Alerji Testleri: Tipleri ve Prosedürleri

Çeşitli alerjen türleri vardır, bu nedenle hastanın alerjilerini tanımlamak için kullanılabilecek birkaç farklı alerji testi vardır.
Alerji Testleri: Tipleri ve Prosedürleri

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Genel olarak konuşursak, alerji testleri, bir hastanın belirli maddelere karşı alerjileri veya hassasiyetlerini tanımlayan bir dizi prosedür içeren tıbbi testlerdir.

Bu testler farklı şekilde yapılabilir. En yaygın yöntemlerden bazıları, bir prik testi veya cilt alerji testleri, kan testleri ve sorunlu maddeye kontrollü bir maruz kalmadır. Ek olarak, tıbbi ekip ayrıca yama testlerine başvurabilir.

Maruz Kalma Testlerine Karşı Laboratuvar Testleri

Kan testleri veya laboratuvar testleri, alerjileri belirleme konusunda diğer tekniklerden farklıdır. Bunun nedeni sadece o anda kan dolaşımında bulunan maddeleri kontrol etmeleridir.

Bu testler genellikle IgE antikorlarıyla veya vücudumuzun “tehlikeli” olarak değerlendirdiği maddelere karşı korunmasına katkıda bulunan hücrelerle ilgilidir.

Öte yandan, maruz kalma testleri de vardır. Bu testler arasında prik testleri, yama testleri ve şüpheli maddeye kontrollü maruz kalma yer alır. Bu, tıbbi ekibin herhangi bir alerjik reaksiyonu kontrol etmesini sağlar.

Alerjiyi tanımlamak için, tıbbi ekip hastanın gösterebileceği semptomları inceler ve daha sonra bunları önceki alerjik reaksiyonlarla karşılaştırır. Bir ilaca maruz bırakılma söz konusu olduğunda, bu ilaç oral yolla, nazal olarak, bronşiyal tüpler vb. yoluyla uygulanabilir. İlacın kendi özelliklerine bağlıdır.

İlaçlar için Alerji Testleri

ilaçlar için alerji testleri

Genel olarak, bir tıbbi ekip, hasta bilinmeyen sebeplerden dolayı alerjik reaksiyona girdiğinde bu alerji testini gerçekleştirir. Sonuçta, ilaçlar özelliklerine bağlı olarak farklı semptomlar üretebilir.

Son çalışmalara göre, tüm ilaçlar farklı insanlarda advers reaksiyonlara neden olabilir. Bununla birlikte, aşırı duyarlılığa daha sıklıkla neden olabilecek bazı bileşikler vardır.

Örneğin, ilaca karşı alerjik reaksiyonun bazı yaygın semptomları arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Kurdeşen
  • Genel batma veya yanma veya ilacın uygulandığı bölgede bir batma veya yanma
  • Döküntü
  • Yoğunluğu değişebilen ateş
  • Gözlerde yaşlanma ve batma
  • İlacın uygulandığı bölgede kabarıklık
  • En ağır vakalarda aşırı duyarlılık veya anafilaktik tepki

Alerji testi sırasında, tıbbi ekip birkaç tür ilacı kontrol edebilir. Her test için uzmanlar uygulanacak en uygun ilaçları seçeceklerdir. Her durumda, test herhangi bir alerji veya hassasiyeti ortaya çıkaracaktır.

Prik veya Cilt Testleri

prik alerji testleri

Prik veya cilt testleri alerji testlerinin bir başka yaygın şeklidir. Doktorlar genellikle bunları gıda alerjileri, hayvana karşı veya çevresel alerjileri belirlemek için kullanır.

Genel prosedür:

  1. İlk olarak, tıbbi ekip hastanın ön kolundaki cildi alkolle dezenfekte eder.
  2. Daha sonra, sağlık ekibi cilde test edilecek maddenin küçük bir miktarını enjekte eder.
  3. Ardından delinmiş alanları işaretler ve alanı tüm maddelerden arındırır.
  4. Daha sonra, herhangi bir alerjik reaksiyonun olup olmadığını görmek için hasta yaklaşık on beş dakika beklemelidir. Bu on beş dakika boyunca, hasta maddelerin enjekte edildiği bölgeyi kaşıyamaz, o bölgeye dokunamaz ya da bölgede değişiklik yapamaz.

Yama Testleri

Bu testler ayrıca herhangi bir gıda alerji, çevresel veya hayvan alerjisi olup olmadığını belirlemek için yaygın yollardır.

  1. Bu testte, doktor veya hemşire önce hastanın sırtını dezenfekte eder.
  2. Ardından, sırtına test maddeleri içeren yamalar yerleştirirler. Bu yamalar, bileşiği 48 saatlik bir süre boyunca yavaşça bırakır.
  3. 48 saat sonra, hasta yamaların çıkarılması ve her yamanın altındaki olası alerjik reaksiyonları gözlemlemek için doktoruna geri dönmelidir.

Yama testi yapılan kişiler için bazı öneriler, yamaların düşmemesi için yerleştirildikleri bölgenin ıslatılmaması veya kaşınmaması ve terlemelere neden olabilecek yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınmayı içerir.

Hasta ayrıca cerrahi bant ve mümkünse diğer ilaçları kullanmaktan kaçınmalıdır.

Kontrollü Maruz Kalma Alerji Testleri

Doktorlar genellikle hastayı belirli bir ilaca karşı alerjisi veya hastanın benzer maddelere toleransına karşı doğrudan kontrol etmek için bu test türünü kullanır.

Ancak, bu yöntem yukarıda belirtilen testlerden daha risklidir. Bu nedenle, bu durumlarda, tıp uzmanları bu tip bir testi göz önüne alırken fayda ve riskleri dikkatlice değerlendirir.

Bazı durumlarda, tıbbi ekibin yanlış bir negatif sonuç nedeniyle işlemi tekrarlaması gerekebilir. Bu durumlarda, uzmanlar her şart altında en iyi testte karar kılacak ve bu seçenekleri hastaya ileteceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Charnot-Katsikas A, Beavis KG. In vitro testing of antimicrobial agents. In: McPherson RA, Pincus MR, eds. Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 23rd ed. St Louis, MO: Elsevier; 2017:chap 59.
  • Oberski, D. L. (2018). Sensitivity analysis. In Cross-Cultural Analysis: Methods and Applications, 2nd Edition. https://doi.org/10.4324/9781315537078
  • Frey, H. C., & Patil, S. R. (2002). Identification and review of sensitivity analysis methods. In Risk Analysis. https://doi.org/10.1111/0272-4332.00039

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.