7 Çeşit Meditasyon ve Bunların Yararları

Çoğu insan bilmese de, bir çok çeşit meditasyon türü ve her birinin farklı yararı vardır. Hangisinin sizin için daha iyi olduğunu bu makalede keşfedin!
7 Çeşit Meditasyon ve Bunların Yararları

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Stres, anksiyete ve duygularını nasıl kontrol edeceğini bilmemek bu zamana kadar birçok insanı meditasyon yapmaya karar vermeye itmiştir.

Bununla birlikte, meditasyon hakkında konuşurken, pek çok farklı çeşidin olduğunu biliyor muydunuz? Gerçek şu ki hangisinin size en uygun olduğunu bilmek için farklı meditasyon türlerini bilmek güzeldir.

Bu nedenle, bugün var olan meditasyon türlerine, faydalarına ve kimler için iyi olduklarına dair bazı fikirler vermek istiyoruz.

Meditasyon Türleri

1. Basit ses meditasyonu

gün batımı sahilde meditasyon yapan kadın

Basit ses meditasyonu mantralara dayanır. Fakat mantra nedir?

Bir mantra, zihninizi titreştiren, tekrar eden bir ses, kelime ya da deyimdir.Örneğin, bilinen bir mantra klasik “ommmm” sesidir. Bunu yapmak, sizi bulunduğunuz anın dışına çıkartan düşüncelerden kurtarır.

Gerçekten de mantraların tesadüfen seçilmiş sesler olduğunu düşünebilirsiniz, ancak hepsi kutsal seslerdir. Antik çağlardan beri onları izleyen birer anlam taşıyorlar. Basit ses meditasyonu, sizi sakinleşmekten uzaklaştıran zihinsel gürültü ile aranıza mesafe koyar.

2. Vipassana meditasyonu

ağacın altında gece meditasyonu

Vipassana meditasyonuna içgörü meditasyonu denir. Bu uygulama, burun solunumu, düşüncelerinizi ve duygularınızı tanımlamaya odaklanmaktadır. Bunları herhangi bir yargı yapmadan inceliyorsunuz.

Bu tür bir meditasyon, olayları yargısız bir şekilde olduğu haliyle görmenizi sağlar. Gözlerinizi açar ve çevrenizde neler olduğunu anlamanıza izin verir.

3. Zazen meditasyonu

Zen de denilen Zazen meditasyonu solunuma odaklanır. Bununla birlikte, Zen ve Vipassana meditasyonu arasında önemli bir fark vardır. Zen burun solunumuna değil, karın hareketine dayalıdır.

Bu tür bir meditasyon için düz oturmanız gerekir; çeneniz aşağıya doğru gelmeli ve elleriniz karna yerleştirilmelidir. Zazen meditasyonu zihinden geçen düşünceleri görmeyi öğretir. Daha sonra onları özgürce bırakmak için teker teker gözlemliyorsunuz.

4. Metta meditasyonu

keşiş ve meditasyon

Metta meditasyonu, aynı zamanda iyilik olarak adlandırılır; Tibet Budizminde bulunur. Şefkat ve merhamet üzerine kurulu bir meditasyondur.

Bu meditasyon sayesinde diğer insanlara daha çok empati kurmayı öğrenebilirsiniz. Artan pozitifliğe sahip bir hayatla karşı karşıya kalırsınız. Artı, hem kendinizi hem de başkalarını kabul etmeyi öğrenirsiniz.

Düşük seviyede öz saygı, mükemmeliyetçilik veya öz eleştiri sahibi insanlar, bu meditasyondan çok yararlanabilirler.

5. Kundalini meditasyonu

Kundalini meditasyonunun asıl amacı zihninizi uyandırmaktır. Bunu bilinçaltına erişen mantralar ve şarkılar ile yaparsınız. Bu meditasyon, omurganın çoğuna odaklanmaktadır. Kundalini’nin enerjisi bel kısmında bulunur.

Mantraları ya da şarkıları söylediğinizde, omurganızda bulunan bu enerjinizi boşa çıkarırsınız. Sonra uyanırsınız. Biraz daha ilerlerseniz, aydınlanmaya erişebilirsiniz.

6. Çakra meditasyonu

7 çakranın simgesi

Hinduizme göre insanların 6 çakrası var. Bunlar, vücudunuzun her tarafına dağılmış enerji merkezleridir.  Bu tür sesler, ellerinizin konumu, görselleştirme ve sizi fiziksel bedeninize bağlayacak her Çakraya odaklanır.

7. Tonglen meditasyonu

Konuşacağımız son meditasyon türü Tonglen meditasyonudur. Bu, size acı çektiren şeylere bağlanmanıza, acıyı kabullenmenize ve kendinizi bu durumdan kurtarmanıza yardımcı olur.

İnsanlar negatif olduğunu veya onlara zarar vereceğini düşündükleri herhangi bir şeyden kaçma eğilimindedir. Ancak bu durumun daha da kötüleşmesine neden olur.

Bu nedenle, bu meditasyon, yaşamınızda mevcut olan bu zor koşullarla etkili bir şekilde mücadele etmenizi sağlar.

Tonglen meditasyonu negatif olmaktan kurtulmanıza, merhamet ve empati kazanmanıza yardım eder. Bundan dolayı, meditasyonun yanı sıra nefes almaya özel bir önem de vardır.

Bu meditasyonlardan birini denediniz mi? Hepsi pozitif olsalar da, bazıları belirli ögelere diğerlerinden daha fazla odaklanmaktadır. En güzel yanı, en çok ne istediğiniz ve neyi iyileştirmeniz gerektiğine göre sizin için en çok işe yarayanı seçebilmenizdir.

Bunların arasından en sevdiğiniz meditasyon tipi nedir?

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zeidan, F., Johnson, S. K., Diamond, B. J., David, Z., & Goolkasian, P. (2010). Mindfulness meditation improves cognition: Evidence of brief mental training. Consciousness and Cognition. https://doi.org/10.1016/j.concog.2010.03.014
  • Frewen, P., Rogers, N., Flodrowski, L., & Lanius, R. (2015). Mindfulness and Metta-based Trauma Therapy (MMTT): Initial Development and Proof-of-Concept of an Internet Resource. Mindfulness. https://doi.org/10.1007/s12671-015-0402-y
  • Grilley, P. (2007). Chakra theory and meditation. Miscellaneous.
  • McKnight, D. (2012). Tonglen Meditation’s Effect on Levels of Compassion and Self-Compassion: A Proof of Concept Study and. Upaya.Org.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.