Uykusuz Kalmanın 5 Biyolojik Sonucu
Uzun süre uykusuz kalmak, vücudunuzun ya da beyninizin ayak uydurabileceği bir durum değildir.
Ara sıra insomnia çekmenin bazı sebepleri olabilir. Stresten ya da bir seferlik bir şeyden kaynaklanıyor olabilir ve bu durum kronik insomnia kadar problem yaratmaz.
Eğer, 2 ya da 3 aydan daha fazla bir süre, uykusuzluk problemi çekiyorsanız, dinleyin. Eğer uykunuzu tam alamıyorsanız ve bu durum günlük hayatınızı etkiliyorsa dikkat edin.
En önemlisi problemin kaynağını bulmaktır.
Bazen, kronik bir ağrı, depresyon, uyku apnesi ya da iş yüzünden, günlük hayatınızdaki bir değişiklik nedeniyle uyuyamama problemi çekebilirsiniz. Bu durum terapi ile çözülebilir.
Ne olursa olsun, oturup bekleyemezsiniz. Eğer birkaç gece arka arkaya 3 saatten fazla uyuyamıyorsanız, bir uzmana başvurmanız akıllıca olacaktır.
İnsomnia, sürekli olan bir şey değildir. Ancak hayat kalitenizi düşürür. Bazen tedavi edilmeyen hastalıklardan kaynaklanır.
Şaşırtıcı olsa da, bazı uyku bozuklukları bir çok farklı probleme yol açar. Bu yazımızda onlardan bahsedeceğiz.
Ayrıca bakınız: Beş Doğal Çare ile Gün İçerisinde Uykusuzluğu Gidermek
Uykusuz kalmanın sonuçları
Bir insanın sağlıklı olabilmesi için günde en az 8 saat uyuması gerektiğini duymuşsunuzdur.
Açıkçası biz tam sayılardan bahsetmiyoruz. 60 yaşında 8 saat uyumakla daha genç bir yaşta 8 saat uyumak arasında fark vardır. Ayrıca her insanın uyku ihtiyacı farklıdır.
- National Sleep Foundation’ a gore 26-64 yaş aralığındaki insanlar günde 7 ila 9 saat uyumalıdır. 64 yaşından sonra insanlar genelde çok fazla uykuya ihtiyaç duymuyor.
- Çocukların büyüme hormonunu düzgün bir şekilde çalışması için her gün 9 ila 11 saat uyumaları gerekir.
Ancak hatırlamanız gerek bir rakam var: Günde en az 6 saat uyumak gerekiyor.
Çünkü uykusuz kalındığında, vücudunuz kendini iyileştiremez. Ayrıca beyniniz tam olarak işlevini yerine getiremez ve lenf sisteminiz vücudunuzdaki toksinleri atma konusunda yetersiz kalır.
Uykusuz kalmanın fiziksel sağlığınıza etkileri
1. Uykusuz kalmak bağırsak floranızı etkiler
İlginç ama gerçek. İsveç’teki Uppsala Üniversitesi bu durumu doğruladı.
Çalışmadan sorumlu bilim insanları, uzun süre uykusuz kalmanın bağırsaklarınızdki bakterilerin çeşitliliğini azalttığını söylüyor.
Bu organizmaların eksikliği, metabolik sağlığınızı etkiler. Unutmayın, kötü bir bağırsak florasının sağlığınız üzerinde büyük etkileri vardır. Diğer etkilere ek olarak:
- İnsülin direncinizi arttırır
- Kilo kaybedersiniz
- Bağışıklık sisteminizi zayıflatır
- Besin emilimini etkiler
Ayrıca bakınız: Uykusuzlukla Savaşmak İçin 7 Doğal Çare
2. Uykusuzluk diyabete yol açabilir
Bu önemli bir bilgidir: uykusuzluk glukoz toleransınızı etkilediği için diyabete yakalanma ihtimaliniz artar.
- Bu daha çok ileri yaştaki insanları etkileyen bir problemdir.
- Ancak aşırı kilolu olma ve günde 6 saatten az uyuma da bu probleme sebep olur ve bu durum bir çok bilimsel çalışma sonucu kanıtlanmıştır.
3. Uykusuzluk kalp sağlığınızı etkiler
Her gün ihtiyacınız olandan 3 saat daha az uyumak, kalbiniz üzerinde ciddi etkiler bırakır. Üç aydır günde 4 ya da 5 saat uyku uyuduğunu düşünün.
“Yeteri kadar uyuyorum.” diye düşünebilirsiniz. Ancak vücudunuz öyle demiyor.
- Uykusuz kalmak tansiyonu arttırır.
- Metabolizmanızı değiştirir. Vücudunuz insüline karşı direnç gösterir.
- Uykusuzluk, iltihabı arttırır. Kalp kaslarınız daha hızlı atar ve daha stresli olursunuz .
Birçok çalışmaya göre uykusuzluk kalbinizin acımasız bir düşmanıdır.
4. İnsomnia hafızanızı etkiler
Uykusuzluğun vücudunuzdaki etkilerini görmek için kronik insomnianızın olmasına gerek yok. Uykusuzluk, dikkatinizi, cevap verme yetinizi ve konsantrasyonunuzu etkiler.
Eğer yeteri kadar uyumazsanız, hafızanız etkilenecektir. Problem kronikleşmeye başladığında, hayat kalitenizi etkiler.
Tıbbi araştırmaların ortaya çıkardığı gibi sohbet etmek, cümleleri hatırlamak, kolay problemleri çözmek gibi günlük aktiviteler tamamen değişmektedir.
5. Daha fazla anksiyete daha az uyku…Daha az uyku daha fazla anksiyete…
Bu korkunç bir döngüdür. Stres ve anksiyete uyku kalitenizi etkiler. Ancak eğer problem kronikleşmişse, durum ciddi demektir.
Vücudunuz ve zihniniz, çok yakından birbirleriyle bağlıdır. Bu yüzden sürekli uykusuzluk çekmek iç dengenizi değiştirir ve sizi daha da strese sokar.
Yardım istemekten kaçınmayın. Tekrar iyi bir uyku çekmek için bir uzmana başvurun.
Ne de olsa “Bazen dünyanın en büyük probleminin çözümü, iyi bir uykudadır.”
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Marquez-Romero, J. M., & Chiquete, E. (2013). Frecuencia de insomnio y sus consecuencias diurnas en pacientes mexicanos: Subanálisis del estudio EQUINOX. Revista Mexicana de Neurociencia, 14(6), 314-320.
- Medina-Chávez, J. H., Fuentes-Alexandro, S. A., Gil-Palafox, I. B., Adame-Galván, L., Solís-Lam, F., Sánchez-Herrera, L. Y., & Sánchez-Narváez, F. (2014). Guía de práctica clínica. Diagnóstico y tratamiento del insomnio en el adulto mayor. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 52(1).
- Sánchez, M. R., Martínez, L. A. D., & Suárez, É. O. (2008). Definición, prevalencia y factores de riesgos de insomnio en la población general. Revista de la Facultad de Medicina, 56(3), 222-234.
- Soto, M. (2009). El sueño, transtornos y consecuencias. Acta Médica Peruana, 26(1), 4-5.