Zerdeçalın Bilmek İsteyeceğiniz 8 Faydası
Zerdeçal (Curcuma longa), şifalı bir bitkidir. Antik çağlardan beri sağlığınızı iyileştirmek için bir tamamlayıcı olarak kullanılmıştır. Zencefilin de ait olduğu Zencefilgiller ailesine aittir. Bu, şaşırtıcı yararlar sağlayan bir antioksidan ve anti-enflamatuar baharattır. Zerdeçalın faydası hakkında daha fazla öğrenmek için okumaya devam edin!
Yüzyıllardır mutfak içinde kullanımı değer kazanmıştır. Zerdeçal, çok çeşitli yemeklerde bir çeşni ve renklendirici olarak kullanılmıştır. Ayrıca, bunların yanı sıra, birçok doğal reçetenin de temelini oluştur. Bu reçeteler ağrı, iltihapla-ma ve muhtemel enfeksiyonları kontrol etmek için kullanılır.
Aslında, güçlü aktif maddeleri yoğunlaştırabilme özelliğinden ötürü, çeşitli kanser türlerinin başlangıcını önlemede yararlı olabileceğini onaylayan çalışmalar bulunmaktadır.
Hepsinden iyisi, sıradan yemeklerinizin çoğuna zerdeçal ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda, bu baharat, etkilerini daha güçlü hale getirmek için diğer bileşenlerle kolaylıkla karışır.
Bazı insanlar zerdeçalın özelliklerinden faydalanmadığı için, bu makalede bu özelliklerin bazılarını paylaşmak istiyoruz. Aşağıda, beslenme düzeninize zerdeçalı eklemek için 8 geçerli nedeni göreceksiniz.
Zerdeçalın Faydası Hakkında 8 İlginç Bilgi
1. Sindirim problemlerini rahatlatır
Bahsettiğimiz gibi, zerdeçal anti-enflamatuar ve sindirime yardımcı özelliklerine sahiptir. Bunlar, hazımsızlık ve mide ekşimesi semptomlarının tedavisinde size yardımcı olabilir.
- Aktif bileşenleri bağırsak hareketlerini destekler. Aynı zamanda vücudunuzun ihtiyaç duymadığı atıkların ortadan kaldırılmasını da teşvik eder.
2. Artrit ağrılarını azaltır
Zerdeçal ile birlikte hazırlanan tarifler özellikle çaylar ve meyve suları ilginç faydalar sağlar. Bu durum özellikle artrit ya da eklem iltihabından muzdarip insanlar için geçerlidir.
Antioksidan ve anti-enflamatuar maddeler birlikte etki ederler. Hazmedildikten sonra, eklemlerde oluşan sertlik ve ağrıları rahatlatırlar.
3. Alzheimer hastalığını engeller
Zerdeçalın içerdiği aktif bileşiklerden biri de kürkümindir. Bu madde, beynin içerisinde bir anti-enflamatuar gibi davranır. Ayrıca, çevrenizdeki serbest radikallerin neden olduğu olumsuz etkilere karşı savaşır. Bu özellikler, yaşla ilişkili bilişsel yetenek kaybını azaltır. Ayrıca uzun vadede, Alzheimer hastalığı gibi kronik hastalıkları önler.
4. Zerdeçalın bir diğer faydası: kanser riskinizi azaltır
Bu kökü bilinen yüksek konsantrasyonlu antioksidanlar mükemmel bir besin takviyesidirler. Toksinler ve serbest radikallerin yol açtığı hasar karşısında hücresel aktivitenin yeniden oluşturulmasına yardımcı olur.
Bu, hücresel yenilenmeyi destekledikleri anlamına gelir. Ayrıca, erken yaşlanmanın ve kanser gibi hastalıkların riskini de azaltır.
