Kilo Vermek İçin Alkolü Bırakmak Zorunda Mısınız?

Alkol size boş kaloriler verir ve aynı zamanda metabolizmanızı yavaşlatır. Öte yandan eğer alkolü ölçülü bir şekilde tüketirseniz ve egzersizle birlikte sağlıklı bir diyet takip ederseniz, zararlı bir şey olmayacaktır.
Kilo Vermek İçin Alkolü Bırakmak Zorunda Mısınız?
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 08 Kasım, 2018

Kilo vermek istediğimiz zaman, bolca egzersiz yapmak ve dengeli bir diyet takip etmenin yanı sıra, alkolü bırakmamız da tavsiye edilir.

Alkol almak, direkt olarak vücudunuzun doğal dengesini ve nasıl göründüğümüzü etkiler.

Öte yandan bazı doktorlar, kilo vermenin alkolü tamamen kesmek anlamına gelmek zorunda olmadığını da önermiştir, ölçülü tüketildiği takdirde.

Bu makalede daha fazlasını öğrenin.

Neden alkolü bırakmalıyız?

Her gün alkol alan insanlar, 100 ila 200 arası fazladan kalori alırlar.

Bu alışkanlığı bırakmanın faydaları arasında şunlardan söz edebiliriz:

  • Duyuları geliştirir (özellikle de koku ve tat alma)
  • Enfeksiyonel hastalıklara yakalanma ihtimalini düşürür.
  • Sizi daha iyi bir moda sokar.
  • Alkolü bırakmak aynı zamanda vücut kokusunu yok eder, tırnak ve saç sağlığınızı geliştirir ve kilo vermenize yardımcı olur.

Alkolü bırakmak kilo vermenize yardımcı olur çünkü:

1. Alkol almak daha çok yemenize neden olur

yemek

Biraz alkol aldığınız zaman abur cubur yeme ihtimaliniz artar (özellikle de atıştırmalıklar).

Eğer, bunun yerine, öğle yemeği ya da akşam yemeğinin yanında biraz maden suyu ya da doğal meyve suyu içerseniz, karnınız daha az kazınır ve daha sağlıklı seçenekleri seçersiniz.

2. Gizli kaloriler ekler

Siz fark etmeden, alkol kalori alımınızı önemli ölçüde artırır, hatta yiyecekten bile daha fazla artırır.

  • Örnek olarak, bir piña colada 160 kaloridir, bir daiquiri ise 179 kalori, bir bardak şarap 120 kalori ve viski 100 kaloridir.

Her ne kadar bunun fazla bir şey olmadığını düşünseniz de problem şudur ki biz çok nadiren sadece bir bardak alkol içeriz, hatta yemekle birlikte çok daha fazlasını içeriz.

3. Daha fazla yağ üretir

göbek yağı

Büyük ihtimalle şu ifadeyi bir yerde okudunuz ya da duydunuz: “Alkol size kilo aldırır.” Bu tamamen doğrudur, çünkü vücudu daha fazla östrojen üretmeye teşvik eder.

Bu hormon, yağın birikimini uyarır (özellikle de kadınlarda).

4. Metabolizmayı hızlandırır

Alkol aldığımız zaman vücut, yağı yakacak ya da düzgün sindirecek kapasiteye sahip değildir.

Alkol aldıktan saatler sonra bile ne kadar yemek yediğimizden bağımsız olarak hala “ağır” hissederiz.

5. Sizi yorar

yorgun kadın

Çok fazla alkol tüketmek, dehidrasyona neden olur ve bu da yorgunlukla sonuçlanır. Uyumak ya da koltukta uzanmak ve televizyon izlemek dışında hiçbir şey yapmak istemezsiniz.

Aklınızdan çıkarmayın: Hareket olmazsa kilo kaybı olmaz.

Alkol bütün kötülüklerin anası değildir

Genel olarak, haftada en az bir kez dışarıda yemek yemek yaygındır. İş yemekleri ve arkadaşlarla akşam yemekleri arasında, alkol mutlaka masada bulunur. Pek çok kişi, fazla kilosu için onu suçlar.

Öte yandan alkol filmdeki tek “kötü adam” değildir.

