Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü: Neden Kutlanıyor?
20 Mayıs, Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü olarak kutlanır ve takvimde özel bir yere sahiptir. Klinik araştırmanın değerini desteklemeye yönelik bu girişim, dünya genelindeki insanların yaşam kalitesine ve yaşam beklentilerine yaptığı büyük katkılardan kaynaklanmaktadır.
Kahramanı klinik deneyler olan verilerden biri, son 60 yılda Avrupa’da yaşam beklentisindeki 10 yıllık artıştır. Aynı zamanda, HIV/AIDS’e bağlı ölümler yaklaşık %80 oranında azalmıştır.
Klinik araştırmanın önemi, ölümcül hastalıklardan ölüm oranını azaltmakta yatmaktadır. Bu anlamda bu yazımızda klinik araştırmaların tarihçesini keşfedecek, toplum için yararlarına dikkat çekecek, yolculuğun amaçlarını görünür kılacak ve desteğinizi göstermenin en iyi yolunu gözlemleyeceğiz.
Klinik araştırmaların tarihi
Tarih, 20 Mayıs’ın Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü olarak seçilmesinin nedenini sunar. Kökenlerini öğrenmeden önce, klinik araştırmanın tanımının, etkinlik derecesini değerlendirmek için bazı madde, ürün, ilaç veya tedavi tekniklerinin değerlendirilmesi veya deneysel çalışması olduğu konusunda net olmalıyız.
Bu nedenle, klinik deneylerin doğuşuna geri dönmek için, İngiliz doktor James Lind’in keşfiyle öncülük ettiği 18. yüzyıla geri dönmeliyiz. İlk olarak, Lind, İngiliz donanmasındaki denizcileri perişan eden bir durum olan iskorbüt için bir tedavi bulmak için yola çıktı.
Böylece, Lind’in HMS Salisbury fırkateynine cerrah olarak atandığı destansı an geldi. Sekiz hafta sonra, o zamanlar hakkında fazla bilgi olmayan iskorbüt mürettebatı etkilemeye başladı ve bu da Edinburgh doğumlu cerrahın mürettebat üyelerini test etme ve asidin etkisine ilişkin teorisini doğrulama konusundaki yaratıcılığını ateşledi.
Lind’in testlerini gerçekleştirmek için aldığı önlemler arasında şunlar vardı:
- Önce 12 hasta denizciyi altı çifte ayırdı.
- Ardından, limon, portakal, elma şarabı, sirke ve seyreltilmiş sülfürik asit kullanarak her birinin diyetine çeşitli takviyeler sağladı.
- Ardından, sürecin değişkenlerini izledi.
- Ardından hastaların iyileşmelerini değerlendirdi.
- Son olarak, diyetlerinde limon ve portakal bulunan iki hastanın evrimine dayanarak önemli sonuçlar çıkardı.
Klinik araştırmaların toplumdaki faydaları
İncelediğimiz analizin faydaları çok geniştir. Buna rağmen, aşağıdaki listede klinik araştırmaların toplum için başlıca faydalarını gözlemleyebiliriz:
- Klinik deneyler dünya nüfusunun yaşam beklentisini iyileştiriyor.
- Dahası, kötü ele alınan tedavilerin maliyetlerini düşürüyor.
- Ayrıca ilaçların olası yan etkilerini de azaltırlar.
- Aynı zamanda hastalıkları önleme veya tedavi etme alternatiflerini artırırlar.
- Son olarak, nadir hastalıklar hakkında bilgiyi arttırırlar.
Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü Kutlaması
Avrupa Klinik Araştırma Altyapı Ağı (ECRIN), 2005 yılında Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü Kutlamasını başlattı. Bunun ardından, 20 Mayıs’ı James Lind’in 1747’deki tanınmış ve ünlü girişimini anmak için tanımladılar.
