına sebep olur.

Tiroid bozukluğuna yönelik bir teşhis konulmadan önce, sindirim sisteminizde zayıflama aşamaları ve hatta huzursuz bağırsak salgınları yaşamanız normaldir.

Öte yandan, yaşadığımız belirtiler ne tür bir tiroid problemi yaşadığımızı belirlememize yardımcı olabilir:

  • Hipotiroid:
    • Kabızlık
    • Zayıf besin maddeleri emilimi
    • Hazımsızlık
  • Hipertiroid:
    • İshal
    • Karın ağrısı
    • Karın şişliği
    • Aralıklı kusma

2. Adet sorunları ve muhtemel kısırlık

Adet döngüsündeki düzensizlikler tiroid problemi olan hastalarda yaygın görülür.

  • Hipotiroid vakalarında adet döngüleri daha uzun ve daha ağrılı olur.
  • Buna karşılık, hipertiroid problemi olan kadınlar genellikle daha kısa ve daha sık adet görürler. Ayrıca erken menopoza girmeleri de mümkündür.

3. Kas ve eklem problemleri

Kas Problemleri

Bu, en yaygın görülen tiroid bozukluğu sorunlarından biri olmasına rağmen, aynı zamanda en az bilinenlerden biridir. Aşağıdakilerin farkında olmak önemlidir:

  • Hipotiroid olan insanlar, yaş veya cinsiyete bağlı olmadan genellikle kalıcı kas ve eklem ağrısı çekerler. Bu belirti onları o kadar yorar ki  fibromiyalji gibi yanlış bir teşhis konabilir. Bununla birlikte, bu belirti tedavi edilerek, genellikle önemli ölçüde azalır. Aynı zamanda, tiroid sorunları olan insanlar genellikle sinir başı sendromu ya da topuk dikeni geliştirir.
  • Hipertiroidi olan insanlar ayrıca kollarda ve bacaklarda ağrı ve güçsüzlük yaşarlar.

4. Yüksek kolesterol

Bazı insanları şaşırtabilecek başka bir belirti daha var. Tiroid problemi çektiğinizde kötü kolesterolün (LDL) tedaviye karşı daha dirençli hale gelmesine neden olabilir.

  • Bazı hastalar, diyet, egzersiz ve hatta statin denemelerine rağmen kolesterol seviyesini düşürmekte başarılı olamadığında bu yaygın görülen bir durumdur. Bu gerçekleştiğinde, genellikle bir hipotiroid vakasıyla karşı karşıya oluruz.
  • Öte yandan, çok düşük bir seviyede kolesterol (ki bu da iyi bir şey değildir) hipertiroide işaret olabilir.

5. Tiroid bozukluklarından kaynaklanan uyku alışkanlıklarındaki değişiklikler

Tirroid ve Uyku

Tiroid hastalığı olan hastaların yaşam kalitesini en çok etkileyen sonuçlardan biri de kötü dinlenmedir. Bununla birlikte, rahatsızlıklar aslında uyku saatlerini etkilemez, ama şunlar görülebilir:

  • Bazen, hastalar önceki gece 10 saat uyusa bile yorgun ve güçsüz olarak uyanırlar.
  • Bazen, yeterince dinlenmeme hissi, hastanın bütün hafta sonları boyunca uyuklamasına ya da tamamen uyumasına neden olur. Bu çok ciddi bir sorundur.

Bununla birlikte, bazı durumlarda da, bir kişi yatağa girdikten sonra taşikardi, aşırı sinirlilik ya da endişe nedeniyle uykuya dalmakta zorluk çeker.

6. Ciltte değişiklikler

Saç dökülmesine ek olarak, gözle görülür deri değişiklikleri yaşamak da normaldir.

  • Özellikle ayak bilekleri, dizler ve dirsekler üzerinde cilt daha pürüzlü, daha kuru ve pul pul görünebilir. Bunlar hipotiroid ile ilişkili durumlardır.
  • Öte yandan, hipertiroid durumlarında cilt hassaslaşabilir ve ısı değişimlerine karşı çok duyarlı olabilir.

7. Depresyon ve anksiyete

tiroid bozuklukları depresyona yol açabilir

Hipotiroidizm, sonuç olarak nörotransmitterlerimizde değişime neden olabilecek daha az aktif bir tiroidden dolayı oluşur. Serotonin veya dopamin düşüşü depresyona neden olabilir.

Öte yandan, psikolojik bir hastalığı olan bir hasta psikiyatrik ilaçlara karşı direnç gösteriyorsa, bir tiroid problemi olması ihtimal dahilindedir.

Bu, birçok insanın yaşadığı, ruh hali, gece dinlenme ya da eklem ağrısı gibi sorunların kaynağının tiroid bozukluklar olabileceğini gösterir. Bunlar, henüz teşhis konulmamış ya da etkili bir tedavi görmeyen tiroid bozukluklar olabilir.

Bu belirtileri unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kline, G., & Sadrzadeh, H. (2017). Thyroid disorders. In Endocrine Biomarkers: Clinicians and Clinical Chemists in Partnership. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803412-5.00002-1
  • Mintziori, G., Anagnostis, P., Toulis, K. A., & Goulis, D. G. (2012). Thyroid diseases and female reproduction. Minerva Medica. https://doi.org/10.1111/j.1365-2265.2007.02752.x
  • Squizzato, A., Gerdes, V. E. A., Brandjes, D. P. M., Büller, H. R., & Stam, J. (2005). Thyroid diseases and cerebrovascular disease. Stroke. https://doi.org/10.1161/01.STR.0000181772.78492.07
  • Ebert EC. The thyroid and the gut. Journal of Clinical Gastroenterology. 2010.
  • Ajmani, N. S., Sarbhai, V., Yadav, N., Paul, M., Ahmad, A., & Ajmani, A. K. (2016). Role of Thyroid Dysfunction in Patients with Menstrual Disorders in Tertiary Care Center of Walled City of Delhi. Journal of obstetrics and gynaecology of India, 66(2), 115–119. https://doi.org/10.1007/s13224-014-0650-0
  • Aydın, H., Fındıklı, H. A., Tutak, A. S., Aydın, B., & Algın, A. (2017). MUSCULAR HYPERTROPHY AS ATYPICAL INITIAL PRESENTATION OF HYPOTHYROIDISM. Acta endocrinologica (Bucharest, Romania : 2005), 13(4), 506–508. https://doi.org/10.4183/aeb.2017.506
  • Rizos, C. V., Elisaf, M. S., & Liberopoulos, E. N. (2011). Effects of thyroid dysfunction on lipid profile. The open cardiovascular medicine journal, 5, 76–84. https://doi.org/10.2174/1874192401105010076
  • Louwerens M, Appelhof BC, Verloop H, Medici M, Peeters RP, Visser TJ, et al. Fatigue and fatigue-related symptoms in patients treated for different causes of hypothyroidism. Eur J Endocrinol. 2012;
  • Puri N. A study on cutaneous manifestations of thyroid disease. Indian Journal of Dermatology. 2012.
  • Bauer M, Heinz A, Whybrow PC. Thyroid hormones, serotonin and mood: Of synergy and significance in the adult brain. Molecular Psychiatry. 2002.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.