Yakınınıza Hastalığıyla Başa Çıkması İçin Yardım Edin

Ebeveynlerimiz, büyükanne ve büyükbabalarımız, eşlerimiz veya sevgi duyduğumuz diğer akrabalarımız ciddi bir hastalığa yakalandıklarında onlara, hastalıklarıyla başa çıkabilmeleri için en iyi şekilde yardımcı olmamız çok önemlidir. 
Yakınınıza Hastalığıyla Başa Çıkması İçin Yardım Edin

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bir yetişkinin 65 yaşını geçtikten sonra hastalıklara yakalanma riski artar. Bunu belirleyen o zamana kadar sürdürdükleri yaşam tarzıdır. Yaşlı bir yakınımız bir hastalığa yakalandığında geçmişte sürdürdüğü yaşam tarzını devam ettiremeyeceğini fark eder. Bu, onun ve ailesinin üzerinde güçlü bir etki yaratabilir. Bu süreçte ona yardım etmek için uygun yöntemler bulunmalıdır.

Bu nedenle bugünkü yazımızda size yaşlı yakınlarınızın bir hastalıkla başa çıkmasına yardımcı olmak için başvurabileceğiniz 6 faydalı tavsiyeden bahsedeceğiz.

1. Dürüst olun

Hastalığın tanısıyla ilgili dürüst ve samimi olmanız çok önemlidir. Aile desteğinin ve iyi bir tıbbi rehberliğin yanı sıra, tanıyı net bir şekilde açıklayabilmek için doğru kelimeleri bulmalısınız.

Yaşlı yakınınızda üzüntü, çaresizlik veya umutsuzluk yaratacak bir atmosfer yaratmaktan kaçınmak önemlidir. Ancak hastalığın ne olduğu, durum ne kadar ciddi olursa olsun kimseden saklanmamalıdır. Yine de nazik bir şekilde davranılmalıdır.

2. Yakınınızı dinleyin ve onun kararına saygı duyun

yaşlı doktor yardım

Yaşlı bir yetişkin hayatı boyunca pek çok deneyim kazanmıştır. Bu nedenle, hastalığın şiddetini de hesaba katarak her zaman onların kararlarına saygı duymalısınız.

Durumlarının sonuçlarını açıklamanız önemlidir. Böylece tedaviyi takip etmek veya farklı bir şey denemek isteyip istemedikleri hakkında bilgilenmiş bir şekilde karar verebilirler. Karar verme sürecinde kişiye ailesinin vereceği destek çok önemlidir. Destek, yaşlı yakınınızın üzerindeki stresi azaltacaktır.

3. Normal rutinini sürdürmesine yardım edin

Yaşlı yakınınıza bir tanı konmuş olması onun ölene kadar yatakta zaman geçirmesi gerektiği anlamına gelmez. Tersine kişi normalde olduğu gibi günlük aktivitelerine devam etmelidir. Ancak gerektiğinde sevdiklerinden yardım almalı ve onlarla iş birliği içinde olmalıdır.

Ayrıca fiziksel ve zihinsel sağlığına fayda sağlayacak yeni aktiviteler edinmesi için onu cesaretlendirmenizi de tavsiye ederiz.

4. Ailenin tamamının ona destek olmasını sağlayın

Sağlık açısından bakım ve yardım anlamında ailenin yaşlı bireye sürekli destek vermesi tavsiye edilir. Her aile bireyinin katkı sağlayacağı vardiyalar ve nöbetler oluşturabilirsiniz.

Her bir vardiyada ziyaretler ve sohbet saatleri olmalıdır. Vardiyadaki kişiler yaşlı bireyin çok yakınıysa genel bakımıyla ilgili şeyler için de zaman ayrılmalıdır. Böylece yaşlı yakınınız kendini terk edilmiş gibi hissetmeyecektir. Aile üyeleri strese kapılmayacak, yorulmayacak ve sorumluluk yükü altında ezilmeyeceklerdir.

5. Psikolojik danışmanlık alın

psikolog defter not kadın

Yaşlı bir bireyin hastalığıyla başa çıkmak için çaba gösterilirken profesyonel tıbbi yardım alınması şiddetle tavsiye edilir.

Bir psikoloğun yaşlı bireyle konuşması, ona, hayatının yeni dönemiyle ilgili endişelerini, hislerini ve duygularını açığa çıkarma ve ifade etme şansını verir. Üstelik bu aile bireylerinin süreçle başa çıkmalarına da yardım edecektir.

İyi bir alternatif de tüm aileye danışmanlık verebilecek bir tanatoloji uzmanı bulmaktır. Bu süreç herkesin bir araya gelmesine ve aile içindeki ilişkilerin iyileşmesine bile yardımcı olabilir.

6. Sağlıklı bir yaşam tarzı edinmesi için teşvik edin

Yaşlı birey hastalığın tanısı konduğu andan itibaren daha iyi bir yaşam tarzı edinmesi için teşvik edilmelidir. Daha önce belirttiğimiz gibi bu, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek gibi alışkanlıklar edinmekle eş değerdir.

İlk adım sağlık durumları açısından zararlı olabilecek içeceklerin ve yiyeceklerin tüketimlerini kontrol etmektir.

Bunun yanında yürüyüş yapmak ve yeni insanlarla tanışmak gibi onları evden çıkaracak aktivitelerde bulunmaları desteklenmelidir.

İnsanlarla etkileşim kurmayı beklemesi yaşlı bireyin durumuna rağmen kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Hatta hayat kalitesi arttıkça kişinin genel sağlığında iyileşme bile görülebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Turner, J., & Kelly, B. (2000). Emotional dimensions of chronic disease. Western Journal of Medicine172(2), 124–128.
  • “Helping pays off: People who care for others live longer.” ScienceDaily. ScienceDaily, 22 December 2016. www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161222094834.htm
  • Warburton, D. E. R., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. D. (2006). Health benefits of physical activity: the evidence. CMAJ : Canadian Medical Association Journal174(6), 801–809. http://doi.org/10.1503/cmaj.051351

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.