Yeterince Uyumamanın Beyin Üzerindeki Etkileri

Uykunun vücudunuz için ne kadar önemli olduğunu, özellikle de yeterince uyku almadığınız zaman, anlamak önemlidir. Sonuçta, uykunun ana işlevi, vücudu ve zihni yeni bir gün için hazırlamak, onları dinlendirmektir. Ayrıca uykunun, hücresel metabolizmanızı doğrudan etkilediğini bilmeniz gerekir.
Yeterince Uyumamanın Beyin Üzerindeki Etkileri

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Yeterince uyumamaktan bahsederken, uyku kalitenizin kaç saat uyuduğunuz kadar önemli olduğuna değinmek istiyoruz. Günde altı saat uyuyan bir kişi kendini iyi hissedebilir, ama on saat uyuyan biri de sürekli yorgun olabilir.

Yeteri uyumayan insanların vücutları, durmadan çalışan bir makine gibidir. Sonuç eninde sonunda kaçınılmaz bir çöküştür. Er ya da geç her bireyin sağlığına bağlı olacaktır.

Uyku bozuklukları birçok farklı sağlık sorunları ile ilişkilidir ve uyku organların işlevini değiştirebilir. Buna ek olarak, düşük kalitede uyku alma, ağrı hassasiyetini artırabilir, bellek kapasitesini azaltabilir, ve bağışıklık sisteminizi ciddi şekilde zayıflatabilir.

Eğer yeterince uyku almazsanız vücudunuza ne olur? Alzheimer hastalığı riski

beyin ve sinirleri

Uzun bir süre, bilim adamları uyku bozuklukları ve Alzheimer hastalığı arasında bir ilişki olduğuna inanıyordu. Son çalışmalarda yeterince uyku almayan insanlarda hastalığın karakteristik biyo-işaretlerinde bir artış olduğunu gördüler. Bunlar özellikle, demans başlangıcı ile ilişkili Beta-amilloid ve Tau proteinleridir.

Çalışmada, bir gecede beş saatten az uyku uyuyan hastalarda daha yüksek biyo-işaret konsantrasyonları görüldü. Aynısı, altı ve sekiz saat ama kalitesiz uyku uyuyan kişilerde de görüldü.

Tau proteinlerin birikimi beyin için son derece yıkıcı olan nörofibriltif düğümleri oluşturabilir. Yüksek düzeyde Beta-amilloid proteinleri plakların oluşmasına yol açar. Plak, beyin nöronları için son derece toksiktir.

Bu iki biyo-işaretin yüksek konsantrasyonları aşırı yorgunluğa neden olur ve beyni savunmasız bırakarak dejeneratif süreçleri hızlandırır. Yeterince uyumadığınız için yaşadığınız fiziksel ve zihinsel yorgunluğa, ayrıca Alzheimer riski eklenir.

Ancak, neden ve etki ilişkisi hala cevaplaması zor bir soru. Tau ve Beta-amilloid proteinlerinin konsantrasyonu da uykusuzluk ve uykuda kesintiye yol açabilir. Yine de, bilim bizi kesinlikle bize yüksek kalitede uyku almaya çağırıyor.

Daha kaliteli uyku almak için kolay ipuçları

Kaliteli uyku almak, sağlık açısından aşağıdaki gibi durumları olumlu yönde etkileyebilir:

  • Hücresel yaşlanma ile mücadele (ya da bunu geciktirme)
  • Fiziksel, psikolojik ve duygusal bozuklukların önlenmesi
  • İştah kontrolünü iyileştirilmesi ve kilo alımı ile mücadele
  • Yorgunlukla savaşmak için fiziksel, bilişsel, ve duygusal aşınmayı azaltmak
  • Vücuda enerji sağlamak ve ruh halini iyileştirmek, bu da daha iyi çalışma performansına ve kişisel performansa yol açar.

1. Günlük stres düzeylerinizi azaltın

uykusuzluk ve stres

Stres şu anda insanların yeterince uyumamasının birinci nedenidir ve bir çok sağlık durumunu etkiler. Stres ve anksiyete seviyeleri azaltmak kaliteli uyku almak ve yaşam kalitesini yükseltmek için esastır.

Stresten kurtulmak imkansız gelebilir, ama uykuya karşı tutumunuzda küçük değişiklikler yaparak büyük fark yaratabilirsiniz.

  • Kişisel hayatınızla iş hayatınızı birbirinden ayırın. Dinlenme ve eğlence zamanınıza saygı gösterin.
  • Yoga, pilates ya da meditasyon gibi rahatlamaya yardımcı olan etkinliklere katılın.
  • Enerjinizi arttıracak ve gerginliği azaltacak sağlıklı alışkanlıklar edinin.
  • Uyku için kendinizi zihinsel olarak hazırlayın. Zihin olumlu bir durumda, rahat ve sakin olmalıdır. Bunu gerçekleştirmek için, günlük yükümlülükleri ve cep telefonunuzu bir kenara koymak, bir fincan çay içmek ve bazı derin nefes egzersizleri yapmak etkili olacaktır.

2. Dengeli bir diyet uygulayın

Zayıf bir diyet düzenli sindirim sorunları ile birlikte uyku kalitesini büyük ölçüde azaltabilir. Ayrıca, aynı zamanda bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve çeşitli hastalıkların gelişimine yol açabilir.

Karbonhidratlar açısından düşük hafif akşam yemeği yiyerek sindirimi kolaylaştırabilir, midenizin sizi gece uyanık tutmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca gün boyunca dengeli bir diyet ile beslenmek de çok önemlidir.

3. Düzenli fiziksel aktivite

plank pozisyonu

Düzenli egzersiz yapmanın birçok fiziksel ve zihinsel sağlık faydaları vardır. Bu ağırlığınızı kontrol altında tutar ve kardiyovasküler ve solunum sistemlerini düzenler. Bunların yanı sıra özgüveni arttırır.

Her gün sadece 30 ila 45 dakika yürümek bile, yeterince uyumadığınızda vücudunuza gelebilecek hasara karşı sizi korur. Ayrıca, aynı zamanda gün boyunca fiziksel ve bilişsel performansınızı geliştirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Echávarri Zalba, C., & Erro, M. E. (2007). Trastornos del sueño en el anciano y en las demencias. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra. https://doi.org/10.4321/S1137-66272007000200014
  • Eastwood, R. (2004). Factores de riesgo y factores protectores en la enfermedad de Alzheimer. Revista de Psicogeritría.
  • Miró, E., Cano-Lozano, C., & Buela-Casal, G. (2005). SUEÑO Y CALIDAD DE VIDA. Revista Colombiana de Psicología. https://doi.org/10.1007/s00253-011-3421-1

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.