Ağız Bakım Suyu Kullanma Rehberi

Bir önlem olarak veya bazı diş problemlerini tedavi etmek için ağız bakım suyunu her gün kullanabilirsiniz. Farklı şekillerde uygulanan çeşitli tipte ağız bakım suları vardır.
Ağız Bakım Suyu Kullanma Rehberi

Son Güncelleme: 13 Nisan, 2020

Ağız bakım suyu kullanmak diş fırçalamanın tamamlayıcısıdır, asla yerine geçemez. Eğer bunları uyguluyorsanız, bir de diş ipi de kullanıyorsanız, ağzınızın sağlıklı olmasına yardımcı oluyorsunuz demektir.

İhtiyacınıza göre doğru ağız bakım suyunu seçmek için dişçinize danışın. Hangi durum için hangi bakım suyunun uygun olacağını ve doğru kullanım şeklini size söyleyecektir.

Alkollü veya Alkolsüz Ağız Bakım Suyu

Konu ağız bakım suyu seçmek olduğunda, ilk düşünülmesi gereken şey alkol içeriğidir. Eğer alkol içeriyor ise, bunu yutmamalısınız ve sürekli olarak kullanmamalısınız. En nihayetinde, alkol içeren bir ürün oral mukozayı etkileyebilir. İsterseniz, piyasada alkolsüz ürünleri de bulabilirsiniz.

Bazı ağız bakım suları güvenli ve etkili olan setilpiridinyum klorür (CPC) içerir. Bu, mikropların birikmesini önlemeye yardımcı olan bir içeriktir.

ağız bakım suyu

Ağız Bakım Suyu Çeşitleri

Ağız bakım suları iki ana kategoriye ayrılır: kozmetik ve tedavisel. Tedavisel ağız bakım suları diş eti iltihabı, diş hassasiyeti ve ağızdaki yaralar gibi birçok problemi çözmek içindir. Kozmetik ağız bakım suları ise genelde beyazlatıcı ürünler içermektedir.

Genelde ağız bakım suyunu dişinizi fırçaladıktan yarım saat sonra kullanmalısınız. Çünkü, diş macununun içerdiği maddeler bakım suyunun etkisini azaltabilir. Aşağıda, gargara kullanımının en yaygın sebeplerini paylaşacağız.

Halitoz (Ağız Kokusu) için Ağız Bakım Suyu Kullanma

Eğer halitozdan muzdaripseniz, en önemli şey bu duruma neyin sebep olduğunu bilmektir. Bu problemin sebebi genellikle ağızdaki yemek kalıntılarının ürettiği bakterilerdir. Ağız kokusu için olan bakım sularının içinde hidrojen peroksit, çinko, klorheksidin, triklosan vs. gibi maddeler vardır.

Uzmanlar, en az günde iki kere veya her fırçalamadan sonra 15 ml su katılmamış ağız suyu ile gargara yapmayı önermektedir. Daha etkili olması için su kullanmayın ve hemen sonrasında bir şey yiyip içmeyin.

Bu yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz: Ağız Kokusu İçin 3 Doğal Gargara Tarifi

Diş Eti Durumları

Bu problemler diş plağındaki bakteriler diş etinde ürediğinde, iltihaba ve kanamaya sebep olduğunda oluşur. Kemik ve hatta diş kaybına bile sebep olabilir.

Dişçiler genellikle diş eti tedavisi için alkolsüz, hafif ağız bakım sularını önerir. Bu ağız suları povidon iyodin, fenoller ve uçucu yağlar içerir. Bu durumlar için tuzlu ağız bakım suları da uygundur.

Periyodontiti tedavi etmek için dişçiler bakteri plağına karşı etkili olan geniş spektrumlu bir antiseptik olan klorheksidini önerir.

diş eti iltihabı
Ağız bakım suyu, diş eti iltihabını tedavi etmek için de önerilir.

Çürük Diş için Ağız Bakım Suyu

Çürük en yaygın oral problemlerden biridir. Fakat düzgün oral hijyen ve florür tedavisi ile önlenebilir.  Floridasyon, diş yüzeyinin sağlam kalmasına yardımcı olur, gözenekli olmasını ve bakteri girişini engeller.

Florür içeren sular diş minesini güçlendirmeye yardımcı oldukları için çürüklere iyi gelir.

Kserostomi (Ağız Kuruluğu)

Az tükürüğünüz olduğu için ağız kuruluğuna yatkınsanız, tükürük, koruyucu fonksiyonunu yerine getiremediği için bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha risklisiniz demektir. Bu sebepten dolayı uzmanlar uygun bir ağız bakım suyu kullanmayı önermektedir. Bu, ağzınızı tazelemekle kalmayacak aynı zamanda bir koruyucu olarak çalışacak. Bunun için kullanılan ürünler mineraller, E vitamini ve florür bakımından zengindir.

Ortodonti

Eğer diş teliniz varsa bakım suyu kesinlikle kullanmalısınız çünkü dişlerinizi fırçalamanız yeterli olmayacaktır. Ağız bakım suyu kullanarak fırçanın ulaşamadığı noktalara ulaşırsınız, böylece tam bir oral bakım gerçekleştirmiş olursunuz.

  • 15 ml seyreltilmemiş bakım suyu ile günde en az iki kere veya her fırçalamadan sonra, 30 saniye boyunca ağzınızı çalkalayın.

Sonuç

Gargara kullanmak fırçanın ulaşamadığı yerdeki yiyecek artıklarını yok eder. Böylelikle, nefesinizi tazelemeye ek olarak, ağız bakımınızı tamamlar. Genel olarak her bir tedavisel bakım suyu için bazı net endikasyonlar vardır. Dişçiniz doğru olanı seçmenize yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. (2008). Acta Pediátrica de México.
  • Díaz Soriano, A. M., Pérez Vargas, L. F., Castro Rodríguez, A. F., Montesinos Mateos, A., Montoros Chávez, E., Morales Sauri, W., … Paredes Pérez, H. (2014). Efecto de los colutorios orales con fluoruro de sodio al 0.05% y agua con sal al 5% sobre la placa bacteriana y el ph salival. Odontología Sanmarquina. https://doi.org/10.15381/os.v8i1.2994
  • Gonçalves, É. M., Vasconcelos, Â. M., Maia, C. R. N. P., Freitas, R. A., Carlos, M. X., & Lima, D. L. F. (2009). Investigação dos ingredientes ativos presentes nos consultórios e dentifrícios encontrados no mercado brasileiro. Revista Periodontia.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.