  • Alkolün, yaklaşık 200 hastalığa neden olduğu için diyet ve sağlığın düşmanı olduğu bir gerçek olsa da aynı zamanda bize kilo aldıran ya da istediğimiz gibi kilo vermemizi engelleyen farklı değişkenler de vardır.
  • Hiperkalorik karakteri yüzünden (bir gram alkol 7 kaloriye eşdeğerdir), alkol obezite ile ilişkilendirilmiştir.

Çoğumuz “bira göbeği” lafını duymuşuzdur, fakat tabii ki bir “bira” tüm problemlerimizin nedeni değildir.

Aşırı kilo, diğer kötü alışkanlıklardan da kaynaklanır, örneğin işlenmiş gıdalar yemek, öğünler arasında atıştırmak, egzersiz yapmamak, hareketsiz bir hayat tarzı vs…

Aynı zamanda içtiğiniz alkolün tipine de bağlıdır. Örnek olarak, ufak bir bira 100 kaloridir.

Arkadaşlarınızla “normal” bir dışarı çıkmanızı ele alın, dört bira içtiniz ve biraz cips yediniz. Bu 1000 kalori demektir. Eğer bunu haftada bir yaparsanız bir ayda 1 kilo alırsınız.

Öte yandan alkol “kilo aldırır” efsanesini ortadan kaldırmalıyız ya da en azından onu öcü gibi görmeyi bırakmalıyız. Ölçülü tüketimi, örnek olarak kırmızı şarap gibi daha sağlıklı seçeneklerini seçersek, bize fayda bile sağlar.

Son sözler

Kilo vermenin anahtarı, bir anda alkol almayı bırakmak değildir, onun yerine sağlıklı bir diyet takip etmek ve bir günde tükettiğiniz kaloriyi düşürmektir.

Obezite ve alkol arasındaki ilişki, alkolün tipi ve miktarına bağlıdır.

Alkolü gerçekten sağlıklı alışkanlıklarla kombinlemek, arkadaşlarla dışarı çıkmaktan ya da akşam yemeğinde alkol almaktan vazgeçmek zorunda kalmamanın sırrı olabilir.

Bu, haftada iki kez bir bardak şarap ya da bir bardak bira içmenin kilonuzda ya da sağlığınızda önemli ölçüde değişime neden olmayacağı anlamına gelir, ancak:

  • Spor salonuna giderseniz ya da işe yürürseniz.
  • Hamburger ya da pizza yerine sağlıklı yiyecekler yerseniz.
  • Asansör yerine merdivenleri kullanırsanız.
  • Sıvı olarak alkolsüz içeceklere yönelirseniz.

Yetersiz bir diyet ve hareketsiz hayat tarzı, obezitenin dünya çapında temel nedenidir. Alkol tüketimi, bu ikisinin bir karışımıdır.

Alkollü içecekler, alkolsüz içeceklerle ya da çikolatalı milkshake ile neredeyse aynı kaloriye sahiptir. Metabolizmamızı yavaşlatarak, antrenman ya da egzersiz yapmak için kullanacağımız enerjiyi azaltırız.

Ölçülü alkol tüketimi, erkekler için günde 1 ya da 2 bardak ve kadınlar için günde 1 bardak şaraptır, tabii ki sağlıklı bir diyet takip ettiğiniz ve haftada 3 kez egzersiz yaptığınız takdirde.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • ARAGÓN, C.; MIQUEL, M.; CORREA, M.; SANCHIS-SEGURA, C., “Alcohol y metabolismo humano”, ADICCIONES (2002), VOL. 14, SUPL. 1
  • O’Keefe, James H.; Bhatti, Salman K.; Bajwa, Ata; DiNicolantonio, James J.; Lavie, Carl J. (March 2014). «Alcohol and cardiovascular health: the dose makes the poison…or the remedy». Mayo Clinic Proceedings 89 (3): 382-393
  • National Institute of Alcohol abuse, “Alcohol’s effects on the body”, en web , s.f.
  • Fundación Española del Corazón, “Por qué el consumo de alcohol es perjudicial para mi corazón”, en web, s.f.
  • Fundación Alcohol y Sociedad, “Circuito del alcohol”, en web, s.f.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.