Uyurken Terlemek Normal midir?
Terlemek, bedenimizin doğal serinleme yöntemidir ve genelde hava çok sıcak olduğunda veya egzersiz yaparken kendini gösterir. Ancak terlemenin de bir zamanı ve yeri vardır. Spor salonunda terlemek çok normalken, uyurken terlemek hem rahatsız edicidir, hem de bir uyarı niteliğinde olabilir.
Geceleri terlemenize neden olabilecek pek çok farklı etken vardır. Bu nedenle bu belirtileri öğrenmek sizin için yararlı olacaktır. Peki, uyurken terlemek normal midir?
Neden Uyurken Terliyorum?
Gecenin ortasında ter içinde kalkmak kimsenin hoşuna gitmez. Bu gece terlemelerinin nedenlerini öğrenmek için çeşitli etkenler göz önünde bulundurulmalıdır.
İlk olarak odanın sıcaklığı ve uyuduğunuz ortamın genel rahatlığına bakmalısınız. Gece terlemelerine neden olan tek şey sıcaklık değildir. Ortamdaki nem de bu konuda ciddi bir rol oynamaktadır.
Kalın yorganlar, kalın pijamalar, eski bir yatak veya gürültülü bir yatak odası gibi başka olası etkenler de bulunmaktadır.
Bunlardan sonra göz önünde bulundurmanız gereken şey kendi sağlığınızdır. Yakın dönemde beslenme düzeninizde bir değişiklik yaptınız mı? Kendinizi yorgun veya bitkin hissediyor musunuz?
Bedenin enfeksiyonlara verdiği doğal tepki olan ateş yükselmesi, grip belirtilerinin arasında yer almaktadır.
Uyurken terlemek, soğuk algınlığı veya grip nedeniyle bir iki gece görülebilir. Ancak daha uzun süre devam ediyorsa, daha ciddi bir durumun işareti olabilir.
Geceleri terlemenin en yaygın nedenlerinden birisi menopoz (hormonal değişiklik) nedeniyle ortaya çıkan ateş basmalarıdır.
Östrojen üretimindeki ani bir düşüş, hipotalamusta hormonal bir dengesizliğe neden olur. Bu da kadınların bedeninde yaklaşık 6 dereceye kadar ani sıcaklık değişiklerine neden olur.
Bu durum erkekleri etkilemez. Ancak testosteron yetersizliği sorunu olan veya testosteron üretimini önleyen ilaç kullanan erkekler benzer bir durum yaşayabilirler.
Pek çok erkek ateş basması yaşadıklarını itiraf etmese de, androjen yetersizliği gece terlemesine neden olabilir.
Terlemenize Başka Ne Neden Olabilir?
Pek çok reçeteli ilaç, kalp ritminizi artırıp yüzeye yakın damarların genleşmesini sağlar. Bu da aşırı terlemeye neden olur.
Antipretikler ve ateş düşürücüler buna en sık neden olan ilaçlardır. İnsanlar grip tarzı belirtiler gösterdiklerinde hemen aspirin veya benzer bir ilaç almaya yöneliyor olabilirler. Ancak ateş düşürme konusunda etkili olan bu ilaçlar gece terlemelerine de neden olabilirler.
Antidepresan ilaçlar da gece terlemelerine neden olan başka bir ilaç grubudur.
Tüberküloz ve AIDS gibi bulaşıcı hastalıklar da gece terlemesine neden olur. HIV pozitif hastalığına sahip olan insanlarda gece terlemesi ve sürekli yüksek ateş sık rastlanan bir durumdur.
Bir lenfoma türü olan Hodgkin hastalığı da ateş ve yoğun gece terlemesine neden olan başka bir bulaşıcı hastalıktır.
Bu yazımıza da göz atın: Bu 5 Doğal Tarifle Aşırı Terlemeyi Tedavi Edin
Geceleri yatmadan önce alkol tüketmek bazı kişilerin uyurken terlemesine neden olabilir. Bir bardak şarap uyumanıza yardım etse de, yapılan çalışmalar alkol alıp uykuya dalındığında, uykunun daha az dinlendirici olduğunu, baş ağrısı ve gece terlemesi yaşanabildiğini göstermektedir.
Gece terlemesinin bir başka nedeni de baharatlı yiyecekler olabilir. Yemek sırasında bir rahatsızlık hissetmesek de, baharatlı yiyeceklerin sindirilmesi vücut ısımızın yükselmesine neden olabilir. Ayrıca doktorlar, kafein tüketmenin terleyen kişilerin daha da çok terlemesine neden olduğunu keşfettiler.
Bazı kişilerde, hem geceleri hem de gündüzleri aşırı terlemeye neden olan hiperhidroz görülebilir. Eğer geceleri terlemenize sebep olabilecek diğer her şeyi elediyseniz hiperhidroz olabilirsiniz ve bu konuyu görüşmek için doktorunuzdan randevu almalısınız.
Gece Terlemesine Doğal Çözümler
İlk yapmanız gereken şey odanızın sıcaklığına bakmak olmalıdır. Pek çok doktor uyumak için odanızın 20 ila 23 derece arasında olmasını öneriyor. Ancak bu kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Bu nedenle size en uygun sıcaklığı bulmanız gerekmektedir. Eğer sizden daha sıcak veya daha soğuk bir ortamda uyumayı tercih eden bir eşiniz varsa, ince örtü kullanmayı deneyebilirsiniz.
Stres ve gerginlik unsuru olan şeyleri ortadan kaldırmak da iyi bir çözüm olabilir. Gerginlik ve endişe, hem gündüzleri hem de geceleri aşırı terlemeye neden olabilir.
Sizi bekleyen bir düğün veya önemli bir iş görüşmesi varsa, her zamankinden biraz fazla terlemeniz normaldir. Ancak eğer uyurken terlemek, bu önemli günlerden sonraki haftalarda da devam ediyorsa, bir doktora görünmelisiniz.
Andropoz (erkek menopozu) nedeni ile gece terlemesi yaşayan erkekler, karayılan otu çayı içebilir veya karayılan otu içeren takviye ürünleri kullanabilirler. Kuzey Amerika’da yetişen bu bitkinin pek çok şifalı özelliği bulunmaktadır.
Kızılyonca birkisi de, uyurken terlemek ve ateş basmaları için bir başka bitkisel çözümdür. Ancak çalışmalar, etkisinin karayılan otu kadar fazla olmadığını göstermektedir.
Adaçayı ve aslan kulağı çayları hem kadınlarda hem de erkeklerde gece terlemeleri konusunda yardımcı olacaktır.
Adaçayı çayı rahatlamanızı ve stresinizi atmanıza yardımcı olur. Aslan kulağı çayı ise terleme konusunda size yardımcı olacaktır. Ayrıca bu iki bitki de sinir sistemini yatıştırıp dolaşım sisteminizin stabil olmasını sağlar.