Reglim Gecikti: Endişelenmeli Miyim?

Reglin gecikmesi, kadınları gerçekten strese sokabiliyor, fakat bu problem aslında kadınların hayatında oldukça yaygındır. Bu makalede reglin gecikmesinin temel nedenlerinin ne olduğunu öğreneceksiniz.
Reglim Gecikti: Endişelenmeli Miyim?

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Neden reglim gecikti diye soruduğumuzda, akla gelen ilk şey hamile olup olmadığınızdır. Öte yandan, bu, ihtimallerin yalnızca biridir.Bu makalede size regliniz geciktiğinde ne zaman doktora gitmeniz ya da endişelenmeniz gerektiğini anlatacağız.

Reglinizin Gecikmesi Her Zaman Hamile Olduğunuz Anlamına Gelmez

Teori der ki bir kadının menstrüel döngüsü 28 günde sonlanır ve iki regl arası bu kadar olmalıdır. Öte yandan insan bedeni ne bir robot ne de bir saattir, o nedenle kadınlar bazen regllerini erken ya da geç yaşar.

Vücudumuz çok sayıda sisteme bağlı bir şekilde işler, tüm sistemler birlikte iyi yağlanmış bir makine gibi çalışır. Bu nedenle, menstrüel döngünün tam dört haftada tamamlanması için bağışıklık, metabolik, dolaşım, hormonal ve nöroendokrin sistemler, mükemmel durumda olmalıdır.

Eğer zamanında regl olmuyorsanız endişelenebilirsiniz ya da hamile olduğunuzu düşünerek heyecanlanabilirsiniz bile. Hamilelik, regl gecikmesinin en bilinen nedenidir; fakat tek nedeni değildir. Zamanlamaya etki eden farklı faktörler de vardır.

Reglim Gecikti Peki Bu Durumun Temel Nedenleri Nelerdir?

Reglinizin gecikmesini tetikleyen faktörlerin sizi endişelendirmeyecek olanlarıyla başlayacağız. Öte yandan bunun gelecekte tekrarlanmaması için dikkat etmelisiniz.

1. Stres ve Anksiyete Reglim Gecikti Endişesinin Nedeni Olabilir

stresli kadın

Günümüzde kadınlar çok fazla baskı altındadır. (iş hayatında ve sosyal hayatta) Öyle ki bu sağlıklarını etkiler. Bu stresin menstrüel döngüyü etkilemesi “normal” olsa da ideal değildir.

Belki de menstrüasyonunuzu değiştiren bir şeyden geçiyorsunuz. Düğün öncesi, bir gezi öncesi ya da büyük bir adım öncesi anksiyete ya da final sınavlarınızın, zorunluluklarınızın ya da ekonomik sıkıntıların stresi; hormon üretiminizi direkt olarak etkileyebilir.

Bu gibi durumlarda regliniz sadece birkaç gün gecikecek ya da probleminizi çözünce gelecektir. Başka problemlerin bir belirtisi olmamalı, fakat yine de bir jinekoloğunuza görünün.

2. Vücut Ağırlığınızda Değişim

Eğer kilo verdiyseniz ya da aldıysanız, reglinizde bir değişim ya da gecikme fark edebilirsiniz. Depo yağ hücrelerinin hormon üretiminde büyük bir rol oynadığını ve reglinize bir darbe vurabileceğini bilmelisiniz.

Obez kadınlar normalden daha fazla östrojen üretir ve gerçekten çok zayıf kadınlar daha az üretir. Bu problemi tersine çevirmek için kilonuzu öğrenmelisiniz ve o hedefe ulaşmak için çabalamalısınız.

3. Emzirmek

emzirmek

Yeni doğum yapmış kadınlar, aylar sonra regl olur. Hamilelik sırasında yaşadığı şiddetli hormonal değişimden ve doğum sonrası periyottan sonra vücudun normale geri dönmesi gerekir.

Hatta bazı anneler doğum yaptıktan bir yıl ya da daha fazla zaman sonra regl olur. Eğer bu sizin başınıza geldiyse neler olup bittiğini anlamak için doktorunuza danışmalısınız.

4. Doğum Kontrol Kullanmak

Eğer bir kadın hap alırsa menstrüasyonu düzenli olacaktır. Öte yandan eğer bir sebeple o hapları almayı bırakırsa vücudu tekrar doğal yollarla çalışmak zorunda kalır, yani yumurtalıkları kendi kendine çalışmak zorunda kalır.

Bu, ovülasyonunu geciktirebilir ve sonuç olarak reglini geciktirebilir. Bunun bir kez yaşanması doğaldır. Öte yandan eğer onu takip eden ikinci ay da aynı şey yaşanırsa doktorunuzu görmenizde fayda var.

Reglim Gecikti Diyorsanız Tedavi Gerektiren Nedenleri Bilmelisiniz

reglim gecikti

Öte yandan bazı vakalarda geç menstrüasyonlar daha ciddi sağlık sorunlarıyla bağlantılı olabilir ya da belirli bir tıbbi dikkat gerektirebilir. Bu endişelenmeniz ya da negatif düşünmeniz gerektiği anlamına gelmez. Onun yerine, bu muhtemel sorunla baş etmek için profesyonel yardım almayı düşünün:

1. Enfeksiyonlar ve Hastalıklar

Grip, sistit ve bademcik iltihabı gibi bazı yaygın hastalıklar adet döngüsünü sekteye uğratabilir; özellikle eğer onları tedavi etmek amacıyla ilaç da kullanıyorsanız.

2. Tiroid Bezi Sorunları

tiroid problemleri

Aşırı aktif ya da az çalışan tiroid bezi, regl gecikmeleri dahil pek çok dengesizliklere neden olabilir.Bir check up yaptırın ve ihtiyacınız olan tedavinin ne olduğunu keşfedin. Örneğin, ilaçlar, iyot alımı ya da belki de bezin alınması.

3. Polikistik Over Sendromu (PCOS)

Bu hormonal sistemle ilgili bir hastalıktır, adet döngüsü düzensizlikleri ve yumurtalıkta kist oluşumu ile bilinir. İlerleyen ve tedavi edilmeyen vakalarda kısırlığa bile neden olabilir.

Bu sendromu tedavi etmek için profesyoneller, daha sağlıklı bir hayat tarzı ve gerekli ise kilo vermeyi önerir. Özel hormonal hazırlıklar da aynı zamanda, kadının gelecekte hamile kalmak isteyip istememesine bağlı olarak belirlenir.

Eğer regliniz beş güne kadar geciktiyse endişelenmenize gerek yoktur; çünkü insan bedeni o kadar yanlışsız işlemez. Öte yandan daha uzun gecikmeler bir bozukluk ya da problemin habercisi olabilir. Menstrüasyon değişikliğine neden olabilecek ‘normal’ durumları eledikten sonra doktora gidip görünün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fernández-Alonso, A. M.; Cuadros, J. L.; Chedraui, P.; Mendoza, M.; Cuadros, A. M., and Pérez-López, F. R. (2010). “Obesity is related to increased menopausal symptoms among Spanish women”, Menopause Int, 16 (3): 105-110.
  • Ganong, W. (2007). Fisiopatología Médica: introducción a la medicina clínica. México, DF: El Manual Moderno.
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia (2007). Fundamentos de Obstetricia. Madrid: Marte.
  • Tortora, G. (2006). Principios de Anatomía y Fisiología. Buenos Aires: Médica Panamericana.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.