Balık Yemek Eklem İltihabının Acısını Azaltır Mı?

Balık, iltihap önleyici özellikleri bulunan bir yağ asidi olan omega 3 açısından zengindir.
Balık Yemek Eklem İltihabının Acısını Azaltır Mı?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Belirli hastalıkların emareleri doğal besinler ile tedavi edilebilir. Bu durum eklem iltihabı için de geçerlidir. Her ne kadar kesin bir çaresi olmasa da, balık tüketimi, emarelerin verdiği acıyı azaltabilir.

Eklem iltihabının ana emaresi, eklemlerdeki iltihaplanmadır. İlginç bir şekilde, deniz mahsullerinin iltihap önleyici özellikleri vardır: omega 3.

Bu hastalıktan mustarip olan insanlar, beslenme programlarına balığı dahil edere biraz gelişim sağlayabilirler.

Eklem İltihabının Nedir?

Eklem iltihabı durumu

Bu rahatsızlık, özellikle eller ve ayaklar olmak üzere, birçok eklem noktasının kronik açıdan iltihaplanmasını içerir. İltihap, aşırı yüklenilen bağışıklık sisteminin bir sonucudur.

Bazı durumlarda, kalp gibi hayati organları da etkileyebilir. Aslında bu hastalık, kardiyovasküler sistem ile de yakından ilgilidir.

Zaman içerisinde, eklem sertlikleri ve deformasyonlarına ek olarak kemik erimesine kadar iş gidebilir.

Bir İltihap Önleyici Olarak Omega 3

İltihap, özel akyuvarlar tarafından aktive edilen bağışıklık sisteminin normal bir fonksiyonudur. Omega 3, bu iltihap tepkisini engelleyen alıcıyı aktive eder.

Bu durum, bu tür bir iltihap tepkisi olan sürekli ve acı verici olduğu için, eklem iltihabı olan hastalar için biçilmiş kaftandır.

Ne yazık ki omega 3 maddesi, insan vücudu tarafından doğal yöntemler ile sentezlenemez ve dışarıdan alınması gerekir. Balık, bu maddenin en çok bulunduğu besindir.

Omega 3’ün Etkileri

ninenin kemikleri ağrıyor

Günde 0.21 gram yağ asidi almak, eklem iltihabına yakalanma riskinizi %50 oranında azaltabilir. 

Çoklu doymamış yağların iltihap önleyici etkisi, eikosapentaeonik asidinden (EPA) kaynaklanır. Dahası, acıyı alırken, eklem oynaklığına da büyük oranda yardımcı olur.

Yine de gelişim görmek için, bu tür bir asidi düzenli olarak almanız gerekir. En azından iki ile altı ay arasındaki bir dönemde, eklem iltihabı ile ilgili gelişmeleri görebilirsiniz.

Omega 6’ya Dikkat Edin

Genel olarak, beslenme programları büyük oranda omega 6 içerir. Bu asit iltihap yaptığı için, eklem iltihabı olanlarda bu durum hiç de iyi değildir.

Böylelikle, omega 3 ve 6’dan benzer oranlarda içeriğe sahip bir beslenme programını takip etmek en iyisidir.

Yine de, kalp krizi riskini önlediği için omega 6’yı tamamen hayatınızdan çıkarmakta da iyi bir seçenek değildir.

Tüm Baharatlar Aynı Değildir

bir avokado salatası

Omega 6’ya oranlara, yüksek oranda omega 3 içeriği ilan balıkları tercih etmek önemlidir. Böylelikle, uskumru ve tuna balıkları en iyi seçenekler olarak ön plana çıkıyor.

Diğer seçenekler arasında hamsi, karides ve morina balığı bulunur. Mürekkep balığı ve ahtapot gibi kabuklu deniz mahsulleri omega 3 açısından oldukça iyidir.

Ek olarak, somon ve sardunya da iyi seçeneklerdir ama omega 6 açısından da oldukça yükseklerdir. Böylelikle, iltihap önlenmesi için daha az önerilir ve ayarında yenmesi tavsiye edilir.

Çoklu Doymamış Yağ Kalbinizi Korur

Haftada üç kez balık yemek, kalp hastalıkları, ritim bozukluğu ve kalp yetmezliğinden ötürü ani ölümler gibi vakalardan sizleri korur.

Bu durum, çoklu doymamış yağın fazla kalsiyumun kalbe doluşmasını engelleyerek, hastanın normal bir kalp ritmini kazanmasına yardımcı olması ile açıklanabilir.

İltihap Önleyici Beslenme Şekli

ızgara balık yemeği

Balığın yağlı asitleri en iyi şekilde taze ya da donmuş vaziyette muhafaza edilir. Konserve balık bu asidin büyük bir kısmını kaybettiği için iltihap önleyici özellikleri azalır.

Ek olarak, doymuş yağ özelliği eklediği için balığı kızartmak da iyi bir fikir değildir. Aslında en iyisi balığı buharda pişirmektir.

Yine de, çabuk ve sağlıklı hazırlama metotları ile balığın tüm özelliklerini bir araya getirdiği için suşi de harika bir seçenektir.

Sadece Balıkta Bulunmaz

Balık, çoklu doymamış yağ bulabileceğiniz tek besin değildir. Zeytin yağı, badem yağı ve soya fasulyesi yağı gibi sebze bazlı yağlar da bu sağlıklı yağı barındıran nimetlerdir.

Mercimek, su yosunu, nohut, ceviz ve çiya tohumu da hatırı sayılı miktarda omega 3 içerir.

Meyvelerden ise, çilek ve avokado bu maddeyi içeren tek besinlerdir.

Omega 3’ün etkinliğini en iyi şekilde gösteren işaret,  bu maddeyi içeren ek besin gıdaları olmasıdır. Bunları günlük beslenme programınıza dahil edebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alhambra-Expósito, María Rosa, et al. “Recomendaciones dietéticas en la artritis reumatoide.” Revista Española de Nutrición Humana y Dietética 17.4 (2013): 165-171.
  • Alvarez, Lario Bonifacio, and Bonifacio Álvarez Lario. El libro de la artritis reumatoide. Ediciones Díaz de Santos, 2003.
  • González Cernadas, Leticia, Beatriz Rodríguez-Romero, and Lidia Carballo-Costa. “Importancia de los aspectos nutricionales en el proceso inflamatorio de pacientes con artritis reumatoide: una revisión.” Nutrición Hospitalaria 29.2 (2014): 237-245.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.