Wendy Sendromu: Çok Verici Olup Kendini İhmal Etmek

Başkalarına bakabilmek ve başka sorumluluklar üstlenebilmek için önce kendimize bakmalıyız. Aksi takdirde, sağlığımız bundan olumsuz yönde etkilenebilir.
Wendy Sendromu: Çok Verici Olup Kendini İhmal Etmek

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Daha önce Wendy sendromu diye bir sendrom duymuş muydunuz? Çoğu insan popüler psikoloji tarafından verilen bu davranış tanımının biraz modasının geçtiğini, hatta anne ve anneannelerimizin neslinde kaldığını düşünmektedir.

Ancak hiçbir şey gerçeğe bu kadar uzak olamaz. Anne babamıza bakma, onlara elimizden geleni verme ve ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarımızdan öne alma davranışı bugün normal olarak yorumlanmaktadır.

Ayrıca “çok fazla sevme” hatasını yapan ve bu sebeple kendi öz güvenlerini kaybeden birçok kadın vardır. Buna bir sınır koymak, denge getirmek şarttır. Partnerinize hayran olabilir, anne babanıza veya arkadaşlarınıza bol bol sevgi gösterebilirsiniz

Ancak hiçbir zaman bunu abartmamalı, kendi ihtiyaçlarınızı unutacak ve kendi kişisel gelişiminizi görmezden gelecek noktaya getirmemelisiniz. Bugünkü yazımızda bu konuyu ele alacağız ve Wendy sendromu hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olacağız.

Wendy sendromu, Peter Pan için mükemmel kadın

Yazar James M. Barrie’nin ünlü kitabından Wendy ve Peter Pan karakterlerini hatırlıyor musunuz? Peter büyümeyi reddeden, bir yetişkin olmanın sorumluluklarını üstlenmek istemeyen ve hepsinin ötesinde istikrar ve olgunluk alanına girmek zorunda kalmadan macera dolu bir hayat isteyen genç bir çocuktur.

Bu sebeple Peter Pan hem kendi, hem de başkalarının hayatı için sorumluluk alamayan, olgunluğa erişmemiş tüm adamları anlatır. Wendy ise ilk günden başlayarak Peter’i hiç kaybetmemek için onun gölgesi olan, evi temizlemekle, “kayıp çocuklar”a bakmakla ilgilenen genç bir kızdır.

Başkalarına her şeyini verir; çünkü o böyle mutlu oluyordur. Şimdi Wendy sendromu ile ilişkilendirilebilecek olan insanların özelliklerine birlikte bir göz atalım:

  • Başkalarına bakma, ilgilenme ihtiyacı duyarlar; çünkü bu şekilde başkalarını mutlu edebildiklerine inanırlar.
  • Başkalarının ihtiyacına daima öncelik verirler ve ardından kendi isteklerini ve hatta onlar için önemli olan şeyleri feda etmeye başlarlar.
  • Bu gibi insanlar için başkalarına bakmak, sevgilerini göstermenin bir yoludur. Dolayısıyla bunu istedikleri için yaparlar.
  • Ancak genelde hiçbir şeyin sorumluluğunu üstlenmek istemeyen, kendileri ve çocukları için sorumluluk alacak partner ile rahat eden Peter Pan sendromlu partnerlere bağlanırlar.
wendy sendromu
Wendy sendromu yaşayan insanlar birçok şeyden ve en önemlisi şu iki şeyden korku duyarlar: Başka insanların onlara artık ihtiyacının kalmaması ve yalnız kalmak.

Bakacak kimseleri kalmaması fikri onları epey telaşlandırır; çünkü bu şekilde kendilerini bir işe yarar hissederler ve bu şekilde sevgilerini gösterirler. Aynı zamanda bu sayede kendilerini değerli ve gerekli görürler.

Önemli bir noktayı akıldan çıkarmamakta fayda var. Başkalarına bakıp yardımcı olmanın sizi mutlu etmesi mümkündür; ancak başkalarının sizi manipüle ediyor olabileceği veya karşılığında bir şey almadan çok fazla şey verdiğinizin farkına varacağınız bir an da gelecektir.

O hayal kırıklığına uğramış ve değersiz hissettiğiniz an geldiği noktada bir sıkıntı yaşanır. Bu davranışın olası bir depresyona yol açmaması için oldukça temkinli olmalısınız.

Başkalarına bakarken aynı zamanda kendine de bakmak

karahindiba üfleyen kadın
Başkalarına bakmayı bırakmalı mıyız? Ya da sevdiklerimizi düşünmeyi? Asla. Bunu asla yapmayın. Partnerlerimiz, ailelerimiz ve özellikle çocuklarımız hayatımızın esas kısmını oluşturan ve günlük hayatımızın vazgeçilmezleri olan kişilerdir. Öyleyse tüm kişisel ilişkilerde bir denge tutturmak ve aklımızdan şu noktaları çıkarmamak gerekir:
  • Hiçbir zaman kendi kişisel gelişiminizin, kendi alanınıza, hobilerinize sahip çıkmanın, değerlerinizi savunmanın ve özgüveninize bakmanın önemini unutmayın.
  • Her şeyinizi başkalarınıza verirseniz, boş kalırsınız. Ardından tatminsiz, mutsuz ve hayal kırıklığına uğramış hissederseniz. Peki siz bu kadar üzgünken başkalarına nasıl bir faydanız dokunabilir?
  • Kendisiyle gurur duyan, öz güven sahibi, kendi sorumluluğunu alacak öz yeterliliğe sahip bir kişiyseniz, başkalarına da herkesin ihtiyaç duyduğu bu pozitif enerjinizi saçabilirsiniz.
  • Sevdiğiniz insana bakabilirsiniz. Ancak sizin de aynı şekilde bakılmayı ve değer görmeyi hak ettiğinizi unutmayın.

Bu bir güç oyunudur ve asında bu oyunu kimse kaybetmemelidir. Fakat başkalarına bakarken mutlu olabilen bir kişiyseniz, öncelikle işe kendinizden başlamanız gerektiğini hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.

Siz düşerseniz, başkaları da düşer. Yalnızca kendi mutluluğunuzu besleyerek başkalarına mutluluk yayabilirsiniz. Kendiniz için uğraşmaya her zaman değer!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Angulo Egea M. ¿Crecer? Nunca jamás. Peter Pan y Wendy: dos patrones  de conducta adolescente. La torre del virrey, revista de estudios culturales. 2009; 6(1): 105-113.
  • Ferreras E. La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. 2007: https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
  • Savater F. Ética Como Amor Propio. Libro de Mano. 1995: https://doi.org/10.1080/09555800701329974
  • Chopra D. El camino hacia el amor. Barcelona: Biblioteca de Bolsillo, 1999.
  • Pereira M. Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Actualidades Investigativas en Educación. 2007:  https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
  • Zúñiga Carrasco I. Trastornos conductuales, síndromes y sociopatías de los dibujos animados de ayer y hoy y su impacto en niños y adolescentes. Salud en Chiapas. 2018; 6(1): 22-31.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.