Alkolik Hepatit: Semptomları, Nedenleri ve Tedavileri
Alkol, çoğu ülkede yasal olan bir uyuşturucudur ve ayrıca dünya çapında en çok tüketilen uyuşturucudur. Çoğu zaman, vücut üzerindeki negatif etkisini hafife alma eğiliminde oluruz, ya da bunun farkına bile varmayabiliriz. Örneğin, alkolik hepatit denen hastalığı çok az kişi bilir.
Alkolik hepatit alkol alımının bir sonucu olarak karaciğerde gerçekleşen bir enflamasyon ile karakterize olan bir durumdur. Bu asemptomatik bir hasardır ancak uzun vadede karaciğere geri dönüşü olmayan hasarlar verebilir ve hatta karaciğer kanseri ile dahi ilişkilendirilir.
Asemptomatik olması gerçeği, bu hastalığın prevalansını hesaplamayı neredeyse imkansız hale getirir. Ancak, alkol bağımlılığı olan kişilerin neredeyse %35’inin bu durumdan muzdarip olduğunu biliyoruz. Bu yazımızda, alkolik hepatit hakkında bilmeniz gereken her şeyi size açıklayacağız.
Alkolik Hepatit Nedir?
Bahsettiğimiz gibi alkolik hepatit bir karaciğer enflamasyonudur. Genellikle uzun süreli ve günlük alkol tüketiminden kaynaklanır. Bu enflamasyon, eğer alkol alışkanlığınızı bırakmazsanız karaciğerinize geri dönüşü olmaz bir hale gelebilecek hasarlar verebilir.
Bilim insanları bu durumun ortaya çıkması için cinsiyete göre değişmek üzere günlük bazda belli bir miktarda alkol almanız gerektiğini tahmin etmektedir. Yani, 10 yıl boyunca 30 ila 60 gram arasında alkol tüketen (3 ila 6 standart içki) erkekler bu patolojiyi kesinlikle geliştirecektir.
Kadınların durumunda ise, günde 20 ila 40 gram arasında alkol tüketmek (2 ila 4 içki) yeterlidir. Bu farkın nedeni kadınların erkeklere kıyasla daha düşük bir alkol toleransı olmasıdır, çünkü kadınların alkolü vücutlarında metabolize etme kapasiteleri daha düşüktür.
Ancak, riskin göreceli olduğunu da unutmamalısınız. Eğer daha fazla gram alkol alırsanız, süre daha kısa dahi olsa, risk hatırı sayılır derecede artar. Gerçek şu ki, alkolik hepatiti olan insanların %15 ila %40 arasındaki kısmı ilerlemiş karaciğer hastalığı yaşamaya kadar gider.
Semptomlar Nelerdir?
Alkolik hepatit semptomatik olabilir ya da olmayabilir, bu tamamen karaciğeri ne kadar etkilediğine bağlıdır. Pek çok insan asemptomatiktir ve doktorlar bu yaralanmayı sadece kan testleri ile tespit edebilirler.
Ancak, hastalık semptomatik olduğunda sıklıkla sarılık ortaya çıkar. Bu cildin sararmasına neden olur, nedeni ise kandaki bilirubin birikimidir. Diğer yaygın semptomlar ise mide bulantısı ve kusma ya da iştahsızlıktır.
Bu, bu hastalıktan muzdarip kişilerin genellikle yetersiz beslendiği anlamına gelir. Ayrıca, alkolün kendisi de iştahın azalmasına neden olur, bundan dolayı iki faktör de birbirini güçlendirir. Bir başka yaygın işaret zayıflık ve yorgunluk hissidir.
Problem şudur ki, alkolik hepatit ilerledikçe, karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Bu ayrıca karaciğer steatozu, siroz ve hatta karaciğer kanseri geliştirme riskinin artması ile de ilişkilidir.
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Karaciğeri Korumak İçin En İyi 6 Bitki
Doktorlar Alkolik Hepatiti Nasıl Teşhis ve Tedavi Eder?
Alkolik hepatitin teşhis edilebilmesi için doktorun kişinin günlük bir bazda tam olarak ne kadar alkol tükettiğini bilmesi gerekir. Ayrıca genellikle kan testleri, karaciğer ultrasonu ya da diğer görüntüleme testleri gibi farklı testler de yapılır.
Tedavi esasen içkiyi bırakmayı içerir. Eğer bu yeterli gelmezse, bazı durumlarda bir doktor enflamasyonu azaltmak için kortikosteroidler önerebilir ya da hatta bir karaciğer nakli yapılması dahi gerekli olabilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Karaciğerinizi Temizlemek İçin Bu 5 İçeceği Deneyin
Alkol Çok Zararlı Bir Uyuşturucudur
Aklınızda tutmanız gereken şey, alkolün vücudunuz için çok zararlı bir ilaç olduğudur. Dahası, alkol kullanmak sosyal olarak kabul gören bir şey olduğundan, etkisini küçümseme eğilimindeyizdir. Ancak, alkolik hepatit gibi durumları önlemeye çalışmalıyız.
Bunu yapmak için, eğer alkol alırsanız, bunu ölçülü bir şekilde yapmaya çalışın. Ayrıca, eğer hepatit C hastasıysanız alkol almanın daha ciddi bir karaciğer hastalığı yaşama riskinizi arttırdığını da unutmayın. Son olarak, alkol bağımlılığının üstesinden gelmek için pek çok terapi ve yol olduğunu bilmeniz de önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Factores de riesgo para el cáncer de hígado. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-higado/causas-riesgos-prevencion/factores-de-riesgo.html
- Hepatopatía alcohólica (o etílica): qué es, síntomas y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/hepatopatia-alcoholica
- Hepatitis aguda alcohólica. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082011001100010
- Hepatitis alcohólica | ASSCAT. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://asscat-hepatitis.org/hepatitis-no-viricas/hepatitis-alcoholica/