Reflüden Muzdaripseniz Uzak Durmanız Gereken 7 Gıda

Bu yazıda reflüyü tetikleyen gıdaların bir listesini bulacaksınız. Ancak bunun yanında size sıkıntı yaşatan yiyecekleri belirlemeli ve bunlardan özellikle kaçınmalısınız.
Reflüden Muzdaripseniz Uzak Durmanız Gereken 7 Gıda
Eliana Delgado Villanueva

tarafından incelendi ve onaylandı. beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Asit reflüsü ya da reflüden muzdaripseniz tüketmemeniz gereken bazı gıdalar vardır. Bunları öğrenmek için okumaya devam edin!

Asit reflüsü bir sindirim problemidir. Karnın üst kısmında güçlü bir yanma hissi ile karakterize edilir. Neredeyse her zaman özofagus ve ağza kadar uzanır.

Özofagus sfinkteri zayıfladığında ortaya çıkar. Bu, asidik maddelerinin vücudun üst kısmına geçmesini sağlar. Ağrı, hafif veya güçlü olabilir. Aslında bazı vakalarda kalp krizi ağrısıyla karıştırılır.

Başlıca nedeni kötü gıda kombinasyonları ve büyük porsiyonlardır. Bununla birlikte, özofagustaki spesifik anormallikler ve sindirim hastalıkları nedeniyle de olabilir.

Ciddi olma eğiliminde değildir ve genellikle düzensiz bir şekilde oluşur. Bununla birlikte, başka komplikasyonlar üretmemesi için tedavi edilmesi şarttır.

Ayrıca durumu tamamen kontrol etmek için problemi kötüleştirecek belli başlı gıdalar tespit edilmelidir.Dolayısıyla, reflüden muzdaripseniz bu rahatsızlığı tetikleyen gıdalardan uzak durmalısınız. 

Bu yazımızda, bu durumu daha kötü hale getiren 7 temel gıdaya ait ayrıntıları paylaşmak istiyoruz, böylece onları beslenmenizden çıkarmaya çalışabilirsiniz.

1. Reflüden muzdaripseniz kırmızı etten uzak durun

kesilmiş kırmızı et

Kırmızı et önemli bir protein kaynağıdır. Küçük porsiyonlarda, vücuda faydalı olabilir.

Buna rağmen, asit reflüsünden muzdarip kişiler için önerilmez. Sonuçta, bileşenlerinin birçoğu bu sıkıntıyı daha da kötüleştirebilir.

  • Pürinleri ve asit bileşikleri sindirim sürecini etkiler ve mide asidi üretimini artırır.
  • Öte yandan, yavaş sindirim ve kabızlığa neden olabilen çok yağlı bir besindir.

2. Kahve

Lezzetli aroması ve verdiği enerji sayesinde kahve, dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biridir.

Ilımlı miktarlarda tüketildiğinde sağlığı iyileştiren antioksidan maddeler, vitaminler ve mineraller içerir.

Bununla birlikte, asit reflüsünden muzdarip olanlar için uygun bir içecek değildir. Bunun nedeni, kafeinin bu semptomu tetikleyebiliyor olmasıdır.

Bu madde, mide asidinin akışını düzenleyen valfler için gevşetici olarak görev yapar. Böylece, boğaza ve ağza geri dönmesini kolaylaştırabilir.

3. İşlenmiş et ve konserve gıdalar

İşlenmiş etler ve konserve gıdalar sindirim güçlüklerine neden olabilir. Bu özellikle tekrarlayan reflü ya da asitlik dönemleri yaşıyorsak olmaktadır.

Yüksek oranda sodyum ve yapay içerikleri, mide zarında tahrişe neden olur. Sonuç olarak bu da, asitlerin özofagusa geri dönmesini kolaylaştırır.

Öte yandan doymuş yağ, un ve şeker içerirler. Bunlar, vücut tarafından asimile edildiğinde metabolik rahatsızlıklara ve sindirim problemlerine neden olabilir.

