Amalgam Dolguların Riskleri

Vücudunuzun bir miktar cıvayı kendiliğinden dışarı atma özelliği olsa bile kalan kısmın beyninizde birikme riski vardır ve bu çeşitli nörolojik dejenerasyon hastalıklara sebep olabilir.
Amalgam Dolguların Riskleri

Son Güncelleme: 07 Ocak, 2019

Dişinize yaptırdığınız amalgam dolguların temel olarak cıvadan yapıldığını, ve bu metalin vücudunuz için zehirli olduğunu biliyor muydunuz? Amalgamın riskleri yüzünden bazı ülkelerde kullanımının yasaklandığından haberdar mısınız peki?

Bugünkü yazımızda size amalgam dolgularla ilgili sağlık ve güvenlik bilgileri vereceğiz: amalgam dolgu nedir, sağlığınızı nasıl etkiler ve bunların yerine kullanabileceğiniz diğer alternatifler nelerdir?

Amalgam Dolgu Nedir?

Amalgam çeşitli metallerden yapılan gri renkli bir maddedir, genellikle içinde cıva bulunur, amalgam da dişteki boşlukları doldurmak için çoğu dişçi tarafından kullanılır.

Artık pek çok ülke dolgu için amalgam yerine başka malzemeler kullanıyor, çünkü çoğu araştırma gösteriyor ki cıva seviyesi hem hastanın hem de dolguyu yapan dişçinin sağlığı için zararlı ve zehirleyicidir. 

Buna ek olarak, cıvanın çevreye negatif etkisinden dolayı, cıva yüklü maddelerin kullanımdan kaldırmasına doğru güçlü bir çevresel hareket oluşmaya başlamıştır. 2008’den beri İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerde amalgam dolgu yasaktır.

amalgam dolgu

Cıvaya Maruz Kalma

Amalgam dolgu 120 ile 570 mg arasında cıva içerir, tükürük, mide asidi, yüksek sıcaklık ve başka sebeplerden dolayı da bu cıva zamanla dışarı salınır.

Bu, gün geçtikçe vücut tarafından emilen cıva buharı çıkarır, dolgular bu yüzden gün geçtikçe zehirli olmaya başlar.

Cıvaya; termometre, ampul, pil, batarya, kozmetik ürünler, cildinizi parlaklaştıran kremler, boyalar ve böcek kimyasalları gibi maddelerde rastlayabilirsiniz. Ayrıca çalışmalar da gösteriyor ki, ton balığı ve kılıç balığı tehlikeli miktarda cıva içerebilir, bu yüzden bu balıkları çok sık yememeliyiz.

civa

Sağlık Riskleri

Cıvanın meydana getirdiği en büyük risklerden biri, bir kısmı vücut tarafından doğal olarak atılırken bir kısmının beyinde birikip senelerce orada kalmasıdır. Bu nöronların bozulmasına yol açarak, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara sebebiyet verebilir.

Bu durumla ilgili diğer bir sağlık problemi ise, hamilelik döneminde cıvanın plasentayı aşarak bebeğin merkezi sinir sistemine ulaşabilmesidir. Cıva ayrıca sindirim yolunda, ağızda, akciğerlerde, tiroid bezinde, hipofiz bezinde ve daha bir çok bölgede birikebilir.

Amalgam Dolgular Çıkartılabilir mi?

İnsanlar bir kez amalgam dolgudaki cıvanın neden olduğu tehlikeleri öğrendiğinde, genellikle bir sonraki soruları şu oluyor: bu sağlık problemlerini önlemek için amalgam dolgu çıkartılabilir mi?

Cevap ise, evet! Çıkartılabilirler, fakat bu işlemin çok dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Eğer çıkarmak imkansız ise, bu dolguyu dişçinin ve hastanın iyiliği için yerinde tutmak daha iyidir, çünkü cıva salınımı gerçekleştiğinde çok büyük zararlara yol açabilir.

Bu tip dolguları çıkarırken mutlaka profesyonel birisine gidin ve bu önerilerin takip edildiğinden emin olun:

  • Dolgulu bölgeyi ağzınızın diğer bölgelerinden ayrı tutmaya dikkat edin, dolgunun herhangi bir kalıntısını yutmayın.
  • Gözünüzü korumak için maske kullanın.
  • Oksijen maskesi takın.
  • Bu uygulamayı soğuk bir ortamda gerçekleştirin.
  • Dolguyu tek parça halinde hızlı bir şekilde çıkarın.
  • Eski dolgunun yerini daha kaliteli ve sağlıklı materyaller ile doldurun.
  • Ardından antiseptik uygulayın.

Diş hekimi için de hasta için de geçerli olan şey; eğer cıva salınımına maruz kalınırsa vücuttan bu ağır metali atmak için doğal bir tedavi izlenebilir: klorella.

Özelliğini yosundan alan klorella, yüksek klorofil içeriği sayesinde sadece ağır metallere değil, aynı zamanda zararlı maddelere karşı güçlü bir detoks faktörüdür.

Kişniş, sarımsak ve magnezyum da detoks için çok faydalıdır. Bu yazımızda vücudunuzu detoks yapmanın en iyi yöntemlerini bulacaksınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.