Asla Plastik ile Saklamamanız Gereken 7 Yiyecek

Hiç yiyeceklerin plastik torba veya kutu içinde saklandıktan sonra tadının plastik gibi olduğunu fark ettiniz mi? Bazı gıdalar plastikle temasa girdiklerinde olumsuz bir reaksiyon gösterirler. Bu gıdaların hangileri olduğunu ve bunları neden plastikte depolamamanız gerektiğini öğrenin.
Asla Plastik ile Saklamamanız Gereken 7 Yiyecek
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Plastik poşetler ve kaplar, her çeşit pişmiş ve çiğ gıdaları depolamak için bir mutfak eşyasıdır. Çoğu zaman kalan yemekleri saklamak için kullanılırlar ve öğle yemeklerini işe getirmek için kullanışlıdırlar.

Bunların kullanışlılığı nedeniyle, özellikle alüminyumdan veya diğer kap türlerinden daha ucuz oldukları için onları her evde, her şekilde ve ebatta bulabilirsiniz. Sorun, her şeyi plastik kaplarda saklayamamanızdır. Bazı gıdalar plastikle temas ettiğinde daha kolay bozulabilir veya kap hasar görürse içeri bakteri girmesine izin verebilir.

Bu tehlikeye rağmen, birçok insan bunu bilmemektedir ve uygun önlemleri almadan bu poşetler ve saklama kaplarını kullanmaya devam etmektedirler. Bugün, plastikle asla temas etmemesi gereken 7 gıdadan bahsedelim.

Dikkatinizi verin!

1. Çiğ yumurta

Çiğ yumurta ve mayonez gibi gıdalar salmonella veya E. coli üretebileceğinden bu tür bir kapta saklanmamalıdır. Ne yazık ki, bu mikroorganizmalar çiğ yumurta vasıtasıyla kolaylıkla yayılır ve plastikle temas ettiğinde çılgınca çoğalabilir. Çiğ yumurtaları güvenle depolamanın tek yolu yalıtımlı veya buzlu bir kapta saklamaktır.

Şu da ilginizi çekebilir: Avokado: Taze Tutmak için Bazı Öneriler

2. İşlenmiş etler

İşlem görmüş etlerin Tupperware gibi kaplarda saklanmamasının nedeni, bunların, besleyici özelliklerini azaltma ve karakteristiğini bozma eğiliminde olmasıdır. Etler işlendiğinde (mesela yahni veya panelenmiş filetolar gibi)çok çabuk bozulur, tadı ve dokusu değişir.

3. Sulu yemekler ve çorbalar

plastik

Yüksek ısılarda pişirilen yemeklerin ve çorbaların içeriği ve tatları plastiğe değdiğinde değişir. Ancak, onları plastik içinde saklamadan önce soğumaya bırakırsanız, ardından sorunsuz bir şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu şekilde, ısı plastik parçacıklarını bozmaz ve böylelikle güvenli olur.

4. Süt ve süt ürünleri

Plastik kaplar süt veya süt ürünlerinin depolanması için ideal bir yol değildir. Birkaç saat boyunca saklanabilecek olmalarına rağmen, plastik bakteri üretme riskini arttırdığı için uzun vadeli depolama için iyi bir fikir değildir.

Plastik kaplar yiyeceklerde oluşan sıcaklık değişikliklerine izin verir, bozulmalarını hızlandırır ve yendiğinde hasta olma riski yükselir. Süt ve süt ürünleri için en iyi alternatif seramik veya alüminyumdur, bunlar daha uzun süre bozulmadan kalmalarına yardımcı olabilir.

5. Soslu salatalar

Birçok kişi, Tupperware’in taze sebzeleri saklamak için en iyi yol olduğunu düşünmektedir, o anda hazırlamış olsalar bile. Fakat, plastik kaplar çapraz kontaminasyonu önlemeye yardımcı olsa da, bu tür yiyecekleri daha uzun süre iyi durumdaa saklamakta iyi değildirler.

Soslu salatalara gelince ise, plastik lezzetlerini etkiler ve içindekiler bazı besin değerlerini kaybedebilir.

6. Kahve veya çay

Çay ve kahve gibi içecekleri koymak için kullanabileceğiniz plastik kaplar ve kupalar için bile, dökmeden önce soğumalarını beklemek en iyisidir. Bunun nedeni, yüksek sıcaklıkların değişikliklere neden olmasıdır ve bunun da bakteriyel kontaminasyon riskini arttırmaktadır.

Bu içecekleri diğer malzemelerden yapılmış kaplarda saklamak daha iyidir, böylece lezzetlerini ve besin değerlerini kaybetmezler.

7. Peynir

Peynir üstte bahsettiğimiz süt ürünleri kategorisine girmektedir, ancak plastik kaba peynir koymanın özel riskleri olduğu için, tekrar bahsetmeye değer. Herhangi bir çeşitteki peynirden kalan ve kapta biriken su, bakterilerin ve küfün büyümesini teşvik eder.

Eğer kapağını açmadan üç günden fazla bırakırsanız, içinde gıda kontaminasyonunu destekleyen dengesiz maddeler oluşur. Sonuç olarak, bu, dokuyu ve besinsel özellikleri etkiler ve yediğinizde sindirim sorunlarına neden olabilir.

Kullanışlı olsalar da, plastik kaplar yiyecekleri düzgün şekilde depolamak için her zaman en iyi seçenek değildir. Bu gıdaları plastik içinde saklamaktan kaçının, daha güvenli ve sağlıklı bir alternatif bulun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • TOXNET. (2017). Bisfenol A.

  • Azevedo, M. R. Q. A., Gouveia, J. P. G., Trovão, D. M. M., & Queiroga, V. P. (2003). Influência das embalagens e condições de armazenamento no vigor de sementes de gergelim. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. https://doi.org/10.1590/S1415-43662003000300019

  • Rodríguez, R., Rojo, G., Martínez, R., Piña, H., & Ramírez, B. (2014). Envases inteligentes para la conservacion de alimentos. Ra Ximhai.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.