Yeni Doğan Bebeğin İlk Aylarda Bakımı

İlk birkaç ay boyunca yeni doğan bakımı, çocuğun sağlığını korumak adına hayati önem taşır. İlk başlarda, ebeveynlerin büyük bir çaba göstermeleri gerekir. Ancak, zamanla, takip edilmesi gereken yönergeler daha az zorlu ve titiz olacaktır.
Yeni Doğan Bebeğin İlk Aylarda Bakımı
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Annelik büyük değişiklikler ve dönüşümlere açılan bir kapıdır. Aslında, birtakım özel ihtiyaçları tamamen size bağlı olan, yeni bir insanın hayatınıza gelişi anlamına gelir. Bu nedenle, vaktinden önce hazırlamak ve ilk aylarından itibaren yeni doğan bir bebeğe nasıl bakılması gerektiğini bilmek çok önemlidir.

İlk aylarda yeni doğan bebeğin bakımı

Yeni doğan bir bebekle eve dönmek birçok duygunun açığa çıkmasına neden olur.

Bir yandan, bebeğinize yeni evini göstermenin heyecanını yaşarsınız. Bununla birlikte, diğer yandan, bebeğin ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamayacağınızı merak ederek, kendinizi korkmuş ve belirsizlik içinde hissedebilirsiniz.

Ebeveynlerin her zaman her şeyi bilmediği doğrudur. Çocuğunuzu tanımak ve anlamak, özellikle her bebeğin farklı olması dikkate alındığında, zaman alan bir süreçtir.

Bununla birlikte, bu yazıda, yeni doğan bakımı hakkında bazı kurallar ve tavsiyeler paylaştık.

Tıbbi muayeneler

Bebeğinizin, doğar doğmaz, yeni doğanın yaşam koşullarını belirleyen APGAR testi kullanılarak değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirme süresince kalp atış hızı, ağlama veya nefes alma, kas elastikiyeti, uyaranlara tepki ve vücut rengi gibi şeyler dikkate alınır.

Sonuçlara bağlı olarak, doktorlar, bebeğin gelişimi için ihtiyacı olan gerekli bakım rejimini belirleyeceklerdir.

Evde ilk gün

bebek ve annesi

İster inanın ister inanmayın, bebeğinizin evdeki ilk günü, artık bir doktor ya da hemşire gözetimi altında olmadığınız için, genellikle en zor olanıdır. Bununla birlikte, ileriyi düşünün ve onlara kafanızı kurcalayan her konu hakkındaki sorularınızı sorun.

Bu şekilde, biraz daha sakin ve hazırlıklı olursunuz. Bununla birlikte, aşağıda, yeni doğan bakımı konusunda size yardımcı olmasını planladığımız bir kılavuz paylaştık.

Sağlık ve temizlik

Enfeksiyon ve hastalıkların önüne geçmek için yeni doğan bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın. Hasta insanlarla temas kurmaktan kaçının. Çocuğun savunma sistemi henüz çok zayıftır, bu nedenle en iyi önlem virüslere ve bakterilere maruz kalmaktan kaçınmaktır.

Bebeğin çevresi önemlidir

Evinizi sık sık havalandırmaya çalışın. Bu şekilde evin sıcaklığının çok yüksek olmasını da engellersiniz. Toz ve duman bebeğinizin sağlığını etkileyebileceğinden evinizi temiz tutmalısınız. Ayrıca, bebeği rahatsız edebilecek seslerin de önüne geçmenizi öneririz.

Bebekler ışığa karşı çok duyarlıdır, bu nedenle flaşlı fotoğraflar çekmekten kaçının. Ayrıca, bebek varken sürekli olarak cep telefonlarınızı veya elektronik cihazlarınızı kullanmayın.

