Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 4 Vitamin

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve daha az hastalanmak için bu vitaminleri içeren yiyecekleri bol bol tüketmeniz önemlidir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 4 Vitamin

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminlerle dolu yiyecekleri tüketmek, özellikle sık sık grip oluyorsanız yapmanız gereken ilk şeydir. Özellikle dört vitamine önem vermelisiniz.

Grip ve soğuk algınlığının nedeni her zaman çevremizdeki kişilerin bize virüs bulaştırması değildir.

Çoğu durumda sorun, bağışıklık sisteminizin ve vücudunuzdaki savunma mekanizmalarının yeterince güçlü olmamasından kaynaklanmaktadır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler

Bu yazıda bağışıklık sisteminizi güçlendiren 4 vitaminden bahsedeceğiz.

Bu vitaminleri yalnızca hasta olduğunuzda değil, hasta olmadan önceki zamanlarda da kullanmalısınız.

Böylece, vücudunuz güçlenecek ve vücudunuzdaki koruma mekanizmaları olası bulaşıcı hastalıklara karşı vücudunuzu koruyabilecek.

1. A Vitamini

A vitamini, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilmeniz için ihtiyacınız olan esas vitamindir.

A vitamini havuç, ıspanak, brokoli ve lahana gibi sebzelerde bulunur. Bunların yanında, süt ve tereyağı gibi süt ürünlerinde ve kavun, kayısı ve mango gibi meyvelerde de bulunur.

bağışıklık sistemini güçlendiren a vitamini
  • A vitamin ne işe yarar? A vitamini, beyaz kan hücrelerinin üretilmesinde rol alır ve vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardım eder.
  • A vitamini, vücudunuz bir virüsle karşılaştığında çok önemlidir. Virüse karşı savaşır ve herhangi bir enfeksiyon durumunda virüsü hızlıca yok eder.

2. B Vitamini

B vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Avokado gibi meyvelerde bulunur. Bunun yanında, süt ve yoğurt gibi süt ürünlerinde, kuşkonmaz gibi sebzelerde, et ve  balıkta bulunur.

  • B12 ya da B9 gibi vitaminlerin eksikliğinde genellikle antikor sayısında da düşüş gözlemlenir.
  • B vitamini eksikliği, vücudun fazla miktarda enfeksiyona maruz kaldığı zamanlarda, vücudunuzun enfeksiyonların üstesinden gelme becerisini azaltır.

3. C Vitamini

C vitamini muhtemelen en aşina olduğunuz vitamin türüdür.

C vitaminini şu yiyeceklerde bulabilirsiniz:

  • Limon
  • Kivi
  • Çilek
  • Böğürtlen
  • Guava
  • Maydanoz
  • Kırmızı biber
c vitamini

Peki C vitamini ne işe yarıyor?

C vitamini tüketmek, hücrelerimizi viral enfeksiyonlardan korumaya yardım eden bir protein olan interferon üretimini artırır. Bu nedenle, C vitamini dirençli bir bağışıklık sistemini koruyabilmek için çok önemlidir.

Ayrıca bakınız: Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin 9 Yiyecek

4. E vitamini

Bağışıklık sistemini güçlendiren bu vitamin ceviz, badem ve fıstıkta bulunur.

Bunların yanında, ay çekirdeğinde, ıspanakta ve brokolide de bulunur. Yemek pişirmek ve salatalara eklemek için en iyi yağ ayçiçek yağı, buğday özü yağı ve soya fasulyesi yağıdır.

  • E vitamini, içerdiği antioksidan özellikler sayesinde bağışıklık sistemine yardımcı olur.
  • E vitamini eksikliğinde virüs veya enfeksiyon kaynaklı hastalıklar yaşama riskiniz daha fazladır.

Vitaminlerin sağlığımız için önemi

Sağlığımızı korumak konusunda vitaminleri çoğunlukla pek önemsemeyiz.

Bu nedenle, genellikle yediğimiz şeyleri pek de çeşitlendirmeden tüketmeye devam ederiz. Bu da bağışıklık sistemimizin güçsüzleşmesine sebep olur.

Elbette, bazı insanların çok seyrek, bazılarının da yılda yalnızca birkaç kez hasta olması dikkat çekicidir.

Bu farklılık, seyrek olarak hasta olan kişilerin güçlü ve dirençli bir bağışıklık sistemine sahip olmalarından kaynaklanıyor.

Vücutları herhangi bir vitamin eksikliği sıkıntısı yaşamıyor ve uyguladıkları diyet yukarıda sözü edilen besinleri yüksek düzeyde içeriyor. Siz de bağışıklık sisteminizi güçlendiren vitaminleri zaten alıyor musunuz?

Sizi diyetinize A, B, C ve E vitaminleri içeren yiyecekler eklemeye davet ediyoruz.

Bu vitaminleri tüketince enfeksiyon kapma riskinizin daha düşük olduğunu kısa sürede fark edebileceksiniz. Zaman geçtikçe, artık o kadar da sık hasta olmadığınızı göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.