Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmenin ve Gripten Korumanın 7 Doğal Yolu

Daha fazla vakit kaybetmeden, bağışıklık sisteminizi bugünden güçlendirmeye bakın
Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmenin ve Gripten Korumanın 7 Doğal Yolu
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu hastalıkları, okuldaki ya da işteki performansınızın düşme nedenlerinin başında gelir. Nihayetinde, emareler çok güçlü olabilir ve birkaç gününüzü yatakta geçirmek zorunda kalabilirsiniz.

Virüslerin bağışıklık sisteminize saldırmalarının nedenlerinden biri, savunma sistemlerinizin zayıf olmasındandır

Yine de, bunun neden meydana geldiğini merak ediyor olabilirsiniz.

İster inanın ister inanmayın, cevap oldukça basit: hayatı bu kadar hızlı bir biçimde yaşamak, etrafınızdaki tüm virüsler yakalanma konusunda sizi savunmasız bırakabilir. Yetersiz beslenme, çok fazla dinlenememek, hareketsiz bir yaşam tarzı, sigara içmek ve diğer benzeri sebepler virüslere yakalanma ihtimalini arttıran unsurlardır.

Virüsler ile savaşmak için kullanıma açık birçok ilaç vardır. Yine de, vücudunuz bunlara karşı direnç gösterebilir ve bu sebeple ilaç kullanımına hiç bulaşmadan bu hastalık ile mücadelede yeni yolar bulmanız gerekmektedir.

Bu virüslerden nasıl korunacağınızı merak ediyorsunuz.

Sorunun cevabı oldukça basit: bağışıklık sisteminin savunma mekanizmasını en üst seviyede tutacaksınız. Buna yardımcı olacak belirli vitamin içeriği ilaçlar mevcut. Bugün ise, daha doğal ve daha uygun fiyata bulabileceğiniz yollardan bahsetmek istiyoruz.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendiren 7 Besin

Beslenme şekliniz, yüksek oranda fonksiyonel bir bağışıklık sistemini sürdürmek adına temel dayanağınız olacaktır. Bu listede, bağışıklık sisteminizi en üst seviyeye çıkartacak yedi besini sizler için bir araya getirdik.

Tavuk çorbası: Şüphesiz, bu yemek soğuk algınlığı için birebirdir. Bağışıklık sisteminizin, vücuda saldıran patojenler ile mücadele etmesinde yardımcı olacak vitaminleri ve proteinleri içerir.

Sarımsak: Bu bitki, nergisgiller ailesinin bir üyesidir ve C ve B vitamini açısından oldukça zengindir. Sarımsak aynı zamanda, vücuttaki virüsler ve mantarlar ile mücadele eden güçlü antibiyotikler içerir. Sarımsağı bal ile tüketebilir ya da günlük öğünlerinizde kullanabilirsiniz.

üç beş sarımsak
  • Brüksel lahanası, brokoli ve karnıbahar: Bu üç sebze, turpgiller ailesinin bir üyesidir ve tıpkı sarımsak gibi yüksek oranda C vitamini içerir. Aynı zamanda doğal antioksidanlardır.
  • Ispanak ve pazı: Bu iki yeşil yapraklı bitki, vücudu enfeksiyondan koruyan  bol miktarda A vitamini içerir. Muz, şeftali ve vişne gibi meyveler de A vitamini içerenler grubunda yer alır.
  • Tahıllar: Yulaf, buğday ve pirinç, içerdikleri yüksek B vitamini oranı ile bağışıklık sistemine yardımcı olurlar.
  • Arı sütü: İlginç bileşenleri ile beraber, bağışıklık sisteminiz için ideal bir ek besindir. lipid, protein, bol miktarda B vitaminleri (B1, B2, B5, B6, and B8), antibiyotik, amino asit, folik asit, ve kalsiyum, demir, sodyum, potasyum ve çinko gibi mineraller içerir.
  • Yoğurt: Yoğurt, vücutta antikor üretimini sağlayan bir probiyotik olan Lactobacillus adındaki bakteriyi içerir. Bu sebep ile tüketiminin akabinde doğal olarak antikor üretebilirsiniz. 

Beslenme alışkanlıklarınız ne kadar sağlıklı olursa, bağışıklık sisteminiz de soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu hastalıklarından kaçınmada  kadar başarılı olacaktır. Aynı zamanda mutfağınızda yeni tarifler deneme imkanınız da olacak.

Soğuk Algınlığı ve Diğer Solunum Yolu Hastalıkları ile Mücadele de Tıbbi Bitkiler

kadın hasta olmuş

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu hastalıkları ile mücadele etmeden bir başka yol ise, tıbbi bitkilerden yararlanmaktır. En iyi seçenekleri sizler için sıraladık:

  • Okaliptüs: Burun tıkanıklığını açmak için en çok kullanılan bitkilerden biridir. Günde üç kez kokusunu içinize çekebilirsiniz.
  • Mürver ağacı: mürver ağacının çiçeklerinden ve yapraklarından yapılan çay grip emarelerine yardımcı olabilir. Bu çayı hazırlamanın en iyi yolu, 30 gram kadar kurutulmuş yaprağı ve çiçeği bir litre kaynayan suya eklemek, 20 dakika demlenmesini bekleyip ılıkken içmektir.
  • Kirpi otu: Bu bitki, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarının emarelerini azaltmaya yardımcı olacaktır. Kirpi otunu kullanmanın en iyi yolu, çayını yapmaktır ama eczanelerde tabletler halinde de bulabilirsiniz.

Önerilerimiz ile bağışıklık sisteminizi bugünden güçlendirmeye başlayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kang, N. S., Moon, E. Y., Cho, C. G., & Pyo, S. (2001). Immunomodulating effect of garlic component, allicin, on murine peritoneal macrophages. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/S0271-5317(01)00269-X
  • Harris, J. C., Cottrell, S. L., Plummer, S., & Lloyd, D. (2001). Antimicrobial properties of Allium sativum (garlic). Applied Microbiology and Biotechnology. https://doi.org/10.1007/s002530100722
  • Moreno, D. A., Carvajal, M., López-Berenguer, C., & García-Viguera, C. (2006). Chemical and biological characterisation of nutraceutical compounds of broccoli. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2006.04.003
  • Haskell, M. J., Jamil, K. M., Hassan, F., Peerson, J. M., Hossain, M. I., Fuchs, G. J., & Brown, K. H. (2004). Daily consumption of Indian spinach (Basella alba) or sweet potatoes has a positive effect on total-body vitamin A stores in Bangladeshi men. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/80.3.705
  • Sterna, V., Zute, S., & Brunava, L. (2016). Oat Grain Composition and its Nutrition Benefice. Agriculture and Agricultural Science Procedia. https://doi.org/10.1016/j.aaspro.2016.02.100
  • Soucheirœn, P. B. (1989). Composiciœn y propriedades de la jalea real. Vida Ap­cola.
  • Roy, D. (2011). Probiotics. In Comprehensive Biotechnology, Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-088504-9.00317-2

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.