Anksiyeteyi Doğal Olarak Azaltan 9 Besin
Anksiyete, stres, dengesiz beslenme, modern kültür, zararlı alışkanlıklar ve benzeri gibi durumlardan ötürü daha erken yaşlarda ortaya çıkmaya başlayan bir sinir hastalığıdır. Sağlığınıza istenmeyen yan etkileri ile beraber tıbbi müdahale gerektiren bu hastalık, hafif, orta ve şiddetli seviyede görülebilir.
Anksiyete Sorunlarınız mı Var?
Sinirsel bazda sorunlarınız varsa ve bunları tansiyon, endişe, uykusuzluk, çarpıntı ya da kalp atışı hızlanması gibi durumlar ile eşleştirmede zorlanıyorsanız, anksiyete rahatsızlığınız olabilir. Bu sorun, daha çok endişelenmenize sebep olan hafif ya da orta seviyede veya her an bir panik atak geçirmenize neden olabilecek şiddette de olabilir.
Bir anksiyete krizi sırasında, panik olabilir, nefes almada zorluk çekebilir ya da diğer belirtilere ek olarak bayılabilirsiniz. Aksine, orta seviyede bir kriz ise, mutlu olmanızı engelleyen her şeyi tersine çevirecek olan bazı tıbbi besinler ile kontrol altına alınabilir.
Anksiyeteyi Azaltan 9 Besin
1. Yulaf
Yulaf, en iyi tahıllardan biridir ve içerdiği iki mükemmel özellik sayesinde tüm sağlıklı diyetlerin besleyici bir parçasıdır: size enerji, canlılık verirken sinirlerinizi yatıştırmanıza da yardımcı olur. Bu sayede çok sağlıklı bir besin olan bu yemeği, farklı şekillerde günün her saati tüketebilirsiniz:
- Yulaf içecekleri
- Kuru meyve ve tahıl karışımından yapılan bir kahvaltı olan granola
- Yulaf ezmesi
- Kremalar ve karışımlar
- Börekler için yulaf çiçeği
2. Bira Mayası
Bira mayası, sinir sisteminizi sakinleştirme yeteneği olan yüksek oranda vitamin ve mineral içeren bir ek besindir. Böylelikle, anksiyete de dahil bir çok farklı sağlık sorununa çözüm sunmasının yanı sıra, güzellik açısından da iyi bir yardımcıdır (örn. deri, saç ve tırnaklar).
Ispanak, roka, tere ve kıvırcık gibi yeşil sebzeler, magnezyum gibi sinir sisteminizi düzenleyen minerallerin elde edilmesinde önemli bir rol oynarlar. Salatalarda, meyve sularında ya da yeşil smoothielerde çiğ olarak tüketilmesi, besin değerlerinin en iyi şekilde kullanılması adına gereklidir.
4. Nane
Taze nane, anksiyete krizlerini yatıştırıp, baş dönmesi ya da kalp çarpıntısı gibi diğer ilgili emarelerin önlenmesine yardımcı olur. Günlük olarak tüketiminde, su şişenize bir kaç yaprak eklemek iyi bir seçenek olabilir. Bu sayede, suyunuzun tadına da bir aroma katmış olursunuz. Aynı zamanda salatalara, çaylara ve smoothielere de katabilirsiniz.
5. Kakao
Kakao uyarıcı etkisi olan tıbbi bir besindir. Aynı zamanda, bu çekirdekler magnezyum açısından zengin olup, panik atakları engeller ve ruh sağlığınızı iyileştiren triptofan üretimini arttırma da birebirdir. Çikolata (yüksek oranda şeker ve yağ) ile sinir sistemine iyi gelen saf kakao arasındaki ayrımında farkına varmak gerekir.
6. Kuru yemiş
Tüm ağaç yemişleri yemişleri, esans baslı yağlı asitleri sayesinde sağlıklıdır. Benzer şekilde yüksek oranda magnezyum da içerirler. Günde 4 ya da 5 yemiş yiyebilirken, kesinlikle kızartmadan çiğ ya da kavrulmuş bir biçimde ağaç yemişini de bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.
7. Ay çekirdeği
Bu çekirdekler de, anksiyete karşı savaşan süper besinlerdir. Esans bazlı yağlı asitler açısından zengin olup, sadece sinir sistemine değil aynı zamanda açlığınızı bastırma manasında da etkilidir. Gün boyu tüketebilirsiniz.
8. Avokado
Avokado, panik ataklarına sebep olabilecek besin eksikliklerini engellemede yardımcı oldukları için her türlü besin programında bulunması gereken harika bir meyvedir. Normal ya da tatlı avakadoları smoothielerde ya da bir tür Meksika mezesi olan guacamolede tüketebilirsiniz.
9. Kırmızı Biber
Kırmızı biber, beyninizdeki endorfinlerin salınımına olanak sağlayan acı bir baharattır. Bu hormonlar, anksiyete ile savaşmada en iyi silahlar olan mutluluk ve refah duygularının üretimi ile sorumludur.
Sindirim sorunları ile karşılaşmamak adına kırmızı biberi kademli olarak beslenme programınıza dahil etmenizde fayda var. Önce azı ile başlayıp sonradan miktarı arttırabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Canetti, L., Bachar, E., & Berry, E. M. (2002). Food and emotion. Behavioural Processes. https://doi.org/10.1016/S0376-6357(02)00082-7
- Da Cunha, D. T., Cipullo, M. A. T., Stedefeldt, E., & De Rosso, V. V. (2015). Food safety knowledge and training participation are associated with lower stress and anxiety levels of Brazilian food handlers. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2014.10.012
- Parfitt, J., Barthel, M., & MacNaughton, S. (2010). Food waste within food supply chains: Quantification and potential for change to 2050. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences. https://doi.org/10.1098/rstb.2010.0126
- Powell, D. A., Jacob, C. J., & Chapman, B. J. (2011). Enhancing food safety culture to reduce rates of foodborne illness. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2010.12.009