Emzirme

yeni doğan bebek

Bu aşamada, bebeğinizi beslemek sizin için muhtemelen karmaşık bir eylemdir. Yeni doğan bebeğiniz hala anne sütünü kolaylıkla içemiyorsa endişelenmeyin. Hastanede size verilen talimatları takip edin. Bu şekilde, bebeğinizin nefes almasını engellemeden meme ucunu ağzında tutmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizi günde yaklaşık 8 kez beslemelisiniz ve unutmayın, her öğün arasında en fazla 4 saat bırakabilirsiniz. Başlangıçta çok fazla süt üretemeyebilirsiniz, ancak bebeğiniz ne kadar çok süt içer ve memenizi boşaltırsa, o kadar çok süt üretirsiniz.

Anne sütü: besin ögeleri açısından zengin

Bebeğinizi doğumdan itibaren emzirmeniz çok önemlidir. Kolostrum olarak bilinen ilk anne sütü, vücudunuzun daha sonra üreteceği sütten çok daha yoğundur. Bu süt, bebeği hastalıklardan koruyacak ve onu daha iyi beslemeye yardımcı olacak proteinler ve antikorlar açısından çok zengindir.

Göğüslerinizi günde bir kez su ve doğal sabunla temizlemeyi unutmamalısınız. Bu, yeni doğanı ağız hastalıklarından korumak için önemlidir.

Ayrıca, emzirmenin ilk günlerinde göğüslerinizde ağrı veya şişlik olacak. Panik yapmayın. Bu, süt üretimindeki artışa bağlı olarak gelişir.

Rahatsızlık hissine rağmen, bebeğinizi beslemeye devam etmeniz, her iki memeyi de boşaltmanız gerekir. Gerekirse, ağrıya karşı bir reçete yazması için doktorunuza danışın.

Ağlamak

Başlangıçta, bu, bir bebeğin ebeveynlerini en çok korkutan ve strese sokan eylemlerinden biridir. Bu oldukça normal bir durum, zira henüz bebeğinizin ağlamalarının arasındaki farkı ve arkalarında yatan nedenleri öğrenmediniz.

İlk günlerde muhtemelen yeni doğan bebeğinizin sürekli olarak ağladığını duyacaksınız. Ancak rahatlayın: bebekler ihtiyaçlarını bu şekilde ifade ederler.

Aç olup olmadığına bakın, eğer bezini değiştirmeniz gerekiyorsa değiştirin, uykusu mu var, üşüyor mu ya da sıcaklıyor mu kontrol edin. Yavaş yavaş bebeğinizi tanıyacaksınız, ihtiyaçlarını ve bunları nasıl karşılamanız gerektiğini öğreneceksiniz.

Sıcaklık

Bebekler yetişkinlerle aynı vücut sıcaklığına sahip olsalar da, bebekler ısıya daha duyarlıdır. Başlangıçta, üşüdüklerini ya da sıcakladıklarını anlamak çok zordur.

Bebeğin ellerine veya ayaklarına dokunarak bunu kontrol edebilirsiniz. Elleri veya ayakları soğuksa, onu ısıtmanız gerekir. Bununla birlikte, aşırıya kaçmamanız tavsiye edilir. Bu gibi durumlarda, sağduyuya ve doktorunuzun önerilerine kulak vermek çok yararlı olacaktır.

Banyo yapmak

Bazı ülkelerde, bebekler doğdukları ilk günden itibaren yıkanırlar. Bununla birlikte, diğer kültürlerde göbek kordonu düşene ve göbek kuruyana ya da en az bir hafta kadar beklenir. Bu nedenle, kararınız ne olursa olsun, ilk aylarında yeni doğan bebeğinizi nasıl yıkamanız gerektiğini bu yazıda öğrenebilirsiniz.

Sünger banyosu

Beklemeyi seçerseniz, bebeğinizi haftada iki veya üç kez nazik bir sünger banyosuyla temizleyebilirsiniz. İlk yapmanız gereken bir havlu veya süngeri doğal bir sabun (bebeklere özgü bir sabun) ve ılık suyla ıslatmak.

banyo yaptırılan bebek

En temiz alanlardan (göz çevresi) başlayın ve en kirli (bebek bezi alanı) olanlara doğru devam edin. Durulamak için havluyu temiz ılık suyla tekrar ıslatın ve bebeğinizin vücudunu sabun kalıntılarından arındırın.