5. Karaciğer sağlığınızı arttırır
Zerdeçal yüzlerce yıldır karaciğer sorunlarının tedavisi sırasında en çok kullanılan maddelerden biri olmuştur. Bunun nedeni, özelliklerinin safra boyası ve safra dengesine yardımcı olmasıdır.
Bunlar iyi bir karaciğer fonksiyonu için gerekli olan sıvılardır ve sindirim sisteminize yardım ederler.
Öte yandan, zerdeçalın içindeki vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bu organdaki iltihaplanmayı azaltır. Aynı zamanda karaciğer dokularında biriken toksinlerin ve rafine edilmiş yağların yok edilmesini teşvik eder.
Ayrıca bakınız: Karaciğerine İyi Bakmak İsteyenler İçin 5 Doğal Çözüm
6. Kalp sağlığınızı korur
Bu baharatı düzenli olarak yemeniz, kalp işleviniz için büyük bir destektir. Ayrıca bu baharat, atardamarlara yardımcı olur ve kan akışını teşvik eder.
Antioksidan özellikleri kötü kolesterol seviyenizi (LDL) ve trigliseritleri düzenlemek konusunda size yardımcı olur. Bu nedenle damar tıkanıklığı ve hipertansiyon gibi hastalıkların gelişimini yavaşlatır.
Ayrıca, atardamar duvarlarında meydana gelen plak birikiminin ve dolaşım sisteminizde oluşan iltihaplı problemlerin önlenmesine yardımcı olur.
7. Cilt Sağlığınızı Artırır
Zerdeçalın faydası arasında cildinizin erken yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olması da yer alır. Ayrıca, cilt güzelliğinizi etkileyen diğer hastalıkları da engeller.
Antioksidanları serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarla mücadele eder. Ayrıca kollajen ve elastin üretimini teşvik ederler.
Ayrıca bakınız: 7 Organik Cilt Bakımı Ürünü
8. Şeker hastalığını önler
Zerdeçalın içerdiği antioksidan ve anti-enflamatuar özellikler, şeker metabolizmasını arttırma yeteneğine sahiptir. Bu nedenle, tip 2 diyabetin önlenmesi için harika bir seçenektir.
Bir su bardağı zerdeçal suyu içmek ya da onu çorba ve salatalarınıza eklemek, ani kan şekeri artışını önemli ölçüde azaltabilir.
Zerdeçalın Faydası Hakkında Diğer İlginç Bilgiler
- Bu baharatın birçok besin içeren ve şifa kaynaklı özelliği olsa da, aşırı miktarda yenilmemesi gerektiğini unutmayın. Bunun nedeni rahatsız edici olabilme ihtimalidir.
- Ayrıca safra taşından muzdarip olan insanlar için önerilmez. Bunun nedeni kalın bağırsak ağrısı şiddetini artırabilir olmasıdır.
- Kan sulandırıcı ve anti-enflamatuar ilaçlar alan kişiler, bu baharatı diyetlerine eklemeden önce doktorları ile konuşmalıdır.
Bu baharı yemeklerinize eklemeye hazır mısınız? Başlıca avantajlarını bildiğinize göre, mümkün olan en kısa sürede zerdeçalı elde edin. Sağlığınızı güçlendirmek için yemeye başlayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Cecilio Filho, A. B., Souza, R. J. de, Braz, L. T., & Tavares, M. (2000). Cúrcuma: planta medicinal, condimentar e de outros usos potenciais. Ciência Rural. https://doi.org/10.1590/S0103-84782000000100028
-
Alvis, A., Arrazola, G., & Martinez, W. (2012). Evaluación de la actividad y el potencial antioxidante de extractos hidro-alcohólicos de Cúrcuma (Cúrcuma longa). Informacion Tecnologica. https://doi.org/10.4067/S0718-07642012000200003
-
Volp, A. C. P., Renhe, I. R. T., & Stringheta, P. C. (2009). Pigmentos naturais bioativos. Alimentos e Nutrição Araraquara. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0087067