Adet Dönemi İçin 3 Gün İzin Fikri
İtalyan parlamentosu geçen Nisan ayında ilginç bir öneri üzerinde görüşme yaptı. Adet dönemi çok ağrılı geçen kadınlar için üç günlük izin teklifi parlamentoda değerlendirildi.
Bu konu sizi şaşırtmış olsa da, fikir yeni ortaya çıkan bir şey değildir.
- Örneğin, Japonya‘da bu ücretli izin, 1947’den beri yürürlüktedir.
- Arjantin’ de, eğer ihtiyaç duyarlarsa kadınlara bir günlük izin imkanı sunmaktadır. Ancak bu durum sadece belirli işletmelerde ve belirli sektörlerde geçerlidir.
İtalya’da gündeme gelen bu konu, İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinde manşet oldu.Amaç, bütünleşmiş ve yenilikçi olmaktı. Bazı şirketler bu hakkı iç politikalarına ekledi.
Okuyucularımızın birçoğunun konuyla ilgili aynı görüşe sahip olması mümkündür. Adet dönemi sancılı geçen kadınlara birkaç gün izin verilmesi fikrine katılıyor musunuz?
Toplumumuzda bu konuyu destekleyenler olduğu gibi bu fikre karşı çıkan insanlar da var. Kadınlara ayda birkaç gün izin verilmesinin iyi bir fikir olmadığını düşünüyorlar.
Bugünkü yazımızda, bu konu hakkında size daha fazla bilgi vereceğiz.
Sancılı adet dönemi için ücretli izin ve destekçileri
Sancılı adet dönemi ve bunun göz ardı edilmesi
Her kadın farklıdır ve adet döneminin şiddeti kadından kadına değişkenlik gösterir. Bu dönemi çok fazla acı çekmeden atlatan kadınlar da vardır.
- Bazıları için bir ağrı kesici yeterli olacaktır. Adet dönemini çok sancılı geçiren kadınların yüzdesi düşüktür.
- Jinekologlar, acı verici adet döneminin iki türlü olabileceğini söylüyor.
- İlkinde sorunun nereden kaynaklandığını bilinmezken, ikincisinde sorun endometrioz gibi belirli bir sorundan kaynaklanıyor olabilir.
- Ağrılı bir adet dönemi geçiren bir kadın iyi uyuyamaz, migren problemi yaşar ve disforik rahatsızlıklar olarak adlandırılan ruh hali değişkenlikleri gösterir. Ancak bu durum daha çok birkaç gün boyunca hayatınızı cehenneme çeviren şiddetli bir ağrıyla bilinir.
- Bu belirtileri gösteren kişiler, kendilerini işe %100 oranında adayamazlar. Eğer çalışıyorlarsa, bu yalnızca ağır ilaçların etkisi altında mümkün olabilir ancak ilaçlar da her zaman işe yaramaz.
Bazı sektörlere göre, bunu kabul etmek iş yerinde eşitlik için savaşmanın bir yoludur.İtalya’da yapılan teklif gibi girişimler, bu problemin göz ardı edilmesini engellemenin bir yoludur.
Bu şekilde, kadınlara daha iyi bir yaşam kalitesi kazandırılabilir. Böylece, aslında kadınların daha üretken olabilirler.
Sancılı adet dönemi için ücretli izin ve buna karşı çıkanlar
İlginç bir şekilde, bu öneriye karşı çıkan insanların pek çoğu kadındır. Sancılı bir adet dönemi için kadınlara bir ila üç gün arasında izin verilmesi fikrini desteklemiyorlar.
- Fikirlerini dayandırdıkları bazı argümanlar var. Onlara göre eğer bu yönetmelik uygulanırsa, herkes adet dönemlerini doğal bir süreç olarak görmeyi bırakıp bir hastalık olarak algılayacaktır.
- Aynı zamanda, böyle bir yasa ortaya çıkarsa pek çok şirketin iş yerlerinde kadınlar yerine erkekleri işe almayı tercih edeceğinden endişeleniyorlar.
- Bunun nedeni, her ay birkaç gün izinli olacak bir çalışana para ödemek istememeleri olacaktır.
- Ayrıca, karşı çıkanların yasanın hazırlanma şekli konusunda bazı şüpheleri var. Bu, yasada “rahatsızlık izni” olarak tanımlanabilir.
Bu, kadına güçsüz olduğu için “uygun değil” damgası yapıştırmak gibi bir duruma dönüşebilir. Halbuki, bu iş kabiliyetini kısıtlayan bir hastalık değildir.
Toplumdaki pek çok pozisyonun kadınlara açık hale geldiği bir dönemde, bu tür ücretli izinlere şüpheyle yaklaşılır. Bu, her şeyden önce eşit çalışma koşulları isteyen kadınlar için geçerlidir.
Bu yazımızı da okuyun : Regl Döneminde Pıhtılaşma: 5 Önemli Nokta
Buna karşı bir önlem alınmasının gerekliliği
Adet dönemi ağır geçen kadınlar, verimli bir şekilde çalışamıyor.Bu, bir çeşit ayrımcılık ya da kadını damgalamaktan ziyade bir gerçekliktir.
Vurgulamak istedikleri şey aslında bu duruma çözüm üretmekti. Ancak bu girişimler saygılı ve dikkatli kelimeler seçilerek yapılmalıdır.
Olası teklifler
Sancılı adet dönemleri iş yerinde verimliliği azaltabilir. Bu oldukça açık bir gerçektir.
- Şüphesiz, yapılacak en iyi şey bu ağrının nedeninin ne olduğunu teşhis etmek ve ilaç ya da başka bir yöntemle nasıl en aza indirgeyebileceğinizi bilmektir.
- Birkaç gün izin alabilme fikri oldukça mantıklıdır.
Bununla birlikte, Japonya’da olduğu gibi her kadın bu hakkı kullanıp kullanmamakta özgürdür.
- Bir gün izin alınmasını gerektiren aylar olacaktır. Bunun nedeni, kadının çektiği ağrının işlerini sürdürmesini engelliyor olmasıdır.
Bunun yanı sıra, sizi çok fazla etkilemeyen ve iş yerindeki verimliliğinizi kısıtlamayan aylar da olacaktır.Başında da söylediğimiz gibi, her kadının adet dönemi farklı geçer ve, bu gerçeği kabul etmek de bir gelişmedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Harada, T. (2013). Dysmenorrhea and endometriosis in young women. Yonago Acta Medica.
- Hwang, R. J. (2012). Olfactory sensitivity change in the dysmenorrheal women. Pain Practice.