Mide Ülserine Karşı Mücadele Eden 8 Harika Gıda

Herkes, kendilerini daha iyi ya da daha kötü hissettiren yiyecekleri biliyor olsa da; bu yazıda paylaşılanlar, mide ülserinden muzdarip bireyler için en çok tavsiye edilen gıda örnekleridir.
Mide Ülserine Karşı Mücadele Eden 8 Harika Gıda
Eliana Delgado Villanueva

tarafından incelendi ve onaylandı. beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Tarafından yazılmıştır Elena Martínez Blasco

Son Güncelleme: 04 Ekim, 2022

Mide ülseri, midenizin veya ince bağırsağınızın iç duvarını etkileyen bir hastalık türüdür. Bu hastalık, ondan muzdarip olan bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltabilir.

Çoğu durumda, mide ülserine bir çeşit bakteri neden olur. Bununla birlikte, bu hastalık söz konusu olduğunda diğer faktörler de önemli olabilir. Bunlar arasında kötü alışkanlıklar (alkol, tütün), birtakım ilaçlar, stres ve olumsuz duygular yer alır.

Bu yazıda, mide ülserini önlemek ve tedavi etmek amacıyla önerilen en iyi 8 ürünü sizinle paylaştık.

Mide ülserini tedavi etmeye yardımcı 8 gıda

1. Ananas

ananas

Ananas, enzimler açısından zengin bir meyvedir. Bu enzimler sindirim sistemine ve özellikle de proteinle dolu yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olur.

Bu meyve, anti-enflamatuvar özellikleri nedeniyle de ön plana çıkar. Bu özellikler, mide ülserini önlemek ve ona karşı mücadele etmek açısından çok faydalıdır.

Yemeklerden önce, ya da sonrasında tatlı olarak taze ananas yiyebilirsiniz. Bu meyveyi ev yapımı meyve sularına ve smoothie’lere de ekleyebilirsiniz.

Daha fazlasını öğrenmek isterseniz bu makaleyi de ziyaret edin: Çocuklarda apandisit nasıl tespit edilir?

2. Kara lahana

Kara lahana yüksek oranda alkalileştirme özelliğine sahiptir. Ayrıca ülserlerin iyileşmesini kolaylaştırabilir.

Kara lahanayı birkaç saat boyunca yağ, sirke ve tuzda marine ederek çiğ halde tüketebilirsiniz. Bununla birlikte pişirebilir veya meyve sularına koyabilirsiniz.

Sadece, hipotiroid probleminiz varsa, kara lahanayı kontrollü bir şekilde tüketmenizi öneririz.

3. Kırmızı biber

kırmızı biber

Kırmızı biber, midede sindirim sıvılarının salgılanmasını sağlayan iştah açıcı bir besindir.

Kırmızı biberi, meyve suları, salata ya da garnitürler içerisinde tüketebilirsiniz. Ayrıca bu biber türü pişirilebilir ya da ızgarası yapılabilir. Bu sebzeyi hazırlamanın son iki yolu ona harika bir lezzet katmakla birlikte, her şekli, hemen hemen tüm yemeklerin yanında iyi gider.

4. Patates

Patates, harika bir asitlik giderici gıdadır. Bunun nedeni sadece, mide ekşimesi söz konusu olduğunda iştah açıcı bir gıda olması değildir. Çiğ patates suyu da eski zamanlardan kalma bir alkalileştirici reçetedir.

Eğer bu eski tedavi yöntemini uygulamak istiyorsanız, 9 gün boyunca kahvaltıda aşağıda belirtilen karışımı tüketmeniz gerekir.

Malzemeler

  • ½ bardak patates suyu. Bu meyve suyu, yıkanmış, soyulmuş ve herhangi bir filizi olmayan bir patatesten elde edilmelidir.
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Kahvaltıdan en az bir saat önce bu karışımı içmeniz önerilir.

5. Havuç

havuç

Havuç da alkalileştirici bir sebzedir. Sahip olduğunuz herhangi bir mide problemi için harika bir seçenektir. Ayrıca, çiğ havucun suyunu içerseniz, sindirim sisteminizin iç astarına yardımcı olmuş olursunuz.

İçebileceğiniz harika bir ev yapımı meyve suyu da havuçlu elma suyudur. Mide yanmasını önlemek amacıyla bu karışımı yemeklerden yarım saat önce içebilirsiniz.

6. Elma

Elma, en yaygın meyvelerden biridir. Bununla birlikte, aynı zamanda var olan en sağlıklı olanlardan biri sayılır.

Bu meyve, doğal bir sindirim düzenleyici olarak işlev görür. Ülser, gastrit, mide ekşimesi, ağrı, kabızlık ya da ishal gibi problemleri kontrol altına almak için mükemmel bir seçenektir.

Elma, mide ülserini önlemek ve tedavi etmek adına çok faydalıdır. Bunu lif, beta-karoten ve C vitamini içeriği sayesinde gerçekleştirir. Bu besinler sindirim sisteminizdeki dokuların iyileşme sürecini kolaylaştırır.

