4 Yaygın Depresyon Türü
Depresyon, birçok insanı etkileyen hastalıktır. Bu durum, genetik faktörlerden ya da hayatın getirdiği zorluklardan dolayı meydana gelebilir. Gerçek şu ki; depresyon hastalığı için herkes potansiyel bir olasılık taşır.
Depresyondan çok az sayıda kişi kendini kurtarabilmiştir; yani bu durumdaki insanlar gün be gün savaşlarına devam ederler. Bu zor mudur? Elbette zor, ancak bu umut olmadığı anlamına gelmez. Daha da önemlisi, derin bir depresyon dönemine girdiğiniz an, kendiniz dışarı doğru çekmek zorunda olduğunuz andır.
Türleri
Bazı insanlar, depresyonun yalnızca bir türüne aşina olabilir. Bu tür, mutsuzluğun benzer yönleri ile çok belirgin bir şekilde karşınıza çıkar ve sizi normal günlük yaşantınızdan alıkoyar. Yataktan çıkamazsınız, herhangi bir şeyi yapacak enerji bulamazsınız, eskiden sizi heyecanlandıran şeylere artık kayıtsız kalmaya başlarsınız…
Depresyonun birçok farklı türü vardır ve sizin belki de bu türlerden haberiniz yoktur. Bu hastalığın yaygın türleri hakkında bilgi sahibi olmak, kendinize veya depresyonda olan ve çok sevdiğiniz birine yardım etmenin en iyi yoludur.
Bugünkü yazımızda, depresyonun en yaygın 4 tütünden bahsedeceğiz.
1. Bir kayıptan sonra oluşan depresyon
En yaygın görülen depresyon türüdür. Birini kaybettiğinizde ya da çok sevdiğiniz bir insan ile ilişkinizi bitirdiğinizde, dipsiz bir çaresizlik çukuruna dönüşen derin bir üzüntü ve kedere kapılabilirsiniz.
Depresyonun bu türü sıklıkla yüksek seviyede içe dönük, güvensiz veya hassas insanları etkiler. Bu durumdan kurtulmak çok zordur ve çoğu vaka profesyonel bir yardım gerektirir.
2. Bipolar
Belki, son derece mutlu olunan bir dönemin ardından gelen derin hüzün şeklinde beliren bipolar rahatsızlık hakkında bilginiz vardır. Bu durum, ”bipolar” olarak bilinen bir depresyon türüne neden olabilir.
Bu depresyon türünden mağdur olan insanlar, pek çok kez artık yaşamak istemedikleri hissine kapılabilirler; ancak aynı miktarda da son derece mutlu ve memnun oldukları zamanlar vardır. Bu durum etraflarındaki insanların kafalarını karıştırabilir; çünkü hangi hissin gerçek olduğu, hangisinin olmadığı belli değildir.
Bipolar rahatsızlık, depresyona sebebiyet verebilir. Bu depresyona yakalanan insanlar ne zaman mutlu ya da üzgün hissedeceklerini bilemezler – bu görecelidir. Böyle tehlikeli bir dengesizlik içinde olmak çok şiddetli bir depresyona yol açabilir.
3. Yorgunluktan kaynaklanan depresyon
Gençlik yıllarınızdayken kendinizi hiç çok yıpranmış hissettiğinizi hatırlıyor musunuz? Çalışmak için, spor yapmak için ya da sınıfın en iyisi olmak için gücünüzün kalmadığı zamanlar oldu mu? Bu depresyon türü, rekabetçi yapıdaki ve baskı altında olan insanları etkilemektedir.
Aynı şey iş yerinizde de olabilir. İş yerinde çok fazla baskı ortamının oluşması; kişiyi, psikolojik ve fiziksel bitkinliğe, en sonunda da çok şiddetli bir depresyonun içine itebilir.
Sizi kontrol altına alan bu anlamsız yarışa bir mola vermeniz gerekmektedir. En iyisi olmak, her zaman sizin için en sağlıklı şey değildir.
4. Yaşlanmanın getirdiği depresyon
Bazen depresyon, belirli bir yaşa ulaşıldığında kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Aniden, zamanın göz açıp kapayıncaya kadar geçtiğinin farkına varırsınız.
Bu depresyon türü, genellikle 50′ li yaşlarda olan insanlarda görülmektedir, pek çok insan için bir dönüm noktasıdır. Kaçırmış olduğunuz fırsatları fark edersiniz ve elinizdeki zamanı iyi değerlendirememiş olduğunuz için suçluluk duygusu hissedersiniz ya da geçmişte yaptığınız hatalardan dolayı pişmanlık yaşarsınız.
Kendinizi yaşlanmış olarak görmeye başladığınızda, bu depresyon dönemi başlar. Bu depresyon türünü önlemek için, geçmişte yaptığınız hata ve yanlışları kabullenmeniz gerekir. Hayatınızın her anından keyif almaya çalışın ve yapmak istediğiniz şeyleri ertelemeyin.
Depresyon kısır bir döngüdür
Depresyona girmek çok kolaydır; zor olan ise, bu durumdan kendinizi kurtarmaktır. Depresyonda olan bir birey kendini dış dünyadan izole eder ve kafasında bütün düşünceler genellikle negatif yönlüdür. Ve bu durum zamanla, yalnızca daha kötü bir hal alır.
Eğer bipolar ya da diğer depresyon türlerinden mağdur bir durumda iseniz, mutlaka profesyonel bir yardım almalısınız. Kendi başınıza, bu durumun üstesinden gelmeniz çok zordur – bu konuda kendinize karşı dürüst olun.
Eğer yardım almazsanız, dünyadan kendinizi uzak tutmaya çalışırsanız, depresyonun bu kısır döngüsü içinde kalırsınız. Kendinizi bir kez içeri kapattığınızda asla dışarı çıkamazsınız. Bu yüzden iletişim halinde olmaya başlayın, çevrenizdeki insanlarla daha yakın temas halinde olun. Onlarla konuşun. İletişiminizi koparmayın.
Eğer bunu başaramazsanız, doğrudan bir profesyonele başvurun – sizi rahatlatacak, bu durumdan kurtaracak bir yol bulun.
Zamanla ve göstereceğiniz sabır ile içinde bulunduğunuz depresyondan kendinizi kurtaracaksınız. Çok zor olacak, hatta etrafınızdaki sizi seven insanlar bu durumdan etkilenip üzülecekler – bu durum onları da sizin kadar etkileyecektir. Fakat her zaman umut vardır, şu an tek görebildiğiniz şey karanlık olsa bile.
İçinde bulunduğunuz depresyonun türü ne olursa olsun, bu durumdan kurtulabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F., & Emery, G. (1983). Terapia cognitiva de la depresión. Brouwer.
- Retamal, P. (2003). Depresión clínica y terapéutica. Edit. Mediterráneo.
- San Molina, L., & Martí, B. A. (2010). Comprender la depresión. Editorial AMAT.
- Organización Mundial de la Salud (2017). Retrieved 1 April 2020, from https://www.who.int/topics/depression/es/
- Tratamiento para el trastorno afectivo estacional: elegir una caja de fototerapia. (2018). Retrieved 1 April 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/in-depth/seasonal-affective-disorder-treatment/art-20048298
- HARVARD MEDICAL SCHOOL. (2017). Six common depression types – Harvard Health. Retrieved 1 April 2020, from https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/six-common-depression-types