Akciğer Sağlığı: 10 Tehlike İşareti

Vücudumuzun en önemli organlarından biri olan akciğerlerimize iyi bakmak ve sorunları erken teşhis etmek, sağlıklı ve uzun bir hayat için çok önemlidir.
Akciğer Sağlığı: 10 Tehlike İşareti
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Akciğer sağlığımızı korumak, uzun ve sağlıklı bir hayat sürebilmek için çok önemlidir. Bu yazımızda, akciğerlerinizde bazı sorunlar olabileceğini gösteren 10 işaretten bahsedeceğiz.

Yaşam kaliteniz daima vücudunuza verdiğiniz önemle doğru orantılı olacaktır. Doğru beslenmek ve spor yapmak gibi alışkanlıklar yalnızca dış görünümünüzü değil, iç organlarınızı da koruyacaktır.

Birkaç adım yürüdükten veya çocuklarınızla oynadıktan hemen sonra eğer yorgun hissediyorsanız, bu durum akciğerlerinizde bir sorun olduğunun işareti olabilir. 

Yetişkin bir kimse, normal koşullar altında, günde en fazla 20000 kez nefes alır. Eğer nefesiniz düzensiz bir hale gelmişse, kendinize dikkat etmelisiniz.

Nefes alma işlemini sağlayan sistem, muhtemelen vücudun yaptığı en ağır işi üstleniyor. Bu nedenle yorgunluk hissi, akciğerlerinizde bir sorun olduğuna işaret ediyor olabilir.

Akciğer sağlığı: bir sorun olduğuna işaret eden belirtiler

1. Yorgunluk veya bitkinlik

ağaca yaslanan yorgun kadın

Belki de önceleri her yere yürürdünüz ve mutlaka merdivenlerden çıkmayı tercih ederdiniz.

Ancak şimdi ise bunların hiçbirini yapamıyorsunuz ve birkaç hareketten sonra bile yorgun düşüyorsunuz. İşte bu durum, akciğerlerinizin sağlıksız olduğuna işaret ediyor olabilir.

2. Hırıltılı nefes

Nefes alırken veya verirken ses çıkarmanız normal bir durum değildir.

Eğer nefes alırken tıslama gibi bir ses duyuyorsanız, bu süphesiz ki akciğerlerinizde bir problem olabileceğinin uyarısıdır.

3. Sürekli öksürük ve grip

Virüslerin kış aylarında neden olduğu grip salgınlarından etkilenmek oldukça normal ve yaygın bir durumdur. Ancak sürekli öksürük ve beraberinde gribe yakalanmak normal değildir.

Bir doktora gittiğinizde muhtemelen önce bağışıklık sisteminizi kontrol edecektir. Bunun yanında akciğerlerinizi de kontrol etmesi gerekmektedir. 

4. Balgam

Balgam, solunum yollarındaki tükürüğün ve mukusun karışımıdır. Sigara içen insanlar genellikle öksürürken balgam çıkarır.

Sigara içmek gibi kötü alışkanlıkların akciğerde yol açtığı hasar sonucu  sürekli tükürmek ya da balgam atma ihtiyacı oluşur.

5. Nefes darlığı

nefes darlığı çeken kadın

Eğer nefes almakta güçlük çekiyorsanız akciğer sağlığınız yerinde değil demektir. Nefes alışınız o kadar doğal bir harekettir ki bu eylemi yaptığınızın farkında bile olmamanız gerekir.

İşte bu nedenle, nefes alış verişlerinizde zorluk yaşıyorsanız bu durum akciğerlerinizde bir soruna işaret edebilir.

6. Göğüste basınç hissi

Bu durumda, sanki göğsünüze ağır bir şey baskı yapıyor gibi hissedersiniz.

Öksürme, yürüme, yemek yeme, derin nefes alma veya çömelme gibi eylemleri gerçekleştirdiğinizde bir ağrı veya acının ortaya çıkması da muhtemeldir.

7. Kas kaybı

Vücudun oksijen alışverişinde sorun olması sonucunda mevcut kas kütlesi azalmaya başlar. 

Bu kas kaybı başka nedenlerden dolayı da olabilir. Ancak kas kaybı yukarıda saydığımız diğer ciddi belirtilerle beraber gerçekleşiyorsa mutlaka bu konuda önlem almalısınız.

8. Açıklanamayan, nedeni belli olmayan ateş

akciğer sağlığını korumak

Eğer ortada bir neden yokken ateşiniz varsa bu durum normal değildir. Ateş, vücudunuzda bir şeylerin ters gittiğini gösterir ve genelikle lenf bezlerinde şişlikle birlikte ortaya çıkar.

