Asla Yememeniz Gereken 6 Riskli Balık Türü

Yüksek yağ oranına sahip bazı balıklar vardır; bu durum civanın yağ dokuda birikmesine ve onların insan sağlığı için tehlikeli bir yiyeceğe dönüşmesine neden olur.
Asla Yememeniz Gereken 6 Riskli Balık Türü
Eliana Delgado Villanueva

tarafından incelendi ve onaylandı. beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Lezzetli ve sağlıklı bir besin olsa da tüm balıklar aynı değildir. Bu yazımızda asla yememeniz gereken altı riskli balık türü ve özelliklerinden söz edeceğiz.

Balık, dünyadaki en sağlıklı ve en lezzetli yiyeceklerden biridir. Bu durum da onu beslenme planımıza dahil etmeyi mantıklı kılar. Hatta çoğu zaman,  doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından önerilen bir besin kaynağıdır.

Bununla birlikte, çoğu insanın farkında olmadığı fakat balıklarla bağlantısı olan birçok olumsuz faktör vardır; bunlardan biri de içerdikleri cıvadır.

6 Riskli balık türü : Bunları neden tüketmemelisiniz?

Cıva ve balık

tehlikeli balıklar

Yıllar boyunca, balıklarda ağır metallerin varlığını doğrulayan farklı çalışmalar ortaya çıkmıştır. Bu ağır metallerin arasında metil civanın yeri büyüktür (cıvadan elde edilen organik bir bileşik).

Bu maddeyi yüksek seviyelerde içeren balıkların tüketilmesi insanlar için oldukça tehlikeli bir durumdur.

Bununla birlikte, insan sağlığını etkileyebilecek tek bileşen cıva değildir. Balık yağında bulunan başka zararlı maddeler de vardır. Balıkların yaşadığı çevrenin kirliliğinden kaynaklanan elementler de bu kategori içerisine dahildir.

Plastikten yapılmış nesneler ya da güçlü kimyasal elementler, yemek masasında “sağlıklı” yemek olarak servis edilen balığın kirletilmesinden sorumludur.

Dahası, insan vücudu cıva gibi elementleri işleyemez. Metal, vücut için tehlikeli olan seviyelere ulaşıncaya kadar birikir.

Yemekten kaçınmanız gereken altı riskli balık türü

Bazı zehirli balık türlerinin bulunduğunu bildiğimiz gibi, cıvanın en çok etkilediği türleri de bilmemiz gerekir. Aşağıda, en riskli balıkları sizin için listeledik.

Kırmızı ton balığı

balık

Kırmızı ton balığı, balıkçılık endüstrisindeki en popüler balık türlerinden biridir ve çeşit çeşit türü vardır. Cıvanın tehlikeleri göz önüne alındığında, insanlar düzenli olarak kırmızı ton balığı tüketmemelidir.

Bu uyarı özellikle çocuklara ve hamile kadınlara yöneliktir. Bu balığı en fazla haftada bir kez yemeliyiz.

Basa balığı

Dünyanın en riskli balıkları listesinde, basa balığı da karşımıza çıkar. Bu balığını kaynağı Vietnam’dır ve tüketimi çok kolay olduğu için popülerlik kazanmıştır.

Kemikleri olmadığı için zahmetsizce yenebilir. Pisi balığı gibi, fileto halinde de tüketebilirsiniz; ancak, basa çok daha ekonomik bir seçenektir.

Kolaylığına ve fiyatına rağmen, besin ögelerinden yoksundur. Mesela, omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zayıf bir seçenektir.

Dahası, trifluralin adı verilen bir böcek ilacı, basa topluluğunun çoğunu kirletir. Bu, insan sağlığına zararlı olabilecek bir maddedir.

Kedibalığı

riskli balık türü olan kedibalığı

Bu balık, İspanyol mutfağının en yaygın buluşlarından biridir. Kılıç balığına kıyasla daha düşük maliyetli bir alternatif olarak kullanılır. Bununla birlikte, büyük boyutu bir dezavantaj yaratmaktadır.

Büyüklüğü nedeniyle yağ dokusu kadmiyum (zararlı metal) ve cıva biriktirme eğilimi gösterir. Her iki metalin de sağlık açısından sunabileceği çok fazla yarar yoktur, bu nedenle söz konusu balığı tüketmekten kaçınmak en iyi seçenektir.

Orkinos

Birçok kişi, özellikle lokantalarda, orkinos yer. Popüler tüketimine rağmen, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu balığı tehlikeli bir gıda olarak ilan etmiştir.

Bu riskli balığın eti, cıvayı en yüksek miktarlarda içerir. Bunu akılda tutarak, yapılacak en zeki hareket orkinostan kaçınmaktır, ya da en azından, sadece ara ara tüketmektir.

Tatlı su çipurası

bir riskli balık türü

Eğer bir önceki balık yaygınsa (orkinos), o zaman tatlı su çipurası hakkında neler söyleyebiliriz? Kuşkusuz tüm balıkçılık, ticaret ve tüketim düzeylerinde, en sık görülen balıklardan biridir.

Ne kadar yaygın olsa da, insan sağlığı için en riskli balıklardan biri de olabilir. Daha da kötüsü, tatlı su çipurası yüksek yağ içeriği nedeniyle domuz yağıyla bile karşılaştırılabilir. Yüksek kolesterol (LDL) ya da başka bir deyişle “kötü kolesterol”a yol açar.

Bunu akılda tutarak, özellikle artrit, astım ya da kalp hastalığınız varsa daha az tatlı su çipurası yemeyi hedeflemelisiniz.

Kılıç balığı

Büyük boyutundan kazandığı avantajla, kılıç balığı, yaşamı boyunca diğer küçük balıklarla beslenir. Sonuç olarak, yüksek miktarda cıva depolayabilen yağı büyük oranlarda depolar.

Bu yüksek seviyeleri göz önünde bulundurarak, kılıç balığı yemekten kaçınmak ve onu tamamen menü dışı bırakmak sizin için daha iyi olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Raimann, X., Rodríguez, L., Chávez, P., & Torrejón, C. (2014). Mercurio en pescados y su importancia en la salud. Revista médica de Chile, 142(9), 1174-1180
  • Mori TA., Marine OMEGA 3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia, 2017. 123: 51-58.
  • Blesso CN., Fernandez ML., Dietary cholesterol, serum lipids, and heart disease: are eggs working for or against you? Nutrients, 2018.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.