Yumurtalığınızda Ağrı Hissetmenizin 7 Sebebi

Yumurtalıklarınızdaki ağrı birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bununla birlikte, kadın üreme sistemi ile ilgili herhangi bir ağrı ve bir uyarı işareti olarak alınmalıdır. İşte acınızın 7 olası nedeni.
Yumurtalığınızda Ağrı Hissetmenizin 7 Sebebi
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kadın üreme sistemi çok çeşitli hastalıklara ve dengesizliklere karşı hassastır ve bunlardan biri de yumurtalıklardaki ağrıdır. Diğer semptomlarda olduğu gibi, olası birçok nedeni vardır.

Ayrıca, ağrı her ay için, ayın yoğunluğuna, süresine ve zamanına göre farklı hissettirir. Bazen görünüşte hiç bir acı vermeden gelip gider. Eğer bunun neden olduğunu merak ediyorsanız, bu makalede aradığınız cevapları bulacaksınız.

Yumurtalıklarda ağrı tam olarak nedir?

kadın yumurtalığının şeması

Yumurtalıklardaki ağrı çoğu kadının yaşadığı bir semptomdur ve genellikle aşağıdaki durumlar ile ilişkilidir:

1. Yumurtlama süreci

Kadınlar, her iki yumurtalıkta da, karınlarının alt kısmındaki yumurtlama döngüsünün yarısında acı verici hisler yaşayabilirler. Ağrı, yumurtalıkların içindeki foliküller büyüdüğünde oluşur ve bu da tahriş ve iltihaplanmalarına neden olur. Ağrı genellikle geçicidir, endişelenmenize gerek yoktur.

2. Adet döngüsü

kadın adet döngüsü geçiriyor

Kadınlar genellikle adet döngüsü sırasında kramplar geçirirler. Adet krampları, üreme sistemindeki iltihaplanma nedeniyle yumurtalıklarda ağrıya neden olabilir.

3. Hamilelik

Kadınlar genellikle hamileliğin ilk haftalarında kramp ve ağrı yaşarlar. Bu durum, vücutta hamileliğe hazırlık olarak meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

Bu durumda, acıya dikkat etmelisiniz, çünkü bu acı, bebeğinizin doğru bir şekilde bükülmediğinin bir göstergesiyse sağlığınızı ve hamileliği tehlikeye atabilir.

4. Yumurtalıklardaki kistler

kadın yumurtası kisti

Polikistik over olarak da bilinen bu hastalığa, kadın cinsellik hormonu seviyelerindeki dengesizlikler neden olur ve bu da yüksek düzeyde androjenlere yol açar. Bu durum da, kistlerin yumurtalıklar üzerinde büyümesine, adetlerinizin durmasına veya düzensizleşmesine neden olur.

Bu yüzden polikistik over sendromu olan birçok kadın, yumurtalıklarında ağrı hisseder, çünkü vücutları doğal olarak olgun yumurtaları bırakamaz.

5. Endometriozis

Bu hastalık, yumurtalıklardaki veya uterus dışında büyüyen endometriyal hücrelerden kaynaklanan karın bölgesinin alt kısmındaki ağrıdan oluşur. Endometriozis kist oluşumuna neden olabilir ve sürekli ağrı ile sonuçlanabilir.

6. Pelvik inflamatuar hastalık

kadın acıdan yataklara düşümüş

Bu durum, özellikle bel soğukluğu veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların neden olduğu kadın cinsiyet organlarını etkileyen bir enfeksiyondur.

7. Yumurtalık kanseri

Yumurtalık kanseri şunlara neden olabilir:

  • Büyümüş yumurtalıklar.
  • Karın şişmesi
  • Pelvik ağrısı.
  • Yumurtalıklarda ağrı.

Acıyı hafifletmek için ne yapabilirsiniz?

Kahveden kaçının

Kahve tansiyonu arttırdığı için kan damarlarını sıkılaştırır, yumurtalıklarda basınç ve şişmeye neden olur. Bu işlem acı verici olabilir, bu nedenle yumurtalıklarınızda ağrı çekiyorsanız kahve tüketiminden kaçının.

Ağrı kesiciler alın

Ağrı kesiciler yardımcı olabilir, ancak hangisinin sizin için uygun olduğunu bulmak için bir doktora gitmenizi öneririz.

Oral kontraseptifler

Oral kontraseptifler, kadın cinsiyet hormonlarındaki dengesizlikleri kontrol edebilir ve böylece ağrıyı önleyebilir. Özellikle polikistik over sendromundan muzdarip kadınlar için de etkili bir çözüm olmuş olur.

Bununla birlikte, jinekoloğunuz doğum kontrol hapını yazan kişi olmalıdır. Randevu almanızı ve başlamadan önce test yaptırmanızı öneririz.

Çay

bir bardak papatya çayı

Papatya veya tarçınlı çay içmek, yumurtalıklardaki ağrıları azaltmaya yardımcı olacaktır. Denemek için bazı basit tarifleri bu bağlantıda derledik.

Yumurtalıklardaki ağrı yaygın görülen bir durum olsa da, göz ardı edilmemelidir, çünkü daha ciddi bir durumun belirtisi de olabilir. Bu nedenle, sebebini belirlemek için jinekoloğunuzu düzenli olarak ziyaret etmenizi öneririz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mihm, M., Gangooly, S., & Muttukrishna, S. (2011). The normal menstrual cycle in women. Animal Reproduction Science. https://doi.org/10.1016/j.anireprosci.2010.08.030
  • Vargas-carrillo, M. a, Herrera-polanco, J., Vargas-ancona, L., General, H., & Salud, S. De. (2003). Síndrome de ovarios poliquísticos: abordaje diagnóstico y terapéutico. Rev Biomed.
  • Taylor, R. N., & Lebovic, D. I. (2009). Endometriosis. In Yen & Jaffe’s Reproductive Endocrinology. https://doi.org/10.1016/B978-1-4160-4907-4.00024-3
  • Gopalan M. Vijayas Gurga. (2014). Anatomia de los ovarios. In Anatomia del Aparato Reproductor .

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.