Tiroid Fonksiyonunu Geliştirmek İçin İyot İçerikli 7 İçecek

Eğer tiroid bezinin işlevlerini arttırmak istiyorsanız, iyot tüketimini arttırmanız gerekmektedir. Bu içecekler, hem tiroid bezleri için çok yararlıdır, hem de hiçbir yan etkisi yoktur.
Tiroid Fonksiyonunu Geliştirmek İçin İyot İçerikli 7 İçecek

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Tiroid problemlerinden muzdarip durumda mısınız? Eğer böyle bir durumunuz varsa, tiroid fonksiyonunu geliştirmek için bu iyot içerikli içecek tariflerini mutlaka deneyin!

Tiroid Fonksiyonunu Geliştirmek İçin İyot İçerikli 7 İçecek

İyot, vücudun temel minerallerinden biridir, çünkü bu madde tiroid hormonu üretimini tek başına düzenlemekten sorumludur. Bu hormon; büyüme süresince, vücudun gelişimi üzerinde çok önemli bir rol oynamaktadır.

Hipotiroid hastaları için, yeterli miktarda iyot tüketimi çok önemlidir. Bugünkü yazımızdaki iyotlu içecekler, tiroid fonksyionunu geliştirmek için muhteşem bir yoldur ve oldukça kolay hazırlanır.

Size yeterince iyot sağlarken bir yandan da vücudunuzun susuz kalmamasını sağlarlar. Tiroid bezlerinizin düzgün çalışmaya devam etmesini sağlayacak olan bu lezzetli, iyot dolu içecekleri nasıl yapacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

1. Çilek suyu

Çilek suyu, beslenmenize iyot eklemenin en lezzetli yollarından biridir. Yalnızca bir fincan çilek suyu, yaklaşık 13 Mg iyot içermektedir. Meyvelerin içinde en yüksek iyot oranına sahip olanı kuşkusuz çilektir.

Çilek, şeker gibi tadı sayesinde tatlılarda kullanmak için mükemmel bir seçimdir. Bu yazımızda size kahvaltı, öğle ya da akşam yemekleri ile birlikte tüketebileceğiniz bir çilek smoothiesi tavsiye ediyoruz.

Çilekli smoothie

Malzemeler

  • Yarım fincan çilek (85 g)
  • Bir fincan organik süt (250 ml)
  • Bir küp buz

Hazırlanışı

  • Çilekleri küçük parçalar halinde dilimleyin.
  • Bir blender yardımı ile tüm malzemeleri, pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın.

Gördüğünüz gibi iyot yönünden çok zengin olan bu içeceği hazırlamak çok kolay.

Hazırladığınız bu çilekli içeceğe şeker atmanızı tavsiye etmiyoruz. Olabildiğince doğal bir şekilde tüketmenizi öneririz.

2. İnek sütü

inek sütü

Pastörize inek sütü, yalnızca sizi korumakla kalmaz, ayrıca kemikleri ve dişleri de güçlendirmeye yardımcı olur.

Ayrıca tiroid bezlerinin düzgün işlemek için ihtiyaç duyduğu iyot mineralini de elde etmenize yardımcı olur.

Bir bardak inek sütü, yaklaşık olarak 55 mg iyot içermektedir.

Tam ya da az yağlı çeşitlerinden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Bunun bir önemi yoktur. Yani, az yağlı bir diyet takip etmek istiyorsanız, bu doğal içeceği tüketmenizde hiçbir sakınca yoktur.

3. Kızılcık suyu

Kızılcık da, tıpkı çilek gibi yüksek oranlarda iyot maddesi içermektedir. Eğer hipotiroid hastalığınız varsa, ya da tiroid fonksiyonunu geliştirmek istiyorsanız kızılcık tüketmelisiniz.

150 ml kızılcık suyu, yaklaşık olarak 400 mg oranında iyot içermektedir. 

Kızılcık smoothiesi

Bu içecek iyot seviyelerinizi yükseltmekle kalmaz, ayrıca ağrı ve acıyı da azaltır.

Malzemeler

  • Bir bardak taze ıspanak (30 g)
  • Bir bardak Hindistan cevizi sütü (250 ml)
  • Bir bardak kızılcık suyu (250 ml)
  • Bir küp buz

Hazırlanışı

Bir blender yardımı ile tüm malzemeleri, homojen bir bileşen elde edene kadar karıştırın ve çok bekletmeden tüketin.

4. Kefir

Günlük iyot ihtiyacınızı karşılamak için kefir tüketmek, tiroid fonksiyonunu geliştirmek için bir diğer muhteşem seçenektir. Çilek ya da yaban mersinini kefir içeceği ile kombine ettiğinizde, çok daha faydalı bir karışım elde etmiş olacaksınız.

Bir fincan kefir, yaklaşık 90 mg iyot içerir. Bu yüzden de; her zaman buzdolabınızda bu içeceği bulundurmalısınız.