Benzer şekilde, genel amaçlarının farkındalık yaratmak, görünür kılmak, tanımak ve klinik araştırmaların insanlığın yaşam kalitesi ve yaşam beklentisi için önemi hakkında bilgi vermek olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte, 2021 için uyarlanabilir platform denemelerinde doğru verilerin çoğalmasına odaklanan özel bir hedef var.
Bu tip klinik deneyler, tek bir kontrol ile farklı tedavilerin karşılaştırmasını yapma imkanı verir.
Avrupa Komisyonu, bunun salgın hastalıklar ve pandemilerle mücadele için uygun bir yol olduğuna inanıyor. Bu nedenle 2021 Uluslararası Klinik Araştırmalar Gününde aşağıdaki gibi şüphelere son verilmesi hedeflenmiştir:
- Bir platform denemesinin altında yatan hedefler nelerdir?
- Tasarım, istatistiksel plan ve veri yönetiminde hangi parametreler dikkate alınmalıdır?
- Düzenleyici ve etik konular ile hasta katılımı nasıl ele alınmalıdır?
- Bu test modelini kullandığımızda ne tür yönetsel, ekonomik ve yönetişim kaygıları ile karşılaşılabilir?
Organizasyonlar
Bu gün için yapılan girişimlerden bazıları şunlardır:
- ICTD 2021 Sanal Konferansı: Platform denemeleri: Tedavi, test ve işbirliğinde değişiklik.
- Araştırmanın aşamalarını (temel, klinik öncesi denemeler ve klinik denemeler) gösteren uzman sanal konferansları.
- Bağış kampanyaları ve farklı şirketlerin klinik araştırma ilerlemelerine katılımı.
- Latin Amerika – Avrupa Araştırma Altyapısı Sempozyumu (Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü’nden sonra, 15-17 Haziran tarihleri arasında, ancak ilgili amaçlarla gerçekleştirildi).
Nasıl katılabilirim?
Katılım yolları, profiller, posterler, fotoğraflar, yapılan işe yönelik destek mesajları ve daha fazlası için resmi kaynakların kullanılması yoluyla sosyal ağlarla ilgilidir. Bunu #CTD2021 ve #clinicaltrialsday hashtag’leriyle yapın.
Buna ek olarak, gönüllü olmak için inisiyatif almak isteyen kişiler için platformlar ve işe alım programları bulunmaktadır. Klinik Araştırma Associates Derneği (SOCRA), sertifikaların ve testlerin evden yapılmasına izin verir.
İlginizi çekebilir: Dünya Tüberküloz Günü: “Zaman Geçiyor!”
Daha iyi yaşam için Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü
Son olarak, yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri bilgilenmektir. Bu şekilde, klinik araştırmaların önemi hakkındaki bilgilerin yayılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Ayrıca, istenen tıbbi etkinlik hedeflerine ulaşmak için denemelerin parçası olan hastaların rolü de önemlidir. Genel olarak, Uluslararası Klinik Araştırmalar Gününün birçok insana zarar vermeye devam eden hastalıklara karşı alternatifleri hızlandırmaya ve artırmaya hizmet etmesi için herkesin yardımı önemlidir.
Araştırmalar hayat kurtarır!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Manterola C y Otzen T. Estudios experimentales 1a parte. El ensayo clínico. International Journal of Morphology.(2015). Disponible en: https://doi.org/10.4067/S0717-95022015000100054.
- Lazcano E, Salazar E, Gutiérrez P, Ángeles A, Hernández A y Viramontes J. Ensayos clínicos aleatorizados: variantes, métodos de aleatorización, análisis, consideraciones éticas y regulación. salud publica mex. 2004. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=16180.
- Fors M. Los ensayos clínicos y su contribución a la salud pública cubana. Rev Cubana Salud Pública. 2012. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662012000500010&lng=es.
- Cuevas P, Molina G y Fernández R. Los ensayos clínicos y su impacto en la sociedad. Medisur. 2016. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=64279.
- Cuervo L, Valdés A y Clark M. El registro internacional de ensayos clínicos. Rev. Méd. Urug. 2007. Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-03902007000300013&lng=es.