Polikistik Over Sendromu ile İlişkilendirilen 7 Belirti

Polikistik Over Sendromu ile İlişkilendirilen 7 Belirti
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Polikistik over sendromu (PCOS) hormon dengesizliği sebebiyle ortaya çıkar. Sağlığa etkisinden dolayı, bir kadının yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebilir.

Polikistik over sendromu yumurtalıkların duvarı kalınlaştığı zaman ortaya çıkan bir durumdur ve yumurtalıklarda küçük kistler ya da folliküller oluşmasına sebep olur. Ergenlik döneminde ortaya çıkma eğilimi gösterir; ancak daha sonraki zamanlarda da gelişebilir.

Yüksek seviyelerde androjenin sendroma neden olduğu göz önüne alındığı zaman, bu sendromdan etkilenen kadınlarda kısırlık görülebilir. Dahası, dengesizlik, tam ve sağlıklı bir yaşam sürmeyi engelleyebilecek, rahatsız edici sendromları tetikleyebilir.

Neyse ki, polikistik over sendromu tespit edildikten sonra, hastalar bu sendromu kontrol altına almaya yardımcı olabilecek tıbbi tedaviye erişebilirler. Bazı kadınların belirtileri gözden kaçırabileceğini bildiğimiz için, polikistik over sendromu için 7 uyarıcı belirtiyi size sunmak istiyoruz.

1. Polikistik Over Sendromunun Belirtileri: Çillenme

kadın suratı çillenme

Çillere neden olan birden fazla faktör vardır. Bununla birlikte, çiller aniden ve görünür bölgelerde ortaya çıkıyorsa, bunun muhtemel nedenlerinden biri hormon dengesizliğidir.

Düzensiz androjen üretimine sahip kadınlar kanlarında yüksek insülin seviyesine sahip olma eğilimindedir ve bu da aşağıdaki alanlarda çiller oluşmasına neden olur:

  • Boyun
  • Koltuk altı
  • Yüz
  • Eller
  • Üst uyluk

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Okuyun: Boyundaki Koyu Cilt Tonunu Açmanın 4 Yolu

2. Gebe kalma ve kısırlığa ilişkin sorunlar

PCOD’den muzdarip olmasına rağmen sağlıklı bir rahim ve yumurtalığa sahip olan bazı kadınlar vardır. Bununla birlikte, çoğu durumda, bu problemin ilk sonucu yumurtlamanın azalması, daha sonra ise gebe kalmakla ilgili komplikasyonlar olabilir.

Çünkü hormonlarda düzensizlik gebeliği zorlaştırır. Bir kadın gebe olsa bile, bu genellikle ciddi komplikasyonlar ve riskler taşır. Ancak günümüzde tıptaki gelişmelere bağlı olarak normal bir yumurtlama sağlamaya yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler mevcuttur.

3. Kilo alımı

göbeği yüzünden pantolonu kapanmayan insan

Yönetilemeyen kilo alımı, polikistik over sendromu ile özdeşleşen bir hormon dengesizliğinin semptomu olabilir. Ne yazık ki, PCOD’li hastaların yaklaşık yarısında sorun ilerledikçe kilo artışı yaşanır.

Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz sizi sendromdan korumayacaktır; bu nedenle aşırı hormon üretimini kontrol etmek için tıbbi yardım aramanız son derece önemlidir.

4. Kronik akne

Akne, etken faktörüne göre şiddette değişiklik gösterebilen bir cilt problemidir. Görülür bir semptom olduğu için, sıklıkla düşük öz saygıya ve güvensizliğe yol açabilir. PCOD durumunda aşırı testosteron üretimi kronik sivilceye neden olur. Kadınlarda bu hormon normalde küçük miktarlarda salgılanır.

5. Vücut kıllarının aşırı uzaması

vücut kıllarını almak

Polikistik over sendromu olan kadınlarda genellikle hirsutizm, ya da vücut kıvrımlarında aşırı büyüme vardır. Vücudumuzun çeşitli bölgelerinde bir miktar kıl olması oldukça normaldir.

Fakat hirsutizm ile ilişkilendirilen kalın ve çok miktarda kıl yaygın değildir. Yüksek düzeyde testosteron kılların bu şekilde büyümesine neden olur; çünkü kadınların cildi ve kıl folikülleri bu durumdan etkilenir.

Bu makaleyi de ziyaret edin: Batık Kıllarınıza Elveda Deyin

6. Saç dökülmesi

Saç dökülmesini açıklayabilecek çok sayıda neden vardır; bu nedenle sebebin içte mi, yoksa dışta mı olduğunu bulmak kritiktir. Bazı durumlarda anemi ya da beslenme yetersizlikleri saç dökülmesine yol açar; çünkü saçlarımızın güçlü kalabilmesi için besin maddeleri gerekir.

Bazı kozmetik ürünleri ya da saç şekillendirme araçları kullanmak, kılcal lifleri doğrudan zayıflatarak saç dökülmesine neden olabilir. Bununla birlikte, daha önce bahsedilen belirtilerin herhangi birine ek olarak saç dökülmesi fark ederseniz, polikistik over sendromu ile bir ilişki olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz.

Nedenini teyit etmek önemlidir; çünkü hormon dengesizliği sadece kılcal damar sağlığını etkilemekle kalmaz; aynı zamanda besin maddelerinin emilimini de engelleyebilir.

7. Anksiyete ve depresyon

anksiyete yaşayan kadın

PCOD’lu hastalardaki hormonal durum, genellikle ani ruh hali değişikliklerine, çabuk harlanan öfkeye ve rahatsızlığa yol açar. Belirtileri vücudu, cinsel yaşamı ve doğurganlığı etkidiği için PCOD’lu kadınlar kolayca depresyon ve anksiyete yaşayabilir.

Bu durumları hafife almamalıyız. Çünkü çoğunlukla kadınlar tıbbi tedaviye ek olarak psikolojik yardıma da ihtiyaç duyar. Özetle, bu makalede geçen belirtiler başka sorunlarda da görülebilse de, bunların PCOD ile ilgili olup olmadığını görmek için zaman ayırmamız önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vargas-carrillo, M. a, Herrera-polanco, J., Vargas-ancona, L., General, H., & Salud, S. De. (2003). Síndrome de ovarios poliquísticos: abordaje diagnóstico y terapéutico. Rev Biomed.
  • Torpy, J., Lynm, C., & Glass, R. (2007). Síndrome de Ovarios Poliquísticos. REVISTA DE LA ASOCIACIÓN MÉDICA AMERICANA. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(07)70650-5
  • Meza, X. (2011). SINDROME DE OVARIOS POLIQUISTICOS Y TRASTORNOS MENTALES. Revista Hondureña Del Postgrado de Psiquiatría. https://doi.org/10.1007/s00114-010-0655-1

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.