Yara İzlerini Azaltmak İçin 7 Doğal Tedavi Yöntemi
Deri dokusunun bir kısmı herhangi bir hasara, kesiğe ya da yanığa maruz kalmışsa sonrasında yara izi kalır. Genç fibroblastların oluşmasıyla beraber yaralar iyileşir. Bunlar yaralanmayla oluşan boşlukları doldurarak dış etmenleri uzak tutmak amacıyla bir bariyer oluşturur.
Görünüşleri yüzünden birçok insan bu yara izlerini en aza indirmenin yollarını arar. Bazı durumlarda onları yok etmek mümkün olmayabilir. Bununla birlikte neredeyse gözle görülmeyecek hale gelmelerini sağlayabilen birçok ürün de mevcuttur.
Bu seçeneklerin arasında birçok doğal yöntem de vardır. Neyse ki bunlar uygun fiyata etkili bir çözüm yolu sunar. Dahası herhangi bir olumsuz yan etkileri de yoktur.
Bu yazımızda sizinle yara izlerinin görünümünü azaltmada etkili 7 harika çözüm yöntemini paylaşmak istiyoruz. Bir deneyin!
1. Hindistan cevizi suyu
Hindistan cevizi suyu vitamin, mineral ve antioksidan bileşenler yönünden zengindir. Bunlar cildinizi derinden besleyerek iyileşme sürecini hızlandırır.
Sorunlu bölgeye doğrudan uygulandığında kollajen ve elastin üretimine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda gevşeklikle mücadele eder ve yaraların görünümünü azaltır.
Nasıl kullanılır?
- İlk önce bir parça pamuğu Hindistan cevizi suyuyla ıslatın.
- Sonra yaranın üstüne sürün.
- Bunu her gün, günde iki defa tekrar edin.
2. Kakao yağı
Kakao yağındaki temel yağ asitleri ve E vitamini cildinizi nemlendirir. Bununla birlikte yaranın iyileşme sürecine de yardımcı olur. Antioksidan bileşenleri cildinizi dışarıdan gelecek zararlara karşı korur. Buna ek olarak serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltır.
Nasıl kullanılır?
- Az miktarda kakao yağını alın ve cildinize iyice yedirecek şekilde sürün.
- Her gün, günde en fazla 3 kere uygulayın.
3. Patates
Patates anti-enflamatuvar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Emiliminden sonra derinin iyileşme sürecini hızlandırır. Vitamin ve mineral birleşimi dokuların canlılığını yeniden kazanmasını sağlar. Patates aynı zamanda dokuları bulaşıcı etkenlerden korur.
Nasıl kullanılır?
- İlk olarak bir adet çiğ patates dilimini rendeleyin ve doğrudan yaranın üstüne uygulayın.
- 30 dakika tesir etmesini bekledikten sonra yıkayın.
- Her gece yatmadan önce uygulayın.
4. E vitamini yağı
E vitamini yağı muhteşem antioksidan özelliği ile bilinir. Cildinizde ise hücresel faaliyetleri harekete geçirerek yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar.
Cilde ekstra nem kazandırdığı için genellikle kuru ciltler ve yaralanmalar için önerilir. Buna ek olarak kırışıklıklarla mücadele eder.
Nasıl kullanılır?
- Öncelikle bir adet E vitamini kapsülünü kırın ve yaralı bölgeye sürün.
- Daha sonra tamamen yedirene kadar parmak uçlarınızla masaj yapın.
- Her gece tercihen uyumadan önce uygulayın.
5. Zeytinyağı
Sızma zeytinyağında bulunan vitaminler ve sağlıklı yağlar cildinize nüfuz ederek derin olmayan yaraların iyileşmesini hızlandırır.
Okumanızı tavsiye ederiz: Kilo Aldırmayan Sağlıklı Yağları Keşfedin
Zeytinyağının yapı maddesi içeriğindeki antioksidanlarla birlikte doğal bir şekilde pH dengesini korur. Aynı zamanda yaraların azalmasına katkıda bulunur.
Nasıl kullanılır?
- Tek yapmanız gereken bir parça pamuğu zeytinyağına batırmak ve gerekli bölgelere sürmek.
- Cildiniz tarafından emilmesini bekleyin. Her gün iki ya da üç kez uygulayın.
6. Doğal yoğurt
Doğal yoğurtta probiyotikler, antioksidanlar ve vitaminler bulunur. Hatta bölgesel olarak uygulandığında cildinizin sağlığına ilginç yararları vardır. Alerjilerle ve enfeksiyonla mücadele etmek için önerilir. Bununla birlikte lekeleri ve yara izlerini de azaltmaya yardımcıdır.
Nasıl kullanılır?
- Önce az miktarda yoğurdu sorunlu bölgeye sürün.
- Daha sonra 30 dakika etki etmesini bekleyin.
- Son olarak soğuk su ile yıkayın.
- Her gün gece yatmadan önce uygulayın.
7. Nohut unu
Nohut, dünyanın birçok bölgesinde güzel bir cilde kavuşmaya yardımcı olmasıyla bilinir. Bu özel un başarılı bir peelingdir ve canlandırıcı etkiye sahiptir.
Uygulandığında ölü deri hücrelerini temizler ve aynı zamanda hücresel faaliyetleri canlandırır. Böylece hızlı bir şekilde yara oluşumunu destekler.
İçeriğindeki antioksidanlar ve vitaminler cildinizin daha iyi görünmesini sağlar ve aynı zamanda büyük yara izlerinin oluşumuna karşı korur.
Nasıl kullanılır?
- Önce biraz nohut ununu yoğurt ya da bal ile karıştırın.
- Sonra ortaya çıkan karışımı sorunlu bölgeye sürün.
- 30 dakika boyunca etki etmesini bekleyin.
- Bu tedaviyi her gün, günde iki kez uygulayın.
Bu tedavileri denemeye hazır mısınız? Bir tanesini seçin ve güzellik rutininizin bir parçası haline getirin. Böylelikle kısa bir sürede fark edilebilir faydalarını görebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Evangelista, M. T. P., Abad-Casintahan, F., & Lopez-Villafuerte, L. (2014). The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: A randomized, double-blind, clinical trial. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/ijd.12339
- Danby, S. G., Alenezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2013). Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: Implications for neonatal skin care. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
- Pinnell, S. R. (2003). Cutaneous photodamage, oxidative stress, and topical antioxidant protection. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1067/mjd.2003.16
- Viola, P., & Viola, M. (2009). Virgin olive oil as a fundamental nutritional component and skin protector. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2008.01.008
- Najmi, M., Shariatpanahi, Z. V., Tolouei, M., & Amiri, Z. (2015). Effect of oral olive oil on healing of 10-20% total body surface area burn wounds in hospitalized patients. Burns. https://doi.org/10.1016/j.burns.2014.08.010
- Baumann, L., & Weisberg, E. (2010). Olive Oil in Botanical Cosmeceuticals. In Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374420-3.00122-4