Toksik Şok Sendromu ve Tamponlar: Dikkatli Olun!

Toksik şok sendromu nemli ortamlarda büyüyen bakterilerden kaynaklıdır. Eğer zamanında keşfedilmezse ciddi sonuçları olabilir.
Toksik Şok Sendromu ve Tamponlar: Dikkatli Olun!
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Toksik şok sendromu, staphylococcus aureus bakterilerinin ürettiği toksinlerin sebep olduğu ciddi bir hastalıktır ve bu bakterilerin ortaya çıkıp çoğalması tampon gibi kadınsal hijyen ürünleriyle bağlantılıdır.

Yaygın görülmese de, son yıllarda çok sayıda vaka kötü sonuçlandığı için dikkat gerektiren bir konudur. En dikkat çekici vakalardan biri ise tampon kullanımından dolayı ortaya çıkan bu hastalık sonucunda bir bacağını kaybeden Amerikalı model Lauren Wasser’dir.

27 yaşındaki Lauren, neredeyse hayatını kaybetmesine neden oldukları için Kotex Natural Balance şirketine dava açmıştır.

Bazıları, rapor edilen vakaların yarısından azının tampon kullanımı ile ilgili olduğunu iddia etse de, hala bunun kullanımına karşı kati öneriler mevcuttur.

Toksik Şok Sendromu Nedir?

tampon kullanan kadın

Toksik şok sendromu, anormal büyümesiyle septik ölüme yol açacak kadar güçlü bir toksin üreten Staphylococcus aureus ve Streptococcus pyogenes gibi bakteriler yüzünden ortaya çıkan, oldukça ciddi ve bazen ölümcül olan bir durumdur.

Bu durum herkesi etkileyebilir, ancak vakaların çoğunu regl döneminde tampon kullanan kadınlar oluşturmaktadır.

Toksik şok sendromu, 1980’li yıllarda, mikrobiyolog Philip Tierno ve ekibi tarafından keşfedildi. Ekip araştırmaları sonucunda bu durumun sentetik materyallerin bakterilerle etkileşimi yüzünden gerçekleştiğini ortaya koydu.

Bu materyallerin çoğu artık endüstriyel kullanımda yer almıyor, bunların kullanımı için izin yok. Ancak toksik şok sendromu, çeşitli vakaların bildirilmeye devam etmesinden dolayı ciddi bir sorun olmaya devam etmektedir.

Toksik şok sendromu vakalarının bir çoğunun, sadece adet kanaması sırasında tampon kullanımı ile değil, aynı zamanda bazı cerrahi işlemler gibi diğer koşullarla da ilgili olduğunu belirtmek önemlidir.

Tamponlar Toksik Şok Sendromuna Nasıl Neden Olur?

normal boyutta tampon

Şimdiye kadar, son yıllarda birçok vakada birincil kanıt olmasına rağmen, tampon kullanımı ile toksik şok sendromu arasında tamamen kanıtlanmış bir bağlantı mevcut değildir.

Bakteriyologlar ve bulaşıcı hastalık uzmanları, bu ürünlerin emme kapasitesi ve vajinaya yerleştirildiği göz önüne alındığında, stafilokokun toksin üretimini arttırdığını ve bu toksinlerin büyümek için mükemmel koşullara sahip olduğunu belirtiyor.

Bu, bölgeye daha yüksek bir oksijen konsantrasyonu getirir ve böylece enfeksiyon riski artar. Bu nedenle bu ürünün kullanımında sıkı tedbirler alınması ve her zaman en düşük emilime sahip tamponların seçilmesi öneriliyor.

Hiçbir koşulda aynı tampon sekiz saatten fazla kullanılmamalıdır!

Toksik Şok Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

İnsanların rapor ettiği normal belirtiler genelde rahatsızlık hissi, yüksek ateş, kafa karışıklığı ve baş dönmesidir. Zamanla tansiyon düşer, cilt değişiklikleri ortaya çıkar ve kusma ve ishal sıklaşır.

Toksik şok sendromunun ani ve beklenmedik başlangıçları göz önüne alındığında, böbrek yetmezliği, karaciğer ve kalp sorunları gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Erken tedavi edilmeyen vakalar ölümle sonuçlanabilir.

Toksik Şok Sendromunun Tedavisi Nedir?

hastanede yatan kadın

Bu hastalığın genel tedavisi, toksinlerin üretimini durdurabilecek sıvı ve antibiyotiklerin uygulanmasını içerir.

Ana belirtileri ortadan kaldırmak için çeşitli ilaçlar kullanılır. Tansiyon düşürmek için verilen ilaçlar, destekleyici terapi ve sıvı kazanımı bunların bazılarıdır.

Apse varsa, pusun çıkarılması için bölge boşaltılır.

Hastanın kan basıncını, solunum ve organ aktivitelerini takip etmek için hastayı tıbbi gözlem altında tutmak gerekir.

Toksik Şok Sendromuna Karşı Nasıl Önlem Alınmalıdır?

mor orkide

Tampondan kaynaklı enfeksiyonlar yaygın değildir, ama kimse de bunlardan muaf da değildir: özellikle de tampon yanlış kullanıldığında…

  • Tampon 8 saatten fazla kullanılmamalıdır. Tavsiye edilen her 4 ila 5 saatte bir tamponu değiştirmektir.
  • Eğer adet kanaması ağır ise, en iyisi pedler ve menstrual kaplardır. 
  • Eğer mümkünse, tampon özel anlar için kullanılmalıdır. Denize girerken, fiziksel aktivite sırasında ve vücudu belli eden giysiler giyildiği zaman vs.
  • En iyi seçim emilimi az olan tamponlardır. Çünkü bir tampon ne kadar sıvı emerse, toksik şok sendrom riski bir o kadar fazladır. 
  • Tamponlar, bakteri oluşumundan kaçınmak için serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.

Toksik şok sendromu anında tedavi gerektiren bir hastalıktır. Yoksa sonuçları ölümcül olabilir. 

Yukarıda bahsettiğimiz semptomları deneyimliyorsanız derhal bir uzmana görünmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.