"Koca Sahibi Olmak" 7 Saat Daha Fazla İş Demek

"Koca Sahibi Olmak" 7 Saat Daha Fazla İş Demek

Son Güncelleme: 04 Nisan, 2019

Koca sahibi olmak ya da olmamak bazıları için kadınların evde daha az ya da daha çok sorumluluğunun olmasına direkt neden olacak bir etken değil.Bu  yüzden bu yazının başlığı çok sayıda insanı rahatsız edebilir.Biz basitçe, şu an birçok evde de var olmaya devam eden eşitsizliklerden bahsediyoruz. Michigan Üniversitesi bu konuyu bir çalışma ile analiz etmek istemiş.

Sonuçlar oldukça açık ve kesin: bugün, kadınlar hala ev işlerinin çok büyük bir kısmından sorumlu olmaya devam ediyor.Açıkçası bu konuda bir yanlış anlaşılma olmasını istemiyoruz, genelleme yapmak doğru olmaz.

Hepimiz bu durumun tam tersi olduğu ve erkeğin neredeyse her şeyle ilgilendiği evler de biliyoruzdur. Aynı zamanda bir yerlerde, her ev işinin neredeyse mükemmel ve eşit paylaşıldığı çiftler de var.

Bununla birlikte, bu ilgi çekici çalışmadaki bilgilere bir göz atalım.

Karı Koca Arasındaki Cinsiyet Eşitsizlikleri

Bu haber aslında tam olarak yeni değil. Michigan Üniversitesi, Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün 1968’den beri derlenen aile dinamikleri veri tabanını kullanmış.

Amaçları, ev işleri dağılımının yüz yıllar içinde nasıl değiştiğini görmek için güncel bir çalışma yürütmekmiş. Sonuçlar Reuters ajansı tarafından yayımlanmış ve aşağıdaki şekilde özetlenebilir.

Ev işlerinin dağılımında karı koca arasındaki eşitsizlik

kocasını eline alan kadın

Değişen zamana, yeni bilincin uyanmasına ve hayat ile aile işlerini dengelemeye çalışan yasal değişikliklere rağmen, erkekler hala eve daha yüksek maaş getirmeye devam ediyor.

  • Kendilerini çocukları yetiştirmeye ve evle ilgilenmeye adamak için işlerini ve profesyonel sorumluluklarını geçici ya da kalıcı olarak bırakmayı seçenler genelde kadınlar olur.
  • Şartlar eşit olduğunda, yani iki kişi de çalışıyorsa, genelde kadınlar eve ve çocuklara daha fazla saatler ayırmaya devam eder.
  • Nesilden nesle farklılıklar var. 60 yaşından büyük kadınlar haftada 28 saate kadar zamanı evle ilgilenmeye adıyor.
  • 3 çocuğu olan kadınlar yine çocuklara ve eve dikkatlerini vermek için kocalarından çok daha fazla zaman ayırırlar.
  • Geri kalan eşi ya da partneri olan kadınlar, günlük ev işlerine ve varsa çocuklarına, kocalarından haftada ortalama 7 saat daha fazla zaman ayırırlar.

Ve aynı zamanda geçmişte bu farkların çok daha fazla belirgin olduğunu bilmek hiç şaşırtıcı değil. 1976’da mesela, kadınların ev işlerine ayırdığı ortalama zaman 26 saatken, kocaları sadece 6 saat ayırıyordu.

Aile bireylerinin bakımında eşitsizlik

maket ev

Bu konu ile en alakalı gerçeklerden biri. Bir çift, küçük çocuklarının bakımını ve yetiştirmelerini mükemmel bir biçimde paylaşabilir.Fakat iş yaşlı ya da önemli bir fiziksel kısıtlaması olan diğer aile üyeleri gibi ihtiyacı olanlara ilgi göstermeye gelince, sorumluluk kadının üstüne biner.

O yüzden burada, gelenek ve sistemin içinde kadınların her zaman sahip olduğu rolü oynadığını görürüz, ev yaşamında, ev işleriyle birlikte aile fertlerine ilgi gösteren ve onlara bakan kişi kadınlardır.

Bu yüzden tekrar şunu belirtelim, tabii ki her ailenin kendi dinamikleri vardır. Bu görevlerin sorumluluğunu alan binlerce erkek, partner ve koca vardır. Bununla birlikte, Michigan Üniversitesinde yapılan bu çalışmaya göre bu farklar belirlenmeye devam ediyor.

Eşitlik Hakkında Bilinç Değişikliği ve Eğitim

Büyük annelerin ve annelerin, sorumluluklarının ev ahalisinin bakımı olduğunu zannettiği zamanları geride bıraktık.Öte yandan, aynı şekilde aklımızda tutmamız gereken başka şeyler de var: Her çift kendi durumlarına ve özel ihtiyaçlarına göre kendi anlaşmalarına varır.

  • Ev işleri, iki taraf da çalışıyorsa, iki tarafın da sorumluluğudur. Eşit şartlar, eşit görevlendirme.
  • Bir tarafın evde kalıp çocuklarla ilgilenmesi, işi daha iyi olan diğer tarafın eve para getirmesi anlaşması da saygıdeğer bir karardır.
  • Yani hakiki eşitsizlik, her iki partnerin eşit kişisel şartlara sahip olduğu ama sadece birinin görevlendirilip zamanını adadığı, ötekinin rollerin bu şekilde olduğu ve olması gerektiği fikrini doğal karşıladığı anda meydana gelir.
  • Bu doğru değil. Farkındalığınızı değiştirmeniz ve cinsiyet eşitliğine, sorumluluklar ve fırsatlar arasında eşitliğe yatırım yapmalısınız.
karı koca bisiklet sürenler

Bu, ancak çocuklara küçük yaşlardan hepimizin bir takım üyesi olduğumuzun öğretildiği, saygıdeğer bir eğitimle sağlanır. Erkekler ve kadınlar aynı haklara sahiptir ve hepimiz ihtiyaçları ve zorunlulukları olan insanlarız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Achen, A. C., & Stafford, F. P. (2005). Data quality of housework hours in the Panel Study of Income Dynamics: Who really does the dishes?. Ann Arbor: University of Michigan. https://scholar.harvard.edu/files/akillewald/files/data_quality_of_housework_hours.pdf
  • Brown, C., Duncan, G. J., & Stafford, F. P. (1996). Data Watch: The Panel Study of Income Dynamics. Journal of Economic Perspectives, 10(2), 155–168. DOI: 10.1257/jep.10.2.155; texto completo
  • Freedman, V. A., Cornman, J. C., & Carr, D. (2014). Is Spousal Caregiving Associated With Enhanced Well-Being? New Evidence From the Panel Study of Income Dynamics. The Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, 69(6), 861–869. https://doi.org/10.1093/geronb/gbu004
  • Gough, M., & Killewald, A. (2011). Unemployment in Families: The Case of Housework. Journal of Marriage and Family, 73(5), 1085–1100. https://doi.org/10.1111/j.1741-3737.2011.00867.x
  • Hersch, J., & Stratton, L. S. (1997). Housework, Fixed Effects, and Wages of Married Workers. The Journal of Human Resources, 32(2), 285. https://doi.org/10.2307/146216
  • Hill, C. R., & Stafford, F. P. (1980). Parental Care of Children: Time Diary Estimates of Quantity, Predictability, and Variety. The Journal of Human Resources, 15(2), 219. https://doi.org/10.2307/145332
  • Killewald, A., & Gough, M. (2010). Money isn’t everything: Wives’ earnings and housework time. Social Science Research, 39(6), 987–1003. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2010.08.005

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.