Suyla banyo yaptırmak

Suyla banyo yaptırmayı seçerseniz, özellikle bebekler için yapılmış bir sabun (ilerleyen aylarda arzu ederseniz şampuan) ve bir sünger, su bardağı ve havlu kullanabilirsiniz.

Bebeğinizi her gün yıkamanıza gerek yoktur. Hatta, bebeğin cildini koruyan pH dengesini ve doğal yağları muhafaza etmek için banyolar arasında yaklaşık iki veya üç gün beklemeniz tavsiye edilir, çünkü bebeğin cildi çok hassastır.

Bebeğin burnunu temizlemek için damlalık kullanmaktan kaçının. Bunun yerine, burnuna 2 veya 3 damla önceden kaynatılmış ılık su damlatın, böylece mukus gevşer ve hapşırdığında dışarı çıkar. Kulaklara gelince, bir bebeğin kulaklarına kulak çubuğu sokmayın. Bunun yerine, bir parça ıslak mendil kullanın ve sadece kulağın dışını temizleyin.

Ayrıca, oda sıcaklığı ideal ve suyun sıcaklığı 35 ile 37ºC arasında olmalıdır

Bebeğinizi hiçbir zaman yalnız bırakmamanız çok önemlidir. Bu nedenle, dikkatinizin dağılmaması için ihtiyacınız olacak banyo gereçlerini önceden hazırlayın ve yanınıza alın.

Bebek giysileri

Sentetik elyaflı kumaşlardan uzak durmanız ve tamamen pamuktan yapılmış giysiler kullanmanız önerilir.

Bebeğinizin kıyafetlerini yıkamak için, özel ya da doğal sabunları tercih ve sabun artıklarından kurtulmak için iyice durulayın. Tercihen, yeni doğanın kıyafetlerini kendi kıyafetlerinizden ayrı yıkayın.

Sonuç

Gördüğünüz gibi, yeni doğan bir bebeğin ilk aylarda ihtiyaç duyduğu bakım çok spesifiktir. Hatta bu yazıda bütün adımları ayrıntılı olarak ele aldığımız söylenemez.

Ne olursa olsun, hem annenin hem de çocuğun temizliği esastır. Ancak bu şekilde, bebeğin hastalanmasını veya cildinin tahriş olmasını önleyebilirsiniz.

Bebek büyümeye ve gelişmeye devam ettikçe, hijyen konusunda almanız gereken önlemler azar azar değişecek ve bebeğin bakımı da farklılaşacaktır. Ancak sabırlı olmalısınız. Sağlıklı bir bebeğin, çabalarınız karşılığında alacağınız en iyi ödül olduğunu göreceksiniz.

Hali hazırda deneyimli bir anneyseniz, bir yeni doğanın ilk ayları için başka hangi bakım önerilerini bizimle paylaşabilirsiniz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Asociación Española de Pediatría. GUÍA PRÁCTICA PARA PADRES. Desde el nacimiento hasta los 3 años.
  • Editorial Albatros. 2007. Planeta mamá. El libro del bebé. Todas tus preguntas junto a las respuestas de los especialistas.
  • Guías alimentarias del Paraguay para Niñas y Niños Menores de 2 años. Unicef.
  • Gobierno de Aragón. Cuídame: guía para madres y padres. Los cuidados después del parto y en los primeros años de vida.
  • Sánchez Luna, M., Pallás Alonso, C. R., Botet Mussons, F., Echániz Urcelay, I., Castro Conde, J. R., & Narbona, E. (2009). Recomendaciones para el cuidado y atención del recién nacido sano en el parto y en las primeras horas después del nacimiento. Anales de Pediatria71(4), 349–361.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.