4. Acı çeşniler

Baharatlı ve acı çeşnilerin tüketilmesi mide asitlerinde dalgalanmalara neden olabilir ve bazen gastrik mukozaya rahatsızlık verebilir.

Her ne kadar küçük porsiyonlarda sorun yaratmaya meyilli olmasa da, asit reflüsünden muzdarip bazı kişiler bunları yedikten sonra yanma yaşarlar.

Genel olarak, özellikle diğer tahriş edici gıdalarla birlikte kullanıldığında, baharatlı çeşnilerin tüketimini en aza indirgemek çok önemlidir.

5. Çikolata

reflüden muzdaripseniz çikolata yemeyin

Her gün az miktarda çikolata, vücudumuzun sağlığına yararlı antioksidan bileşikler, vitaminler ve mineraller sağlayabilir.

Bununla birlikte, sindirim problemlerinden muzdarip olanlar için en iyi seçenek bu değildir. Bunun nedeni tahriş edici olabilmesidir.

Özellikle yanma hissinden muzdarip olduğunuzda çikolata yemek, mide ile yemek borusu arasındaki kasların valflerinde zayıflamaya neden olur ve semptomu daha da kötüleştirir.

Bunun sebebi yağ, kafein ve teobromin içeriğidir. Bunlar mide asitlerinin aşırı üretimi ile ilişkili maddelerdir.

6. Kızartılmış yiyecekler

Özellikle endüstriyel kökenli kızarmış gıdalar, metabolizma ve sindirim sağlığı için potansiyel düşmanlardır.

Yüksek miktarda trans yağ, kimyasal ve tuz içerirler. Bunlar birlikte, mide mukozasını tahriş eder ve sindirim pH’ını değiştirir.

Bunları yemek asit üretimini artırır, tekrar eden reflü ve gastrit ataklarına neden olur.

Diğer şeylerin yanı sıra, bunlardan aşırı miktarda tüketmek, vücudun enflamatuvar süreçlerini de etkiler. Bu sebepten dolayı, mide basıncını artırırlar.

7. İşlenmiş un

undan yapılmış kurabiye reflüden muzdaripseniz zararlıdır

İşlenmiş ekmek, unlu mamüller ve rafine edilmiş un içeren tüm tarifler, bu tür sindirim semptomlarına sahip olanların sağlığını kötüleştirir.

  • İşlenmiş unlu mamüller, midede ve özofagusta asidik bir ortam oluştururlar.
  • Ayrıca dokuların enflamasyonuna neden olurlar.
  • Karbonhidratlarının parçalanması daha zordur ve kandaki glikoz seviyelerini artırabilir.

Bunlar, yukarıdakiler göz önünde bulundurarak, ılımlı bir şekilde tüketilmelidir. Sonuçta, fazla miktarda tüketildiğinde ülser ve gastrit riski vardır.

Bu gıdaları diyetinize dahil etme eğiliminde misiniz? Eğer öyleyse ve reflüden muzdaripseniz, bu durumu kontrol edebilmek için yediğiniz miktarı sınırlamaya başlamanız iyi olur.

Unutmayın, antiasitler reflü tedavisine yardımcı olsa da, bu durumu önlemenin en iyi yolu iyi beslenme alışkanlıklarıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cano Valderrama O., Sánchez Pernaute A., Rubio Herrera MA., et al., Long term food tolerance after bariatric surgery: comparison of three different surgical techniques. Obes Surg, 2017. 27 (11): 2868-2872.
  • Surdea Blaga T., Negrutiu DE., Palage M., Dumitrascu DL., Food and gastroesophageal reflux disease. Curr Med Chem, 2019. 26 (19): 3497-3511.
  • Patcharatrakul T., Gonlachanvit S., Chili peppers, curcumins, and prebiotics in gastrointestinal health and disease. Curr Gastroenterol Rep, 2016.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.