7. Aloe vera

aloe vera

Aloe vera, mükemmel şifa verici yeteneği nedeniyle öne plana çıkan bir bitkidir. Ayrıca, antioksidan, anti-bakteriyel ve anti-enflamatuvar etkiler taşıyan bir reçetedir. Mide ülseri söz konusu olduğunda, Aloe vera farklı nedenlerle çok etkili olabilir. Bunlar arasında:
  • Anti-bakteriyel özellikleri, Helikobakter Pilori’nin çoğalmasını engeller. Bu bakteri genellikle ülserlerle ilişkilendirilir.
  • Ülser, aynı zamanda, tüm sindirim sisteminizin iltihaplanmasına da neden olabilir ve aloe vera anti-enflamatuvar özelliğe sahiptir.
  • Antrakinon bileşikleri arasında, sindirim sisteminizin iç astarına yardımcı olan bileşikler mevcuttur.

8. Tuzlu su

Bugünlerde, bazı süpermarketlerde ve sağlıklı gıda mağazalarında içilebilir tuzlu sular bulabilirsiniz. Bunun nedeni, insanların, tuzlu suyun büyük bir mineral ve eser element kaynağı olduğunu keşfetmeleridir.

Ayrıca, birçok sağlık sorununa yardımcı olabilen harika bir alkali içecektir.

Başka Tavsiyeler

Mide ülseri ile mücadelede, aşağıda verilen tavsiyelere de uyabilirsiniz:

  • Aynı anda birçok çeşitte yemeği karıştırmadan, basit yemekler yiyin.
  • Lokmalarınızı iyice çiğneyin ve acele etmeyin.
  • Yemek yerken su için. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği ile daha fazla içebilirsiniz.
  • Tütün ve alkol tüketmekten kaçının.
  • Strese karşı doğal ilaçlar ve rahatlatıcı terapilerle birlikte savaşın. Bu terapiler arasında masaj, yoga, tai chi vb. yer alabilir.
  • Kızartılmış ve işlenmiş gıdalardan, beyaz şekerden ve baharatlı ya da uyarıcı bileşenlerden uzak durun. Bunlar arasında kahve, soda, biber, tarçın, karanfil, zencefil ve benzerleri yer alır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aditi A, Graham D. Vitamina C, gastritis and gastric disease: a historical review and update. Digestive Disease Science. Diciembre 2013.
  • American College of Gastroenterology. Peptic Ulcer Disease. Abril 2021.
  • Asdaq S. M, Swathi E, et al. Role of Daucus carota in enhancing anti ulcer profile of pantoprazole in experimental animals. Molecules. Noviembre 2020. 25 (22): 5287.
  • Caballé, F. F. (2008). Epidemiología, factores pronósticos y causas de hemorragia digestiva alta no varicosa. Gastroenterologia y Hepatologia Continuada.
  • Canadian Society of Intestinal Research. Stomach Ulcer Diet.
  • Cheney G. Rapid healing of peptic ulcers in patients receiving fresh cabbage juice. Western Journal of Medicine. Enero 1949. 70 (1): 10-15.
  • Guimarães, L. L., Ventura, A. L., Capellari, L. R., Souza, V. V. de, & Toma, W. (2017). Análise fitoquímica de plantas medicinais indicadas popularmente na forma de garrafadas para o tratamento da úlcera gástrica. Unisanta Health Science.
  • Jain S, Rathod N, et al. Antibacterial effect of Aloe Vera gel against oral pathogens: an in-vitro study. Journal of Clinical & Diagnostic Research. Noviembre 2016. 10 (11): ZC41-ZC44.
  • Kong F, Singh R. P. Solid loss of carrots during simulated gastric digestion. Food Biophysics. 2011. 6 (1): 84-93.
  • Koutsos A, Tuohy K. M, Lovegrove J. A. Apples and cardiovascular health – is the gut microbiota a core consideration? Nutrients. Junio 2015. 7 (6): 3959-3998.
  • Lucas L, Russel A, et al. Molecular mechanisms of inflammation. Anti-inflammatory benefits of virgin olive oil ad the phenolic compound oleocanthal. Current Pharmaceutical Design. 2011. 17 (8): 754-68.
  • Marotta R. B, Floch M. H. Diet and nutrition in ulcer disease. The Medical Clinics of North America. Julio 1991. 75 (4): 967-979.
  • Pavan R, Jain S, et al. Properties and therapeutics application of bromelain: a review. Biotechnological Research International. Diciembre 2012. 976203.
  • Ramírez A, Pacheco de Delahaye E. Propiedades funcionales de harinas altas en fibra dietética obtenidas de piña, guayaba y guanábana. Interciencia. Abril 2009.
  • Reddivari L, Wang T, et al. Potato: an anti-inflamatory food. American Journal of Potato Research. Diciembre 2018. 96 (2).
  • Ruggiero P. Use of probiotics in the fight against Helicobacter pylori. World Journal of Gastrointestinal Pathophysiology. Noviembre 2014. 5 (4): 384-391.
  • Srinivasan K. Biological activities of pepper alkaloids. Natural Products. Mayo 2013. 1397-1437.
  • Valdivia Roldán, Mario. “Gastritis y gastropatías.” Revista de Gastroenterología del Perú 31.1 (2011): 38-48.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.