9. Kanlı öksürük

Bu duruma genellikle, tüberküloz ya da akciğer ambolisi gibi ileri derecede bir hastalık sebep olur. Eğer bu belirtiyi farkettiyseniz, o zaman hemen olumsuz bir duruma imkan vermemek adına bir doktora görünmelisiniz.

10. İştah kaybı

Birçok insan bu iki şeyin arasındaki bağlantıyı göremez. Ancak akciğerleriniz düzgün çalışmadığında iştah kaybı yaşarsınız ve yemek yemede zorluk çekersiniz. 

Akciğerlerinizi sağlıklı tutmak için bazı ipuçları

sigara ve akciğer için zararı

Vücuttaki bu bahsettiğimiz değişimler akciğerleriniz için tehlike çanlarının çaldığı manasına gelir. Bu nedenle bunları görmezden gelmemelisiniz. Zaman kaybetmeden harekete geçmeniz, doktorunuzun herhangi bir hastalığı erken teşhis ve tedavi etmesine yardımcı olacaktır.

Sağlıklı olmak sadece vücudunuzda meydana gelen değişiklikleri fark etmeniz değil, aynı zamanda belli durumları önlemeniz anlamına da gelir.

Akciğerlerinizi güçlendirmek ve solunum sisteminize gelebilecek zararları önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Şüphesiz bu durum yaşam kalitenizi de etkileyecektir.

Akciğerlerinizi korumak için bu beş temel tavsiyeyi takip edin:

  • SİGARA İÇMEYİN. Bu en hayati, belki de en önemli ipucudur.
  • Nefes egzersizleri yapın. Akciğerlerinizi güçlendirebileceğiniz birçok egzersiz bulunmaktadır. Gerekirse bu konuda bir uzmana danışabilirsiniz. Yoga, bu egzersizler arasında en etkili ve ünlü olanlardan birisidir.
  • Vücudunuza düzenli olarak detoks yapın. Detoksu, belirli sağlıklı gıdaları yiyerek yapın. Tere, antep fıstığı ve E vitamini açısından zengin gıdalar demir kaynağıdır. Bu demir kaynağı olan gıdaları tüketirseniz ciğerleriniz daha sağlıklı hale gelir.
  • Hava kirliliğinden kaçının. Bunu gerçekleştirmek bugünün koşullarında zor olabilir, ancak mümkün olduğu kadar çevre kirliliğinden ve sigara içilen alanlardan uzak durmaya çalışın.
  • Detoks çayları. Kahve yerine akciğerlerinizi arındırmanıza yardımcı olacak olan bu bitki çaylarını tercih etmeye başlayabilirsiniz. Bunların en çok tavsiye edilen çeşitleri ise kekik, okaliptüs ve portakal kabuğu çaylarıdır.

En yaygın akciğer hastalığı

Solunum sistemine en çok zarar veren sağlık durumu kronik obstrüktif akciğer hastalığıdır (KOAH).

Bu hastalık, 20 yıl ya da daha fazla süre sigara içmiş kişilerde yaygın olarak görülürken, daha az süre sigara kullanmış kişilerde de ortaya çıkabilir.

Ortaya çıkmasının çoğunlukla sigara içilmesiyle ilişkilendirilmesine rağmen bu hastalık, kimyasal buharlara, çevre kirliliğine ya da toza maruz kalmış insanlarda da görülmektedir.

Akciğerlerinizde bir sorun olabileceğini gösteren semptomları öğrendiğinize göre önleminizi almaya başlayabilirsiniz.

Akciğerlerinize dikkat etmenizi tavsiye ediyor ve erken teşhisin önemini tekrar vurguluyoruz. Bu sayede sağlığınızı koruyabileceksiniz. Ne de olsa akciğer, vücudunuzdaki en önemli organlardan biridir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vanfleteren, L. E. G. W., Spruit, M. A., Wouters, E. F. M., & Franssen, F. M. E. (2016). Management of chronic obstructive pulmonary disease beyond the lungs. The Lancet Respiratory Medicine. https://doi.org/10.1016/S2213-2600(16)00097-7
  • Pauwels, R. A., Buist, A. S., Calverley, P. M. A., Jenkins, C. R., & Hurd, S. S. (2001). Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstructive pulmonary disease: NHLBI/WHO Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) workshop summary. In American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1164/ajrccm.163.5.2101039
  • Malo De Molina Ruiz, R., Valle Falcones, M., & Ussetti Gil, P. (2014). Enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(14)70855-8
  • Comité de Salud y Medio Ambiente Soc Europ Enf respiratorias. (2015). La contaminación del aire exterior y los pulmones. European Lung Foundation Health & Environment Alliance. https://doi.org/10.1002/smll.200500087
  • LENFANT, C.; KHALTAEV, N. (2014). Guía de bolsillo para el manejo y prevención del asma (Iniciativa Global para el Asma). Reporte del taller NHLBI/WHO.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.