Vajinal EnfeksiyonlarınTürleri ve Sebepleri
Vajinal enfeksiyonlar hem vajinal bölgede hem de vulvada değişikliklere neden olabilir. Bu yazımızda, en yaygın vajinal enfeksiyonların sebeplerinden bahsedeceğiz.
Vajinal enfeksiyonların sebepleri
Bazı kadınlar daha sık bu sorunla karşılaşır. Bununla birlikte sebep her zaman temizliğe dikkat etmemek, kötü alışkanlıklar veya riskli cinsel aktiviteler olmak zorunda değildir.
Ayrıca bakınız: Vajinal Kaşıntı ya da Yanma için Doğal Çareler
Prezervatifi değiştirmemek
Vajinal enfeksiyonların meydana gelmesiyle doğrudan bağlantılı olmasa da, aynı prezervatif ile tekrar ilişkiye girmek enfeksiyonları tetikleyebilir. Prezervatif değiştirilmediğinde bakteriler vajinaya yayılır.
Vajinal enfeksiyonlara yol açmadan bu cinsel aktiviteleri gerçekleştirmek istiyorsanız prezervatifi değiştirmek önemlidir.
Antibiyotikler
Bu size biraz çelişkili gelebilir çünkü teoride antibiyotiklerin hastalığa neden olan unsurları ortadan kaldırmaya çalışması gerekir.
Bununla birlikte, antibiyotik kullanırken vajinal enfeksiyonlar yaşayabilirsiniz çünkü bu tür ilaçlar hem yararlı bakterileri (bakteriyel flora) hem de zararlı bakterileri etkileyerek bizi mantar enfeksiyonlarına karşı daha duyarlı hale getirmektedir.
Hormon değişimleri
Hormonal değişiklikler, vücutta artan östrojenden kaynaklı vajinal mantar enfeksiyonlarına da neden olabilir. En duyarlı olduğumuz anlar hamilelik, hormonal tedavi veya menopoz dönemidir.
Sentetik iç çamaşırı giymek
Hepimizin bildiği gibi sıcak, nemli ve kapalı bölgeler, enfeksiyonlara neden olan bakterilerin ve mantarların daha kolay çoğaldığı yerlerdir. Bu nedenle aşağıdakilerden uzak durmak gerekir:
- Dar pantolonlar
- Sentetik iç çamaşırları
- Likralı pantolon veya taytlar
Bunların hepsi genital bölgede, özellikle de mantar mikroorganizmaların gelişmesi için mükemmel bir ortam yaratır.
Eğer dar pantolonlar giymekten hoşlanıyorsanız, gün sonunda pantolonu çıkarın ya da her 1o saatte bir pantolonunuzu değiştirin. Ayrıca pantolon seçerken etiketi kontrol etmeniz ve en az % 50 pamuk içeren ürünleri tercih etmeniz önemlidir.
Ayrıca bakınız: Vajina Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 10 Şey
Yüksek kan şekeri seviyesi
Tatlıyı seven sadece insanlar değildir. Maya mantarları da şekere bayılır bu nedenle diyabet ve mantar enfeksiyonları arasında bir ilişki vardır.
Hem sağlığınızın iyileşmesi hem de bazı hastalıkların önlenmesi için yağ ve şeker tüketiminin az olduğu bir beslenme düzenini benimsemek önemlidir.
Eğer diyabet hastasıysanız, glikoz seviyenizi fizyolojik aralıkta tuttuğunuzdan emin olmalısınız.
Vajinal enfeksiyon türleri
Tüm vajinal enfeksiyonlar aynı değildir. Her birinin farklı özellikleri vardır ve belirli bir şekilde tedavi edilmelidir.
Vaginomikoz veya mantar enfeksiyonu
Bu kandida mantarı ile ilgili bir durumdur ve mantar enfeksiyonları en yaygın olanlarıdır. Kandida mantarı spesifik olarak aşağıdaki durumlara neden olur:
- Yoğun bir vajinal akıntı
- Vajina ve vulvada kızarıklık
- Kaşıntı
Bu enfeksiyonun tedavisi çoğu durumda kolaydır. Herhangi bir eczanede bulabileceğiniz ovülleri veya kremleri kullanabilirsiniz.
Bakteriyel vajinozis
Kadınların doğurdan olduğu çağda sık görülür. Vajinoz, cinsel yolla bulaşan hastalıkların gelişme riskini artırır. Aşağıdaki semptomlara neden olur:
- Cinsel ilişkiden sonra vajinada “balık” kokulu bir akıntı
- İdrar yaparken yanma
- Akıntıda renk değişimi
- Vajinal kaşıntı ve ağrı
Trikomonas vajiniti
Trikoomonas vajiniti adı verilen bir mikrobik ajandan kaynaklanır. Bu enfeksiyon türü, cinsel ilişki yoluyla yayıldığı için antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Semptomları aşağıdaki gibidir:
- Küf kokusu
- Yeşilimsi sarı renkte bir akıntı
- Vajinal yanma ve kaşıntı
Chlamydia
Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Sadece genital bölgeyi etkilemekle kalmaz, aynı zamanda artrit, zatürre, pnömoni veya konjunktivit gibi diğer hastalıklara da neden olabilir. Bu durumlar, vajinal akıntıda kötü kokulara yol açar ve akıntı beyaz bir hal alır.
Virüsten kaynaklı vajinal enfeksiyon
Bu tip enfeksiyonlar herpes simpleks virüsünden kaynaklanır. Vajinadaki tahrişin yanı sıra, genital bölgede yaraya dönüşen kabarcıklar ortaya çıkar.
Bu tür enfeksiyonun ortaya çıkmasının başka bir nedeni de genital siğillere neden olan insan papillom virüsüdür. Her iki durumda da bir doktora görünmek önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Brotman, R. M. (2011). Vaginal microbiome and sexually transmitted infections: An epidemiologic perspective. Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1172/JCI57172
- Mashburn, J. (2012). Vaginal Infections Update. Journal of Midwifery and Women’s Health. https://doi.org/10.1111/j.1542-2011.2012.00246.x
- Rosenfeld, J. A. (2009). Vaginitis. In Handbook of Women’s Health, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9780511642111.013
- Aydin, A., Ahmed, K., Zaman, I., Khan, M. S., & Dasgupta, P. (2015). Recurrent urinary tract infections in women. International Urogynecology Journal. https://doi.org/10.1007/s00192-014-2569-5
- Fidel, P. L., Jr, Cutright, J., & Steele, C. (2000). Effects of reproductive hormones on experimental vaginal candidiasis. Infection and immunity, 68(2), 651–657. https://doi.org/10.1128/iai.68.2.651-657.2000