Akciğerlerinizi Güçlendirmek İçin 3 Çay
Akciğerlerinizi güçlendirmek için her şeyden önce iyi alışkanlıklarınızın olması gerekir. Bu nedenle sigara içmeyi bırakmak, toksik ortamlar veya hava kirliliğinden uzak kalmak, bol egzersiz yapmak ve bağışıklık sisteminize iyi bakmak önemlidir.
Tüm önlemlere rağmen, bu önemli organın bronşit, astım ve enfeksiyon gibi tıbbi müdahaleler gerektiren ciddi rahatsızlıklara yakalandığı zamanlar da olabilir.
Doktorunuz tarafından öngörülen tedavinin yanı sıra, aşağıda paylaşacağımız bu üç şifalı çayı içmek de akciğerlerinizi güçlendirecektir.
Taze demlediğiniz bu çayların tadını en sevdiğiniz fincanınızla çıkarmayı unutmayın!
Ayrıca bakınız: Akciğer Kanserinin Nedenleri Ve Teşhisi
1. Akciğerinizi Güçlendirmek için Kekik ve Isırganotu çayı
Bu çay akciğerlerinizi güçlendirmek ve temizlemek için harika bir yoludur. Nedenlerini bilmek istiyor musunuz?- Kekik akciğer sağlığı için mutlaka gerekli şifalı bitkilerden biridir. Öksürüğü geçirmek ve solunum hastalıklarını tedavi etmek için sürekli kullanılır. Kekik doğal balgam sökücü ve antiseptiktir ve bu özelliği de hem çay hem de buhar olarak solumak için kekiği ideal kılar.
- Isırganotu ise yüzyıllar boyunca çok çeşitli amaçlarla kullanılmış bir bitkidir ve ana özelliklerinden biri de kan dolaşımı ve akciğerleri temizleyip arındırmasıdır. Isırganotunun içinde demir, kalsiyum, magnezyum ve silikon gibi bol miktarda vitamin ve mineral bulunur ve kansızlık ve zayıflıktan şikayet edenlere ve hatta yatağa bağlı hastalara önerilir.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı kekik (30 g)
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş ısırganotu (30 g)
- 1 bardak su (200 ml)
- 1 yemek kaşığı bal (30 g)
Hazırlanışı
- Bu çayı hazırlamak için ısırganotu ve kekiği herhangi bir aktardan kolaylıkla temin edebilirsiniz. Bu malzemeler genelde 300-500 gramlık poşetler içinde satılır ve fiyatları da oldukça uygundur.
- İlk yapmanız gereken suyu kaynatmaktır. Her zaman olduğu gibi seramik bir demlik ya da kettle kullanmanızı öneriyoruz çünkü alüminyum ve diğer metaller çayın şifalı özelliklerini bu kadar iyi korumaz.
- Su kaynadığında, içine kekik ve ısırganotunu ekleyin ve 15-20 dakika demleyin. Soğuması için çayı 10 dakika kadar daha bekletin.
- Bir yemek kaşığı bal ekleyin ve yavaşça için. Çayın buharını da solumayı ihmal etmeyin. Bu çay oldukça sakinleştiricidir. Günde iki bardak içebilirsiniz.
2. Sinirotu, rezene ve melisotu çayı
Bu çay akciğerler için leziz ve şifalı bir çaydır. Özellikle karaciğer ve böbrekler gibi önemli organlarda biriken toksini atmak için en iyi çaylardan biridir.
Geçmişte sigara içmiş ve sigarayı bırakmış biriyseniz, akciğerlerinizi güçlendirmek, temizlemek ve varsa enfeksiyonları tedavi edip öksürük söktürmek için idealdir. İşte bu çaydaki bileşenlerin özellikleri:
- Sinirotu: Bu bitki hava yolunuzu tıkayan her türlü mukus veya balgamı atmada size yardımcı olacaktır. Ayrıca sinirotu çay olarak içildiğinde veya buhar olarak solunduğunda harika bir iltihap sökücü işlevi de görür. Bu çayı göğsünüzün üzerine sıcak kompres yaparak da kullanabilirsiniz..
- Rezene ve melisotu: Bu iki şifalı bitkiyi birleştirmek akciğerlerinizde birikmiş toksinleri atmanıza yardımcı olurken aynı zamanda rahatlamanızı sağlar. Akciğer sorunları yaşadığınız zaman genelde aşırı yorgunluk veya solunum sisteminizde basınç hissi duyabilirsiniz. Melisotu bu rahatsızlığın geçmesi konusunda da yardımcı olur.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı melisotu
- 1 yemek kaşığı sinirotu
- 1 yemek kaşığı rezene
- 1 bardak su (200 ml)
- 2 yemek kaşığı bal
Hazırlanışı
- Önce bir bardak suyu ısıtn. Kaynadığında üç otu da ekleyin: melisotu, rezene ve sinirotu. 20 dakika demlemeye bırakın. Ocaktan aldıktan sonra biraz daha demlenmesi için 10 dakika bekleyin.
- Bu çay biraz keskin bir tada sahiptir. O yüzden bu tarife iki yemek kaşığı bal eklemenizi öneririz. Sert tadına rağmen bu çayı günde üç defa içmelisiniz, çünkü detoks yapmak ve iltihabı azaltmak için harika bir çaydır.
Ayrıca bakınız:Koka Yaprağı Çayı Ve Sağlığa Şaşırtıcı Yararları
3. Ihlamur ve yeşil çay
Bu leziz çay akciğerlerinizi güçlendirmek ve daha iyi çalışmalarını sağlamak için mükemmeldir. Ancak şu an akciğerlerinizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız, yukarıda bahsettiğimiz iki çay daha iyi seçenekler olabilir.- Bu tarif yeşil çayın antioksidan içeriğini kullanır ve Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi’nde birkaç yıl önce yapılan bir çalışmaya dayanmaktadır. Çalışma ekibi yeşil çayın akciğer kanseri başlangıcını önlediğinikeşfetmiştir. Tabii ki 100% etkili olmayacaktır, ancak günde bir bardak içmek büyük bir fark yaratabilir.
- Ihlamur spazmla savaşan bir bitkidir ve herhangi bir aktarda kolayca bulabilirsiniz. Rahatlamanıza izin verir, daha iyi nefes almanızı sağlar ve akciğerlerinizi güçlendirir. Ihlamur diğer çay çeşitleriyle de iyi giden hoş aromalı çok güzel bir çaydır.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı yeşil çay
- 1 yemek kaşığı ıhlamur
- 1 bardak su (200 ml)
- 1 yemek kaşığı bal
Hazırlanışı
- Oldukça basittir: bir bardak suyu kaynatın ve içine yeşil çay ile ıhlamuru atın. Çay 10 dakika demlensin. Ardından en sevdiğiniz kupanıza dökün ve biraz da bal ekleyin. Oldukça leziz bir tadı vardır ve kahvaltıda içilebilecek en güzel çaylardan biridir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ehrlich, S. (2011). Green tea | University of Maryland Medical Center. https://doi.org/10.1016/j.bpj.2011.02.002
- Roby, M. H. H., Sarhan, M. A., Selim, K. A. H., & Khalel, K. I. (2013). Evaluation of antioxidant activity, total phenols and phenolic compounds in thyme (Thymus vulgaris L.), sage (Salvia officinalis L.), and marjoram (Origanum majorana L.) extracts. Industrial Crops and Products, 43(1), 827–831. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2012.08.029
- Capecka, E., Mareczek, A., & Leja, M. (2005). Antioxidant activity of fresh and dry herbs of some Lamiaceae species. Food Chemistry, 93(2), 223–226. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.09.020