Adet Düzensizliğinin Nedenleri

Adet Düzensizliğinin Nedenleri

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Adet düzensizliği kadınların hayatları boyunca sıkça karşılaştıkları bir durumdur. Çoğunlukla, uzun süren stresli dönemler normal adet döngüsünü etkiler ve adet kanamasının erken başlamasına veya gecikmesine neden olur.

Adet kanamanızın başlama zamanını belirleyen pek çok farklı neden olabilir. Normal bir döngü için şüphesiz beslenme tarzınız ve sağlığınız esastır. Bu nedenle bu makalede size tavsiyelerimizi aktarmak istiyoruz, böylece bazı semptomların neden ortaya çıktığını ve doktorunuzun yardımıyla ve tavsiyeleriyle bu sorunu nasıl çözebileceğinizi anlayabilirsiniz.

Vücudunuzda herhangi bir belirti veya değişik bir durum fark ettiğinizde bir doktora görünmeyi unutmayın.

Adet Düzensizliği Ne Demektir?

Büyük olasılıkla başınıza bir kereden fazla gelmiştir ve sizi korkutmuştur da: kanamanız bir türlü başlamaz, gebe olmadığınızı biliyorsunuzdur ama halen adet sancılarınız başlamamıştır ve günler adeti bekleyerek geçmektedir. Ayrıca düzensiz lekelenmeler olabilir veya diğer aylara oranla kanama çok daha ağır olur.

Normal adet döngüsü, iki kanama arası 21 ile 35 gün arası sürer. İlk 5 veya 6 yıl düzensiz kanamalar olması sık görülür. Ancak yaş ilerledikçe, yavaş yavaş menopozun başladığı 40-45 yaşına kadar düzenli olma eğilimindedir.

Bu bilgiye dayanarak söyleyebiliriz ki, adet düzensizliği ağrı, kanamanın olmaması veya bir ayda iki kere olması gibi belirtilerden tanıyabileceğiniz anormal bir süreçtir. Şimdi nedenleri tek tek inceleyelim.

Adet Gecikmesi

Elemeniz gereken ilk şey gebeliktir. Bu aklınızın bir köşesinde dursun, hiç kanama olmadan 3 ay geçirirseniz bu durum amenore olarak isimlendirilir. Ama endişelenmeyin, çünkü bu genelde stresli dönemlerde görülür. Çok sinirli olduğunuzda, endişeli dönemler geçirdiğinizde, yüksek stres altında olduğunuzda ve hatta bir yakınınızı kaybettiğinizde olabilir. Vücudunuzun bu durumlardan etkilenmesi gayet normaldir. Bazen kötü beslenmeye, anoreksiye, alınan ilaçlara ve hatta obeziteye de bağlı olabilir. Tiroid hormonu bozuklukları veya diğer hormonal bozukluklar da adet kanamanızın olmamasını açıklayabilir.

Ne Yapabilirim?

Doktora gitmenin dışında, vücudunuzun çalışmasını düzene sokmak için bazı basit ve doğal önerileri uygulayabilirsiniz:

  • Beslenme tarzınızı iyileştirin: yağlı ve tatlıdan uzak durun; sıvı, meyve ve sebze tüketimini arttırın.
  • Papaya: adet düzensizliği ile mücadele etmek için şiddetle tavsiye edilmektedir.
  • Rezene çayı: Adet dönemlerini düzenlemek için birebirdir. İki hafta boyunca günde iki küçük fincan içerseniz adetinizin yavaş yavaş daha düzenli hale geldiğini göreceksiniz.

Oligomenore

Oligomenore derken adet dönemlerinin çok uzun bir döneme yayılmasından bahsediyoruz, mesela dört ayda bir olması gibi. Bazen sadece o kişinin yapısından kaynaklanır veya Polikistik Over Sendromu nedeniyle olabilir ki bu oligomenore durumlarında sıkça rastlanan bir hastalıktır.

Prematür Over Yetmezliği

Bazı kadınlar henüz 45 yaşına gelmeden adetten kesilirler. Yumurtlamaları sona ermiştir.Bu probleme sahip kadınlarda adetler ya azalır ya da tamamen biter. Bunun nedeni erken başlamış yumurtalık yetmezliğidir.  Adetten kesilmenin bu kadar erken olmasının nedeni osteoporoz olabilir. Bu da tamamlayıcı hormonal tedavi gerektirecektir.

Dismenore

Adet kanamaları çok ağrılıdır.  Adetlerini çok sancılı geçiren kadınlar bu ağrı nedeniyle kendilerini çok zayıf düşmüş hisseder.Çok ciddi bir hastalık olmamasına rağmen, günlük hayatı zorlaştıran bir sorundur.  Sıcak banyo veya ağrı kesici özelliği olan bitkiler gibi evde uygulayabileceğiniz doğal tedaviler size bu süreçte yardımcı olabilir.

Endometriozis

yumurtalık şeması

Adet kanamanızın öncesinde ve sonrasında sancınız oluyorsa ve çok ağır ve uzun kanama dönemleri geçiriyorsanız bu endometriozis belirtisi olabilir. Rahim içinde anormal doku büyümesi olur ve kısırlığa de neden olabilir. Tedavi gerektiren çok ciddi bir hastalıktır, işte bu nedenle herhangi bir semptom ortaya çıktığında doktorunuza görünmeniz önemlidir.

Bu hastalığı doğal yollarla nasıl tedavi edebileceğinizi ve sancılarla nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenmek için endometriosisi araştırın.

Rahimde Fibroid Tümör

Kadınlarda doğurgan çağda en çok rastlanan, kanser özelliği olmayan iyi huylu tümörlerdir. Belirtileri çok çeşitli şekillerde olabilir: ağır adet kanamaları, iki adet arası kanama gibi…İlaç tedavisiyle büyümeleri durdurulabilir veya cerrahi operasyon gerektirebilir.

İşte bu nedenlerle vücudunuzdaki belirtileri dikkate almanız önemlidir. Vücudunuzda farkettiğiniz herhangi bir değişiklik veya gariplik, bazen başka bir şeyin bir belirtisi olabilir: stres, kötü beslenme ya da tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Yani, gözleriniz kendi üzerinizde olsun!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.