Aromalı kefir

Malzemeler

  • Bir litre kefir
  • İli kap çilek ya da yaban mersini (340 g)

Hazırlanışı

  • Kefiri ve bir kap meyveyi bir kaba koyun ve blender yardımı ile karıştırın.
  • Kalan meyveleri doğrayın ve bir kenara koyun.
  • Homojen bir bileşen elde edene kadar bu malzemeleri iyice karıştırın. Kapaklı bir cam kavanoz ya da plastik bir kap içinde saklayın. Ardından kenara ayırdığınız meyveleri de bu karışıma ilave edin.

5. Yaban mersini suyu

yaban mersini

Yaban mersini çok lezzetli olmasının yanı sıra tıpkı çilekte olduğu gibi hem yüksek besin değerine sahiptir, hem de mineral bakımından çok zengindir. Eğer çilek ya da kızılcık sevmiyorsanız, bunların yerine yaban mersini suyunu deneyebilirsiniz.

Bir fincan yaban mersini suyu, yaklaşık olarak 20 mg iyot içerir.

6. Mango suyu

Mango suyu; iyot oranı bakımından, belki de aklınıza gelecek ilk sıradaki meyve suyu değildir. Fakat muhteşem E vitamini içeriği sayesinde, tiroid fonksiyonlarının gelişimi için çok iyi bir tercihtir.

Bir bardak mango, günlük E vitamini ihtiyacınızın yaklaşık olarak % 12’sini karşılar.

Okumanızı önerdiğimiz bir başka yazı: Mango: Yaşlanma Karşıtı Meyve

Malzemeler

  • Bir bardak doğranmış mango (165 g)
  • İki bardak su (500 ml)
  • Bir küp buz

Hazırlanışı

Tüm malzemeleri, pürüzsüz bir hale gelene kadar blender yardımı ile karıştırın ve hiç vakit kaybetmeden tüketin.

Bu içecek, sıcak bir yaz gününde ya da egzersiz sonrası vücudun hidrasyonu için mükemmel bir seçenektir.

7. Kremsi yeşil smoothie

yosun

İş yerinizdeki uzun ve zor günler genellikle diyetinizi etkiler, bu da tiroidinize zarar verir. Bu yüzden; size, iyot bakımından zengin olmasının yanı sıra, çok lezzetli olan bir içecek önereceğiz.

Aşağıdaki maddeler, vücudunuzdaki toksinleri atacak ve ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi sağlayacak yüksek miktarda antioksidan içeriğe sahiptir.

Denemek için başka bir nedene ihtiyacınız var mı?

Malzemeler

  • Yarım bardak ince doğranmış yosun (20 g)
  • Bir adet dilimlenmiş yeşil elma
  • Orta boyda bir avokadonun yarısı
  • Bir bardak Hindistan cevizi suyu (250 ml)

Hazırlanışı

Bir blender yardımı ile tüm malzemeleri karıştırıp hemen tüketin.

Bütün yeşil smoothielerin ıspanak içermesi gerektiği düşüncesinin yanlışlığını kanıtlayan bu içeceği deneyip ne kadar lezzetli ve sağlıklı olduğunu kendiniz de görebilirsiniz.

İyotlu içeceklerin sayısız faydaları vardır

Bütün bu içecekler; doğal, hazırlanması kolay, lezzetli ve tabii ki, iyot bakımından çok zengindir. Tiroid bezlerinin gelişimini destekler ve vücudunuzdaki dengesizliklerin yaratacağı rahatsızlıkları ortadan kaldırırlar.

Hipotiroid hastalığı için kullanılan çoğu tıbbi tedavi istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Doğal yollarla tiroid fonksiyonunu geliştirmek için bu içeceklere başvurabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Harvard T. H. Chan. Iodine. Harvard School of Public Health.
  • Imam, S. K. (2016). Hyperthyroidism. In Thyroid Disorders: Basic Science and Clinical Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-25871-3_8.
  • Jahurul, M. H. A., Zaidul, I. S. M., Ghafoor, K., Al-Juhaimi, F. Y., Nyam, K. L., Norulaini, N. A. N., … Mohd Omar, A. K. (2015). Mango (Mangifera indica L.) by-products and their valuable components: A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.03.046
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Iodine. U. S. Department of Health and Human Services. Abril 2022.
  • Organización Mundial de la Salud. Iodine deficiency.
  • Pai, H. C., & Gong, S. T. (2013). Subclinical thyroid disease. Journal of Internal Medicine of Taiwan. https://doi.org/10.1093/bmb/ldt024
  • Ross, D. S., Burch, H. B., Cooper, D. S., Greenlee, M. C., Laurberg, P., Maia, A. L., … Walter, M. A. (2016). 2016 American Thyroid Association Guidelines for Diagnosis and Management of Hyperthyroidism and Other Causes of Thyrotoxicosis. Thyroid. https://doi.org/10.1089/thy.2016.0229.
  • Servicio Nacional de Salud del Reino Unido. Iodine. Abril 2020.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.